Μουσείο Γεωργίου Δροσίνη
Διεύθυνση: Διομήδους Κυριακου και Αγ. Θεοδώρων, Κηφισιά 145 62
Τηλ.:210 8087230
Εmail:drossinis@otenet.gr
www.drossinismuseum.gr
Γενικές πληροφορίες:
Το Μουσείο λειτουργεί: Δευτέρα έως Παρασκευή 8πμ–1μμ
Είσοδος Ελέυθερη
Μουσείο Γεωργίου Δροσίνη
Ελένη Βαχάρη, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Μουσείου Γεωργίου Δροσίνη
Eleni Vahari, Founder and President of the Museum Georgios Drossinis
Ο Γεώργιος Δροσίνης (Αθήνα 1859-1951), σημαντικός ποιητής, πεζογράφος, εκδότης και δημοσιογράφος, καταγόταν από οικογένεια που συνέβαλε στην Ελληνική Επανάσταση. Από τη Νομική Σχολή μεταπήδησε στη Φιλοσοφική και συνέχισε τη μόρφωσή του στη Λειψία (1885). Σύμφωνα με τα δικά του λόγια, «γνώρισε» τη Βενετία, το Βερολίνο, το Μόναχο, τη Δρέσδη, τη Βαϊμάρη, το Αμβούργο και «γύρισε πολλές γερμανικές εξοχές». Από το 1888 έως το 1895 ήταν ιδιοκτήτης και διευθυντής του περιοδικού Εστία, οπότε το μετέτρεψε σε καθημερινή εφημερίδα την οποία διεύθυνε έως το 1898. Από το 1897 έως το 1913 εξέδιδε το περιοδικό Εθνική Αγωγή. Υπήρξε αφοσιωμένος συνεργάτης του Συλλόγου Ωφελίμων Βιβλίων από το 1899 έως το τέλος της ζωής του. Το 1908 κλήθηκε να υπηρετήσει το Υπουργείο Παιδείας με αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες και αποτελέσματα, από όπου αποχώρησε οριστικά το 1926. Όταν ιδρύθηκε η Ακαδημία το 1925, μαζί με τον Κωστή Παλαμά ορίστηκε μέλος της στην τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει ποιήματα και πεζά, μια μετάφραση γαλλικής κωμωδίας και πολλές δημοσιεύσεις στις εφημερίδες Ραμπαγάς και Μη Χάνεσαι και Εστία. Τα ποιήματά του με χρονολογική σειρά έκδοσης είναι: Ιστοί Αράχνης, Σταλακτίται, Ειδύλλια, Γαλήνη, Φωτερά Σκοτάδια, Κλειστά Βλέφαρα, Θα βραδιάζη, Είπε, Το Μοιρολόϊ της Όμορφης, Φευγάτα Χελιδόνια· πεζά του είναι τα: Αγροτικαί Επιστολαί, Διηγήματα και Αναμνήσεις, Αμαρυλλίς, Το Βοτάνι της Αγάπης, Διηγήματα των Αγρών και της Πόλεως. Η Πεντάμορφη, Έρση, Ο Μπαρμπαδήμος, Παραμύθια.
Η κατοικία των τελευταίων χρόνων του ποιητή, η βίλα «Αμαρυλλίς» στην Κηφισιά, που πήρε το όνομά της από ηρωίδα δημοφιλούς του έργου, σήμερα στεγάζει το μουσείο που φέρει το όνομά του. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1997 και η διαχείρισή του είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου Κηφισιάς. Συγκεντρώνει προσωπικά και οικογενειακά αντικείμενα του λογοτέχνη, το σύνολο του εκδομένου έργου του και, παράλληλα, διατηρεί το ύφος και το περιβάλλον της εποχής του και ξαναζωντανεύει πρόσωπα και εικόνες που παρουσιάζονται στο έργο του. Οι επισκέπτες και επισκέπτριες μπορούν να δουν κειμήλια, χειρόγραφα και έγγραφα του ποιητή, προσωπική αλληλογραφία, φωτογραφίες του ίδιου, της οικογένειάς του και των τόπων στους οποίους έζησε, προσωπικά αντικείμενα, τιμητικές διακρίσεις που έλαβε, μαρτυρίες της γόνιμης παρουσίας του στον χώρο του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών. Προσωπικότητες που συνάντησε στη ζωή του παραδίδουν τις δικές τους εντυπώσεις. Προσωπογραφίες και γλυπτά απεικονίζουν τη μορφή του λογοτέχνη σε διάφορα χρονικά στάδια.
Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη» είναι ιδιαίτερα δραστήριος, στηρίζει τη λειτουργία του Μουσείου και οργανώνει δράσεις και εκδηλώσεις με σκοπό να τιμήσει, να διατηρήσει τη μνήμη και να προβάλει το συνολικό έργο του πολυσχιδούς Γ. Δροσίνη. Στον Σύλλογο που φροντίζει για τον εμπλουτισμό του Μουσείου, ανήκουν και πολλά τεκμήρια, όπως πρώτες εκδόσεις και οικογενειακά αντικείμενα.
Leave A Comment