Από το 1977 ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) η 18η Μαΐου ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων.  Ωστόσο οι εκδηλώσεις δεν περιορίζονται σε αυτή την ημέρα αλλά μπορεί να διαρκέσουν περισσότερες. Άλλωστε στόχος του ICOM είναι η ανάδειξη του ρόλου των Μουσείων ως βασικών φορέων πολιτιστικών ανταλλαγών, αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των λαών. Πλέον δεκάδες χιλιάδες μουσεία συμμετέχουν στον εορτασμό σε εκατοντάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το 2022 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει ως θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων». Τα Μουσεία της ψώρας μας συμμετέχουν με δράσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 17 – 22 Μαΐου.

Το πιο κοντινό Σάββατο στη 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τις χώρες της Ευρώπης η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων εμπλουτίζοντας  έτσι τις εκδηλώσεις και τονίζοντας το μήνυμα του εορτασμού.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Μουσείο Ακρόπολης / International Days of Museums, Acropolis Museum

Το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την Ημέρα Μουσείων με δωρεάν είσοδο από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ το Σάββατο 14 και την Τετάρτη 18 Μαΐου. Το Μουσείο θα προσφέρει στους ενήλικους επισκέπτες του δύο νέες παρουσιάσεις με θέμα «Κρυφές ιστορίες διασποράς» και «Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές», ενώ θα διαθέτει για τις οικογένειες το νέο έντυπο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού».

Μουειο Τηελπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ / OTE Group Tellecomunications Museum

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών γιορτάζει την Παγκόσμια Ηµέρα Τηλεπικοινωνιών & τη ∆ιεθνή Ηµέρα Μουσείων µε δράσεις μέσα και έξω από το Μουσείο! Το Μουσείο επισκέπτεται τα «Παιδικά χωριά SOS» και το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας και συνδέεται διαδικτυακά µε τη Μονάδα φροντίδας και Αποκατάστασης Ηλικιωμένων Νέα Θάλπη. Μέσα από τη σπάνια συλλογή των τηλεφωτογραφιών του Μουσείου αναδεικνύονται τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα. Στην αυλή του Μουσείου στην Νέα Κηφισιά, οι µικροί φίλοι και φτιάχνουν τηλέφωνα από πευκοβελόνες, ενώ η Mικτή Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών θα βρίσκεται στο Μουσείο για να µας ταξιδέψει στον κόσµο της µμουσικής δημιουργίας.

ΟΠΑΝΔΑ / OPANDA

Την Κυριακή 22 Μαΐου ο ΟΠΑΝΔΑ θα συμμετέχει στους εορτασμούς ανοίγοντας τις πόρτες σε οχτώ χώρους  που έχουν σχεδιάσει τις δράσεις τους με έμπνευση το θέμα της φετινής ΔΗΜ κι έτσι οι συμμετέχοντες καλούνται να λάβουν μέρος σε απίθανα εκπαιδευτικά προγράμματα, ευφάνταστα εικαστικά εργαστήρια και πρωτότυπα δημιουργικά παιχνίδια, ανακαλύπτοντας τις συλλογές των μουσείων με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Οι μικροί φίλοι εκφράζονται ελευθέρα, δημιουργούν, παίζουν, εξερευνούν και ανακαλύπτουν τη δύναμη των μουσείων! Συμμετέχουν οι χώροι: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Κεντρική Βιβλιοθήκη, Κέντρο Τεχνών, Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος», Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Πινακοθήκη (Μεταξουργείο), Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα.

ΕΜΣΤ / EMST

Με συναυλίες, μουσική, ξεναγήσεις, προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα θα συμμετέχει το ΕΜΣΤ στον εορτασμό στοχεύοντας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να είναι ένα ανοιχτό, φιλόξενο και συμπεριληπτικό μουσείο, που προάγει νέες αξίες για το κοινό μας μέλλον . Το πρόγραμμα του Μουσείου καλύπτει όλη την εβδομάδα 16 – 21 Μαΐου.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων  με δύο δωρεάν ξεναγήσεις, στις 18:00 και στις 20:00, στις εκθέσεις:

«Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν» μια συμπαραγωγή με το Onassis Culture. Η έκθεση επιχειρεί μια επανεκτίμηση ολόκληρου του έργου του «μεγάλου μοντέρνου» της νεοελληνικής γλυπτικής, μια διείσδυση στον τρόπο σκέψης του κάτω από το περίβλημα του μύθου που έχει δημιουργήσει η τραγική του μοίρα, η μυθιστορηματική ζωή του.

«Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου: στα ίχνη του Γιανούλη» μια συνεργασία με το Onassis Culture

Η Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου, γλύπτρια, μικροανεψιά του Γιανούλη, επέλεξε και τόλμησε να ακολουθήσει τη γλυπτική, παρά το βάρος του μεγάλου προγόνου της. Πρόκειται για μια γλύπτρια που, όπως ήταν φυσικό επηρεάστηκε από το έργο του θείου της, έζησε κοντά του έως τα 13 της και δημιούργησε, ωστόσο, ένα δυνατό έργο με γλυπτά μεγάλων διαστάσεων σε μάρμαρο, σε χαλκό, μνημειακές συνθέσεις σε δημόσιους χώρους και κτίρια, όσο καμιά άλλη γυναίκα στον χώρο της νεοελληνικής γλυπτικής.

Τελλόγλειο ίδρυμα Τευχών / Teloglion Foundation of Art

Στις 25 Μαϊου 2022 στις 19.00 θα υλοποιηθεί η Κεντρική Εκδήλωση του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών που συνδιοργανώνεται με το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, η Διαδικτυακή Στρογγυλή Τράπεζα: «Η Δύναμη των Πανεπιστημιακών Μουσείων» 25/5/2022, στις 19.00. Παράλληλα από την Τρίτη 10 Μαϊου 2022 λειτουργούν δύο παράλληλες Εκθέσεις στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών με έργα των Σχολείων του Θεματικού Πολιτιστικού Δικτύου «Χώμα-Νερό-φωτιά: αναζητώντας την τέχνη της γης από τη φύση στη χρήση και από τη χρήση στο Μουσείο».

«Από το μουσείο στην οθόνη. Ιστορίες ενδυμάτων» είναι ο τίτλος της διαδικτυακής ημερίδας που διοργανώνει στις 28 Μαΐου η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Μέσα από δεκάλεπτες παρουσιάσεις, τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας θα επιχειρήσουν να φωτίσουν γνωστές και άγνωστες πτυχές όλων  ή κάποιων από τις ιστορίες που ένα ένδυμα μπορεί να αφηγηθεί.

Το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων έδωσε την αφορμή για την οργάνωση μιας ευρείας συνάντησης των Μουσείων της Λέσβου που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου 2022 στο αμφιθέατρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Κύριος στόχος της συνάντησης είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών  και η συνένωση  δυνάμεων για την προβολή του μοναδικού συνόλου Μουσείων που διαθέτει η Λέσβος, την αξιοποίησή τους και της ανάδειξης του ρόλου τους και την πολιτιστική, εκπαιδευτική, κοινωνική και τουριστική διάσταση της δράσης τους.

Η δράση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με τίτλο Ο χρόνος και η πόλη είναι σχεδιασμένη από το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 21 Μαΐου,11:00-12:30. Ξεκινώντας από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, τα παιδιά γνωρίζουν την πόλη του Ηρακλείου, τα μνημεία και τις ιστορικές συγκυρίες που διαμόρφωσαν τον αστικό ιστό της. Χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες θα περπατήσουν στους δρόμους του ιστορικού κέντρου επιχειρώντας συνδέσεις με το παρελθόν. Τα υλικά και άυλα τεκμήρια θα γίνουν ο οδηγός μας για την εναλλακτική «ξενάγηση» στο Ηράκλειο.

Το πλήρες πρόγραμμα