“Η σκηνοθεσία στην Κύπρο κατά την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα”
της Μαρίνας Αθανασίου-Τάκη, από τις εκδόσεις ΟΤΑΝ
Σελιδες 386
Διαστάσεις 17χ24
Έκδοση 2022
Κατηγορία Θέατρο
Οπισθόφυλλο:
Στο βιβλίο διερευνάται το ιστορικό πλαίσιο (κοινωνικό-πολιτικό) της Κύπρου κατά την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα με σκοπό την κατάδειξη κομβικών για τη χώρα γεγονότων, τα οποία σημάδεψαν την ιστορία της και παράλληλα επηρέασαν, άλλα σε μεγαλύτερο και άλλα σε μικρότερο βαθμό, τη θεατρική παραγωγή ως προς τη θεματολογία των παραστάσεων και τις αισθητικές επιλογές των σκηνοθετών/τιδων. Παράλληλα, μελετώνται οι σκηνοθετικές τάσεις που εμφανίζονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Δεδομένων των νεωτερικών προσεγγίσεων που παρατηρούνται, εν συγκρίσει πάντοτε με προηγούμενες ή σύγχρονες, γίνεται διάκριση ανάμεσα στο δραματικό και μεταδραματικό θέατρο (θέατρο συγκεκριμένου χώρου, θέατρο της επινόησης, σωματικό θέατρο, πειραματικό μουσικό θέατρο, συμβάντα-δρώμενα, παραστατικά γεγονότα σε εικαστική εγκατάσταση). Επιπρόσθετα, εξετάζεται το φαινόμενο της μεταφοράς μη θεατρικών κειμένων στη σκηνή, με σκοπό να διερευνηθεί η συχνότητά του στο κυπριακό θέατρο, οι λόγοι που οδηγούν ολοένα και περισσότερο την τελευταία εικοσαετία σε αυτή την επιλογή, καθώς και η πρόσληψή του. Επίσης, μελετάται η θέση της ελληνοκυπριακής διαλέκτου στη σύγχρονη θεατρική πρακτική, ως σκηνοθετική επιλογή. Συγκεκριμένα, καταγράφεται και αξιολογείται η χρήση και η λειτουργία της στις σύγχρονες παραστάσεις ως ιδεολογικό-πολιτικό μέσο επικοινωνίας με τους θεατές. Τέλος, διερευνάται η θέση του σύγχρονου κυπριακού θεάτρου στον παγκόσμιο χάρτη, κυρίως τον ευρωπαϊκό, μέσω της συμμετοχής του σε διεθνείς διοργανώσεις και θεσμούς.
Βιογραφικό:
Η Μαρίνα Αθανασίου-Τάκη είναι Διδάκτωρ στις Θεατρικές Σπουδές με κατεύθυνση την Υποκριτική και Σκηνοθεσία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Επίσης, έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία με μεταπτυχιακά στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και τις Θεατρικές Σπουδές. Είναι μέλος της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου και του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Είναι συνιδρύτρια και σκηνοθέτις της επαγγελματικής Θεατρικής Σκηνής Παρέμβασις.
Έχει αρκετές συμμετοχές σε συνέδρια και σεμινάρια και διαθέτει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά (ελληνικά και ξένα) και πρακτικά συνεδρίων με θέματα που άπτονται της φιλολογίας, της εκπαιδευτικής ηγεσίας και του θεάτρου.
Έχει παρακολουθήσει masterclass με τον Eugenio Barba και τη Julia Varley για τα διαφορετικά επίπεδα δραματουργίας μιας θεατρικής παράστασης και τις βασικές αρχές της θεατρικής ανθρωπολογίας, masterclass υποκριτικής στην Τεχνική Meisner με τον Keith Farquhar και συμμετείχε σε εργαστήριο θεατρικής γραφής της Αλεξίας Παπαλαζάρου. Είναι η συγγραφέας της μονογραφίας Το ερασιτεχνικό θέατρο στην Κύπρο (1955-1974) και των θεατρικών έργων Το Ρόδο της Δαμασκού, Μέρες Εγκλεισμού, Κόκκινη Λίμνη.
Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις σχολικού θεάτρου και θεατρικών ομάδων. Παραστάσεις της συμμετείχαν σε φεστιβάλ εντός και εκτός Κύπρου με σημαντικές διακρίσεις και κάποιες από αυτές τιμήθηκαν με το βραβείο καλύτερης παράστασης. Τιμήθηκε δύο φορές με βραβείο σκηνοθεσίας σε φεστιβάλ στην Ελλάδα (Κρήτη 2018, Θεσσαλονίκη 2021), με Α΄ βραβείο Παγκύπρια στο διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού μονόπρακτου από την Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου για το έργο Το Ρόδο της Δαμασκού (2020), καθώς και με έπαινο στο διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού μονόπρακτου από την Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου για το έργο Μέρες Εγκλεισμού (2020).
Από το 2003 εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου. Διετέλεσε σύμβουλος φιλολογικών μαθημάτων για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου (2008-2009) και υπήρξε μέλος της επιτροπής για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.
Leave A Comment