Στην επανάχρηση της ανατολικής πτέρυγας των π. Στρατώνων Καποδίστρια και στην εγκατάσταση σε αυτήν του Επιγραφικού Μουσείου Άργους, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά την ομόφωνα θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με την οποία εγκρίθηκαν οι αναγκαίες μελέτες.
Όπως μεταξύ άλλων δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «Με το έργο αποκαθίσταται και εκσυγχρονίζεται το κτήριο της διώροφης ανατολικής πτέρυγας των Στρατώνων Καποδίστρια -εμβαδού περίπου 650 τ.μ.- έπειτα από εγκατάλειψη εικοσαετίας.”
Σύμφωνα με τις μελέτες, προβλέπεται η συνολική αναβάθμιση του κτηρίου, ενεργειακή και αισθητική, αλλά και η διατήρηση των βασικών κτηριολογικών χαρακτηριστικών και του ιστορικού και μνημειακού χαρακτήρα του. Το έργο αφορά στη δομική αποκατάσταση της διώροφης ανατολικής πτέρυγας των Στρατώνων Καποδίστρια και προβλέπει τη λειτουργική αναδιάρθρωσή του, ώστε να ενταχθούν χρήσεις εξυπηρέτησης κοινού και να βελτιωθεί η προσβασιμότητα εργαζομένων, κοινού και ΑμεΑ.
Το κτηριακό συγκρότημα των Στρατώνων Καποδίστρια χαρακτηρίζεται από τη λιτότητα της μορφολογίας του, την καθαρή γεωμετρία των όγκων του και τη συμμετρική οργάνωση του χώρου. Οικοδομήθηκε την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας, πριν από το 1701 και είχε διάφορες χρήσεις- στρατώνας, νοσοκομείο, αγορά, ταχυδρομείο. Από το 1828, μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, εστίασε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ιππικού. Οι Στρατώνες ολοκληρώθηκαν το 1829. Το 2011, η δυτική πτέρυγα του κτηρίου μετατράπηκε σε Βυζαντινό Μουσείο. Το 2022, ο Δήμος Άργους–Μυκηνών αποφάσισε να παραχωρήσει τη χρήση της ανατολικής πτέρυγας για τη δημιουργία Επιγραφικού Μουσείου Άργους.
Στο Επιγραφικό Μουσείο Άργους πρόκειται να εκτεθεί –εκτός των άλλων πολύτιμων επιγραφών- ένα μοναδικό σύνολο, που συγκροτείται από 136 χάλκινους ενεπίγραφους πίνακες, οι οποίοι ήρθαν στο φως, πριν από 22 χρόνια, κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας στο οικόπεδο Σμυρναίου στο Άργος, και αποτελούν μέρος του αρχείου του ιερού θησαυρού της Παλλάδος, όπου φυλάσσονταν και τα ιερά χρήματα της Ήρας. Τα ευρήματα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική ζωή του Άργους, τους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς και πλήθος άλλων λειτουργιών, από τα τέλη του 5ου αι. έως τα μέσα του 4ου αι. π.Χ.
Leave A Comment