Στις 25 Απριλίου, ο πολιτιστικός οργανισμός Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) παρουσιάζει στους Δελφούς το Searching for the Oracle, μια συμμετοχική επιτελεστική εξόρμηση της Νορβηγίδας εικαστικού και χορογράφου Helle Siljeholm.
Με αφορμή πρόσφατες έρευνες για τη γεωμυθολογική ιστορία των Δελφών, οι οποίες αναφέρουν ότι οι παραισθησιογόνες αναθυμιάσεις του μαντείου οφείλονταν σε σεισμικές εκρήξεις, η Helle Siljeholm προσκαλεί το κοινό σε μια συμμετοχική περφόρμανς, που εκτυλίσσεται μέσα από μια μονοήμερη εξόρμηση για την αναζήτηση ενός χρησμού. Καθώς γεωομυθολογικές αναφορές περιγράφουν μια μεταφυσική σύνδεση κατά την οποία η Γαία, η Μητέρα Γη, παρήγαγε από τα έγκατά της καπνούς με παραισθησιογόνα δράση, που ήταν ικανοί να δημιουργήσουν ισχυρές εικόνες στο φαντασιακό των ανθρώπων, από την άλλη, οι αστικοί θρύλοι αναφέρουν πως οι αναθυμιάσεις αυτές φαίνεται να εξαφανίστηκαν από τους Δελφούς τη δεκαετία του 1930. Το Searching for the Oracle είναι μια εικασία και ένας διαλογισμός σχετικά με τους Δελφούς ως τόπο, τους καπνούς που εξαφανίστηκαν και τη μορφή στην οποία θα μπορούσαν να έχουν μεταμορφωθεί σήμερα.
Με έμπνευση την πορεία προς τους Δελφούς και το ταξίδι του αρχαίου κόσμου προς το Μαντείο, για να λάβει χρησμό από την Πυθία, το κοινό καλείται να συμμετάσχει μαζί με τους καλλιτέχνες σε μια μονοήμερη εξόρμηση, ένα 8ωρο ταξίδι από την Αθήνα στους Δελφούς. Αναχωρώντας από την Αθήνα στις 15.30 και επιστρέφοντας τα μεσάνυχτα, το ταξίδι παίρνει τη μορφή μιας συμμετοχικής περφόρμανς με ενδιάμεσους σταθμούς. Ένας διαλογιστικός περίπατος στη φύση, με στιγμές ανάπαυσης και μια εορταστική τελετουργία αρθρώνουν την πορεία της συμμετοχικής περφόρμανς. Ο τελευταίος σταθμός της διαδρομής πρόκειται να είναι ο χώρος του PCAI των Δελφών, το πρώην παβιγιόν Πικιώνη, πλέον «πι», όπου οι συμμετέχοντες, θα λάβουν μέρος σε ένα χορτοφαγικό δείπνο με φόντο το εκπληκτικό τοπίο των Δελφών, όπου καθ’ όλη τη διάρκειά του, επιτελεστικά και πνευματικά στοιχεία θα εμφανίζονται και θα εξαφανίζονται.
Το Searching for the Oracle είναι μέρος του The Mountain Body, ενός έργου μακράς διάρκειας της Siljeholm που βρίσκεται εν εξελίξει και βασίζεται στην διεύρυνση και την ανάπτυξη πρωτότυπων έργων σε διαφορετικές τοποθεσίες. Με την πάροδο του χρόνου αυτά τα έργα και οι διαδικασίες που τα συνοδεύουν σχηματίζουν έναν ενιαίο κορμό, μια νοητή οροσειρά εμπνευσμένη από τις νομαδικές κινήσεις των ηπειρωτικών υφαλοκρηπίδων και της επιφάνειας της γης. Όπως η επιφάνεια της γης έτσι και τα έργα, βρίσκονται πάντα σε κίνηση, λαμβάνουν διάφορα στάδια μετασχηματισμού και εκτείνονται πέρα από τα σύνορα ενός τόπου. Οι τοποθεσίες, οι έρευνες και οι παρεμβάσεις που συνθέτουν αυτή την «οροσειρά» μπορούν να γίνουν αντιληπτές ως μια κοινότητα, ως ένα σύνολο, που ενώ διαθέτει ατομικά χαρακτηριστικά, είναι συλλογικά ριζωμένο το ένα στο άλλο, όπως τα οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτάται η επιβίωσή μας.
Σύλληψη, χορογράφος και ερευνήτρια: Helle Siljeholm, Συνδημιουργός performer και Σχεδιασμός ήχου: Ilios, Συνδημιουργοί performers: Pernille Holden και Marianne Kjærsund, Επιμέλεια και έρευνα: Κίκα Κυριακάκου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια PCAI, Επιμέλεια και σχεδιασμός κουστουμιών: Poka Yio, Παραγωγή: Βάσια Μαγουλά, Βίκυ Τσίρου, Pi facilitator: Μενέλαος Μπακρατσάς, Καταγραφή περφόρμανς: Μαρία Τούλτσα, Οπτική καταγραφή: Espen Haslene & Fred Arne Wergland, Διαχείρηση έργου: Guro Vrålstad, The Mountain Body
Διοργάνωση: Polygreen Culture & Art Initiative – PCAI
Με την υποστήριξη: Arts Council Norway, OCA – Office for Contemporary Art Norway, Danse-og Teatersentrum, Norwegian Embassy in Athens
Leave A Comment