Πριν από 49 χρόνια πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα Αισχύλεια. Ένα φεστιβάλ που αποδείχτηκε από τα μακροβιότερα και πλέον συνεπή της χώρας μας. Στα μέσα της δεκαετίας του 70 η πόλη της Ελευσίνας ήταν μια υποβαθμισμένη εργατούπολη, ωστόσο η πόλη επέλεξε να απαντήσει με  τον Πολιτισμό και την εξωστρέφεια, με την δυναμική που έδινε στην πόλη το αρχαίο παρελθόν της, τα μνημεία, οι μύθοι, οι αρχαιολογικοί χώροι. Οδηγός υπήρξαν οι δράσεις  που είχε αναλάβει, ήδη από τη δεκαετία του 50, ο πολιτιστικός σύλλογός της πόλης με στόχο την επιμόρφωση των κατοίκων.

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης των Αισχυλείων ανήκει στο Δήμαρχο Μιχάλη Λεβέντη οποίος με αφορμή τα γενέθλια του Αισχύλου το 1974, οπότε συμπληρώνονταν 2500 χρόνια από τη γέννησή του, ανέλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του φεστιβάλ. Η κίνηση του βρήκε υποστήριξη από τον πολιτικό, τον επιχειρηματικό και τον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά κυρίως αγαπήθηκε από τους κατοίκους της Ελευσίνας.

Τα φετινά Αισχύλεια, παίρνουν τη σκυτάλη από την  ανακήρυξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, μουσικές εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις κατά κύριο λόγο θα πραγματοποιηθούν στο εμβληματικό Παλαιό Ελαιουργείο, με φόντο την παραλία της Ελευσίνας, ένα χώρο, που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τα Αισχύλεια και έχει αγαπήσει το φιλότεχνο κοινό.

Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2024

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΝΤΣΙΑΣ QUARTET- Ο «ΔΙΚΟΣ» ΜΟΥ ENNIO MORRICONE

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Ο Σταύρος Λάντσιας παρουσιάζει την πολυαναμενόμενη του τελευταία δισκογραφική δουλειά με τίτλο “My Ennio Morricone”. Ο καταξιωμένος Κύπριος πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας ανοίγει ένα παράθυρο στο μουσικό σύμπαν του αγαπημένου του συνθέτη Ennio Morricone και παρουσιάζει τις αξέχαστες μελωδίες του που έχουν «ντύσει» εμβληματικές ταινίες όπως Cinema Paradiso, Once Upon a Time in the West και πολλές άλλες, μέσα από ευρηματικές ενορχηστρώσεις και εμπνευσμένες εκτελέσεις από χαρισματικούς σολίστες.

ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«ΒΑΚΧΕΣ» ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Από την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα συνεχίζεται στο Παλαιό Ελαιουργείο, όπου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου. Το έργο χαρακτηρίζεται από αυστηρή συνοχή στη μορφή αλλά και από τεράστια εσωτερική δύναμη, και ταυτόχρονα φανερώνει το ενδιαφέρον του ποιητή για τον μυστικισμό και την έκσταση. Βασικά δραματικά θέματα της τραγωδίας είναι οι δυνατότητες της ψυχής, η ανθρώπινη αρετή, η αυτοσυνείδηση, η σύνεση και η πλάνη, το λογικό και το άλογο στοιχείο, που εμφανίζονται μέσα από την αντίθεση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον θεό, την ίδια αντίθεση από την οποία προκύπτει η τραγική σύγκρουση του δράματος.

Με τους Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Μαριάννα Δημητρίου, Αλεξία Καλτσίκη, Θέμη Πάνου, Αργύρη Πανταζάρα, Γιάννη Κόραβο, Διονύση Πιφέα, Φώτη Στρατηγό, κ.ά.

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

BANDA ENTOPICA

Η Banda Entopica, η παραδοσιακή μπάντα δρόμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώνει κλαρίνο, τρομπέτα, ακορντεόν και νταούλι σε ένα σύμπλεγμα παραδοσιακής και μοντέρνας βαλκανικής μουσικής.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

USURUM & LAMDA

Δύο από τις πιο αντιπροσωπευτικές μπάντες της νέας μουσικής σκηνής με ήχο που ξεχωρίζει και τη νέα γενιά και όχι μόνο να τους ακολουθά φανατικά ενώνουν τις δυνάμεις τους για μουσική βραδιά «βγαλμένη» από το μέλλον!

Screenshot

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«ΠΛΟΥΤΟΣ»  ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

ΚΘΒΕ

Την κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος» θα παρουσιάζει, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση, ελεύθερη απόδοση κειμένου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

Στο ρόλο του Χρεμύλου ο Μάνος Βακούσης που τιμήθηκε πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου «Κάρολος Κουν». Στο θίασο συμμετέχει, στο ρόλο της Ελπινίκης, η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου. Στο μουσικό μέρος της παράστασης παίρνουν μέρος οι Χατζηφραγκέτα η Nalyssa Green και ο Τελευταίος Καλεσμένος. Στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η Ιστορικός- Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΒΟΛΟΥΣ»

Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου τον λόγο έχει η ευφάνταστη εκδήλωση «Τα παιδιά της Ελευσίνας παίζουν ακόμη βόλους», με σκοπό την προβολή δημιουργών της πόλης.  Μουσική συναυλία στην οποία συμμετέχουν Ελευσίνιοι Μουσικοί από όλα τα είδη μουσικής, από κλασική, έντεχνη, ροκ, παραδοσιακή, λαϊκή, ως ραπ και τέκνο. Με παράλληλη προβολή από μικρά φιλμάκια που τη σκηνοθεσία και το μοντάζ επιμελούνται Ελευσίνιοι σκηνοθέτες, όπως και κείμενα συνδετικά επίσης με την επιμέλεια Ελευσίνιων συγγραφέων.

ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ» ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Ένας σπουδαίος θίασος με τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Γιώργο Γάλλο, Στεφανία Γουλιώτη, Ηρώ Μπέζου, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννη Κλίνη, Αινεία Τσαμάτη, Νίκο Μήλια, Γκαλ Ρομπίσα, Μπάμπη Γαλιατσάτο, Θανάση Ραφτόπουλο, Αντώνη Αντωνόπουλο, καθώς και τον διαπρεπή μουσικό Φώτη Σιώτα σε εξέχοντα ρόλο επί σκηνής, μας βυθίζει στην υπαρξιακή αγωνία της εμβληματικής τραγωδίας του Ευριπίδη, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Καραντζά.

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ» ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ

Οι «Μαγικές Σβούρες» που φέτος γιορτάζουν 20 χρόνια διαρκούς παρουσίας στο θέατρο για παιδιά και η “ΜΕΛΙΣΜΑ Events” , παρουσιάζουν για τα παιδιά ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα. Η Αγγελική Λάμπρη στο ρόλο της Βασίλισσας των Ξωτικών Τιτάνιας, αφού σώθηκε από το μαγικό φίλτρο στο παρά 5 ! Στο ρόλο του Μάστορα Πάτου ο Στέλιος Πετράκης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ» ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ

Την εκρηκτική κωμωδία του Μολιέρου «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» σκηνοθετούν και διασκευάζουν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας. Η παράσταση, αποτελεί την ένατη συνσκηνοθεσία του Αιμίλιου Χειλάκη και του Μανώλη Δούνια μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες παραστάσεις «Μήδεια», «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», «Οθέλλος», «Αντιγόνη», «Ιφιγένεια», «Ταρτούφος» και «Μόνος με τον Άμλετ».

ΠΑΙΖΟΥΝ: Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Μυρτώ Αλικάκη, Θοδωρής Ρωμανίδης, Νίκος Γκέλια, Βίκυ Διαμαντοπούλου, Γιώργος Ζυγούρης, Δημήτρης Φιλιππίδης

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«ΙΚΕΤΙΔΕΣ ΔΑΝΑΪΔΕΣ» Αισχύλου

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου προτείνουν τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου, 60 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή τους στην Επίδαυρο. Οι «Ικέτιδες» είναι έργο ποιητικό αλλά και βαθιά πολιτικό.

Στους ανδρικούς ρόλους η Λυδία Κονιόρδου (Δαναός), ο Γιάννης Τσορτέκης (Κήρυκας των Αιγυπτίων) και ο ‘Ακης Σακελλαρίου (Πελασγός).

Η μεγάλη πρωτοτυπία του έργου έγκειται στο γεγονός ότι η κεντρική Ηρωΐδα είναι συλλογική. Οι πενήντα Δαναΐδες, εκπροσωπούν για τον Αισχύλο όλο το γυναικείο φύλο.  Κορυφαίες Δαναΐδες είναι η Λένα Παπαληγούρα και η Λουκία Μιχαλοπούλου.

Ο Χορός των Δαναΐδων συμπληρώνεται από ηθοποιούς-απόφοιτες αλλά και σπουδάστριες του Θεάτρου Τέχνης (λόγος), μέλη της γυναικείας χορωδίας Chóres της Μαρίνας Σάττι (τραγούδι) και χορεύτριες της ομάδας «Και όμως κινείται» (χορός-ακροβατικά).

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΧΑΙΝΗΔΕΣ & SOCIAL WASTE

Opening Act: Χρήστος Τσιούνης

Συναυλία, πανηγύρι, καλλιτεχνική σύμπραξη, πολιτική θέση.

Δύο κοινότητες, δύο κολεκτίβες, δύο ιστορικές συλλογικότητες. Τα αρχηγικά σχήματα είναι εξουσιαστικές αναπαραστάσεις. Οι Χαΐνηδες και οι Social Waste λειτουργώντας αμεσοδημοκρατικά, δημιουργούν σύγχρονο τραγούδι και όχι στείρες απομιμήσεις (ή “μοντέρνες” επανεκτελέσεις) κόντρα στον συγκινησιακό εκβιασμό και τη συνθηματολογία των καιρών. Ρυθμοί, ηχοχρώματα, όργανα της Μεσογείου, των Βαλκανίων και όχι μόνο, συμπλέκονται και στροβιλίζονται σ’ ένα μυσταγωγικό εκστατικό δρώμενο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της νέας γενιάς, με ακουστική διάθεση και μια μπάντα που δημιουργήθηκε ειδικά για την παράσταση αυτή, η χαρισματική τραγουδίστρια θα περιπλανηθεί αυτή τη φορά στους δρόμους του λαϊκού μας τραγουδιού με αφετηρία το «Μονοπάτι» του Γιώργου Μουζάκη, δίνοντας νέα πνοή σε διαλεχτά λαϊκά, ελαφρά και αρχοντορεμπέτικα και θα φτάσει μέχρι το σήμερα του λαϊκού μας τραγουδιού, κάνοντας και κάποιες «στάσεις» σε λαϊκά τραγούδια της Μεσογείου. Όλα αυτά με μια εξαμελή ομάδα μουσικών υπό την καθοδήγηση του εξαιρετικού μουσικού Θωμά Κωνσταντίνου. Μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα και μνήμες που γεφυρώνουν το χθες με το σήμερα.

Κινηματογραφικές προβολές

ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

23/9: «Πίσω απ’ τις θημωνιές»

Σκηνοθεσία Ασημίνας Προέδρου

24/9: «,Φόνισσα

Σκηνοθεσία Εύης Νάθενα

25/9: Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στο Φεστιβάλ Αισχύλεια.

26/9: «Πολύδροσο»

Σκηνοθεσία Αλέξανδρου Βούλγαρη

Η έναρξη προπώλησης εισιτηρίων, θα ανακοινωθεί στο site aisxylia.gr

Share This Story, Choose Your Platform!