Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στη Κύπρο και την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα.

Η 1η Οκτωβρίου 1960 γιορτάζεται ως ημέρα απελευθέρωσης της Κύπρου και ανάδειξης της σε ένα ελεύθερο ανεξάρτητο κράτος. Ωστόσο, η απελευθέρωση είχε προηγηθεί καθώς στις 16 Αυγούστου 1960 είχε αποχωρήσει από το νησί ο τελευταίος Άγγλος κυβερνήτης. Ο αγώνας για την απελευθέρωση της Κύπρου ήταν πολυετής, ένοπλος και διπλωματικός. Αφενός η σημασία της Κύπρου για την Κύπρο , αφετέρου οι διαφορές και οι συγκρούσεις των δύο κοινοτήτων έκανε τη διαδικασία ανακήρυξης ενός ανεξάρτητου κυπριακού κράτους εξαιρετικά πολύπλοκη.

Σήμερα η Κύπρος έχει καταφέρει να ανήκει στα πλέον προηγμένα κράτη του κόσμου, να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συμμετέχει σε σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς. Παρόλα αυτά, το τραύμα της ταυρικής κατοχής παραμένει όπως και η άσβεστη επιθυμία των Κυπρίων να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να δουν το νησί τους και πάλι ενωμένο.

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνδιοργανώνουν την έκθεση «Κύπρος, 1974. Η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων» και την παρουσιάζουν ταυτόχρονα στην Αθήνα και στη Λευκωσία.

Η έκθεση, παρακολουθεί και αποτυπώνει την εισβολή αλλά και το θαύμα της Κύπρου τον τελευταίο μισό αιώνα.

  • Ποια είναι η εμπειρία του 1974;
  • Πώς καταγράφονται η εισβολή και η προσφυγιά στον δημόσιο βίο, στην καθημερινότητα, στην ιστορία, στην τέχνη και στη λογοτεχνία;
  • Πώς συγκροτείται η συλλογική και ατομική ταυτότητα των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν, που βίωσαν την απώλεια, αλλά και που βρήκαν τη δύναμη να δημιουργήσουν ξανά;
  • Ο αφηγηματικός άξονας της έκθεσης παρακολουθεί την ιστορική γραμμή: η ζωή πριν το 1974, το πραξικόπημα, η εισβολή, οι πρόσφυγες, οι εγκλωβισμένοι, οι αιχμάλωτοι και οι αγνοούμενοι.
  • Παράλληλα, η έκθεση αφηγείται τον αντικατοχικό αγώνα, την ανασυγκρότηση, τη μέριμνα για την πολιτιστική κληρονομιά και την εκπαίδευση, τη δημιουργία και τη ματιά στο μέλλον.

Η πολύπλοκη ιστορία της Κύπρου και η μνήμη των ανθρώπων της ανιχνεύεται μέσα από εξαιρετικά μεγάλο αριθμό εκθεμάτων που έχουν αναζητηθεί και παραχωρηθεί από πολλούς φορείς και ιδιώτες: εικόνες της κυπριακής τοπογραφίας, φωτογραφίες, κρατικά έγγραφα, βιβλία, αφίσες, γραμματόσημα, αντικείμενα και κειμήλια, ιστορικές, λογοτεχνικές και μουσικές αφηγήσεις, έργα τέχνης, κινηματογραφικές αναπαραστάσεις, καθώς και μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα.

Εκθεσιακός Χώρος: Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Λένορμαν 218, Κολωνός 10443

Διάρκεια: 1/10/2024 – 18/6/2025

Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 16:00, Σάββατο 10:00 – 15:00

Είσοδος ελεύθερη με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας

Share This Story, Choose Your Platform!