Διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη Λευκωσία, στις 4-6 Οκτωβρίου 2024 μεγάλο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «1974-2024: Πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο». Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος. Θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Κύπρου, στην οδό Καλλιπόλεως 75, στη Λευκωσία. Η διάρκειά του θα είναι από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2024 και στις 10.00 με 13.00 την Κυριακή 6 Οκτωβρίου.
Το συνέδριο θα αρχίσει με καλωσόρισμα από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη και τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη. Πρόκειται για την κορυφαία επιστημονική συνάντηση που οργανώνεται στην Κύπρο με ευκαιρία της συμπλήρωσης των πενήντα χρόνων από το 1974, καθώς στο συνέδριο μετέχουν 76 σύνεδροι με ανακοινώσεις που αφορούν ποικίλες διαστάσεις του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και των συνεπειών τους: στρατιωτικές, διπλωματικές, κοινωνικές, ψυχολογικές, εσωτερικές και διεθνείς πτυχές, θέματα εκπαίδευσης, το ζήτημα των αγνοουμένων και των εγκλημάτων πολέμου, ζητήματα μνήμης και μνημειακών απεικονίσεων, δημοσιογραφικές αποτυπώσεις, κ.ά.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει 14 συνεδρίες, τρεις κεντρικές ομιλίες (από τους Αλέξη Παπαχελά, Ευάνθη Χατζηβασιλείου και Πολύβιο Γ. Πολυβίου), δύο συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και 57 επιστημονικές ανακοινώσεις. Ανάμεσα στους συνέδρους περιλαμβάνονται τόσο καταξιωμένοι επιστήμονες όσο και νέοι ερευνητές και ερευνήτριες, από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης. Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένονται οι συζητήσεις των δύο στρογγυλών τραπεζών. Στη μία με τίτλο «Μετά τον Όλεθρο: Ανθρωπιστική Στήριξη – Ανασυγκρότηση – Αναδημιουργία» συζητούν τέσσερις από τους αφανείς πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής για το κολοσσιαίο έργο που επιτέλεσαν υπηρεσίες και φορείς όπως ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, η Υπηρεσία Μέριμνας Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων και το Γραφείο Προγραμματισμού στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στη δεύτερη με τίτλο «Προσωπικά βιώματα – συλλογικά τραύματα» δύο θυγατέρες αγνοουμένων, μια Λυσιώτισσα πρόσφυγας – μαθήτρια σε Γυμνάσιο της Εύβοιας το 1974-1975 και ένας νεαρός αιχμάλωτος του 1974 συζητούν τα βιώματα μιας πεντηκονταετίας.
Την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούν οι Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, Γιώργος Καζαμίας και Πέτρος Παπαπολυβίου.
Leave A Comment