Η σημασία του Δικτύου έγκειται στο ότι διευκολύνει τις Πόλεις-Μέλη στην ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και πόρων στην εν λόγω θεματική, ενώ παράλληλα δρα ενισχυτικά προς το δημιουργικό, κοινωνικό και οικονομικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική ελληνική πόλη που επιτυγχάνει την ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities of Gastronomy) της Unesco. Αυτή η σημαντική διάκριση, που καθιστά τη Θεσσαλονίκη γαστρονομική πρωτεύουσα, εντάσσοντάς την σε διεθνείς τουριστικούς χάρτες και ενισχύοντας την ταυτότητα και το brand της, ήταν το αποτέλεσμα στρατηγικής συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Υπουργείου Τουρισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Unesco.
“Μετά από πρόσκληση της αρμόδιας Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη σε όλους τους δήμους, […] προετοιμάσαμε και καταθέσαμε έναν πλήρη φάκελο και αναδείξαμε μεταξύ άλλων την ιστορία της πόλης, τη γαστρονομική μας παράδοση όπως διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες, το διεθνές έργο της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας στον τομέα των τροφίμων καθώς και το δημιουργικό δυναμικό της πόλης. Ο φάκελος υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης υποστηρίχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη από το Υπουργείο Τουρισμού και την αρμόδια Υφυπουργό, αλλά και σε ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και από την Ελληνίδα Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη”, ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Το Creative Cities of Gastronomy αποτελεί ένα Δίκτυο Πόλεων που διαθέτουν παράδοση στη γαστρονομία και προωθεί την Πολιτιστική Πολυμορφία και την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη. Η σημασία του Δικτύου έγκειται στο ότι διευκολύνει τις Πόλεις-Μέλη στην ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και πόρων στην εν λόγω θεματική. Παράλληλα, δρα ενισχυτικά προς το δημιουργικό, κοινωνικό και οικονομικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής. Τα οφέλη από μια τέτοια συμμετοχή είναι τεράστια για την πόλη που επιλέγεται από την Unesco», δήλωσε η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.
Leave A Comment