Tίτλος:
Ζήσιμος Λορεντζάτος
Είδος:
Μελέτη
Εκδόσεις:
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία
Χρονολογία:
2020
Γλώσσα:
Ελληνικά
Επιμελητής:
Σταύρος Ζουμπουλάκης
Σελίδες:
96
Στον συγγραφέα Ζήσιμο Λορεντζάτο (1915-2004), μια ξεχωριστή μορφή των γραμμάτων μας και γενικότερα της ελληνικής παιδείας, είναι αφιερωμένος ο τόμος που μόλις κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Στην έκδοση, περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής στις 29 Ιανουαρίου 2020, στο πλαίσιο του Κύκλου «Πρόσωπα Άξια Τιμής», και συντόνισε ο Διονύσης Καψάλης, διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης.
Γράφουν οι:
- Μανόλης Παπουτσάκης, διευθυντής του Δελτίου Βιβλικών Μελετών, (Σεφέρης και Λορεντζάτος: «Ὁ ἀγνοημένος δρόμος» και «ὁ μακρύτερος δρόμος»)
- Γιάννης Δημητρακάκης, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, (Η κριτική της Ιστορίας στη Μικρὰ Σύρτι του Ζήσιμου Λορεντζάτου)
- Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας, (Η Ελλάδα του Λορεντζάτου)
Όπως σημειώνει στον πρόλογο της έκδοσης ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, «ο Ζήσιμος Λορεντζάτος τράβηξε έναν δρόμο ασύχναστο και πήρε, στα νεοελληνικά γράμματα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, μια θέση εντελώς δική του. Το ερώτημα που έθεσε με τόση ένταση για τη σχέση ποίησης και μεταφυσικής είναι ουσιαστικά το ερώτημα για ποιο λόγο να διαβάζουμε ποίηση (και να ασχολούμαστε με τα έργα της τέχνης, γενικότερα), αν δεν μας βοηθάει να ζήσουμε ανθρωπινά. Ό,τι και αν πιστεύουμε για τη δική του απάντηση, το έργο του βρίσκεται εδώ μπροστά μας, για να μας καλεί επιτακτικά να μην προσπεράσουμε το ερώτημα αλλά να το σκεφτούμε με τη σοβαρότητα που του πρέπει, πριν δώσουμε τη δική μας ο καθένας απάντηση.»
Leave A Comment