
Αντιμέτωπο με τις αιφνίδιες αλλαγές των οικονομικών προγραμματισμών του ΕΣΠΑ, το αγαπητό κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, επιστρέφει, με την 31η διοργάνωση του εμφανώς συρρικνωμένη σε ποσότητα ταινιών, αφιερωμάτων και ειδικών τμημάτων προβολών, αλλά ταυτόχρονα με προσκεκλημένους λαμπερούς καλλιτέχνες διεθνούς εκτοπίσματος και αποκλειστικές πρεμιέρες.
Μπορεί στη συνέντευξη τύπου να μην ανακοινώθηκαν οι τίτλοι των ταινιών έναρξης και λήξης του φεστιβάλ (αυτές οι πληροφορίες θα αναρτηθούν προσεχώς στις ιστοσελίδες του), όμως η γενική διευθύντρια των Νυχτών Πρεμιέρας Τατιάνα Παππά κάλεσε την Πολιτεία να ενισχύσει περαιτέρω το θεσμό από τον επόμενο χρόνο και πιο συγκεκριμένα τόνισε: “Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μέρος της ανθρώπινης υπόστασης. Είναι στοιχείο της ανθρώπινης συμβίωσης. Είναι η ταυτότητα, η φωνή και η ψυχή μιας κοινωνίας. Ο κινηματογράφος, ως κατεξοχήν συλλογική τέχνη, είναι ταυτόχρονα καθρέφτης και πυξίδα: μας βοηθά να κατανοούμε τον κόσμο, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να οραματιζόμαστε το μέλλον.”
Σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους και τους φίλους του φεστιβάλ μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα που μπορεί κανείς να περιμένει στην 31η διοργάνωση του θεσμού. Αρχικά, οι Νύχτες Πρεμιέρας θα παρουσιάσουν μια ειδική τιμητική τελετή κατά την οποία θα βραβευτεί για το σύνολο του έργου του ο Ιρλανδός Οσκαρούχος σεναριογράφος-σκηνοθέτης Νιλ Τζόρνταν (“Το παιχνίδι των λυγμών”) ενώ θα πραγματοποιηθεί και προβολή της ταινίας του “Το τέλος μιας σχέσης” (1999).
Neil Jordan
Επιπρόσθετα, μία άλλη μεγάλη στιγμή του επερχόμενου φεστιβάλ θα είναι η επίσκεψη στη χώρα μας του καλύτερου ίσως ηθοποιού της γενιάς του, Ντάνιελ Ντέι Λούις. Ήταν πριν από οκτώ χρόνια, όταν στη συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει σε αθηναϊκό ξενοδοχείο για τις ανάγκες προώθησης του φιλμ “Αόρατη Κλωστή” (του Πολ Τόμας Άντερσον) ο μεγάλος πρωταγωνιστής είχε εκφράσει την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την υποκριτική. Παρόλα αυτά, η ιδέα του γιου του και σκηνοθέτη, Ρόναν Ντέι Λούις, πάνω σε ένα έργο για την ψυχοσύνθεση των βετεράνων, ξύπνησε και πάλι εντός του την σπίθα για την εξερεύνηση ενός ακόμα ρόλου. Ηθοποιός της περίφημης Μεθόδου, προσεκτικός και εμβριθής κατασκευαστής κάθε προσωπικότητας που παρουσιάζει στη μεγάλη οθόνη, ο Ντάνιελ Ντέι Λούις θα δωρίσει όλα τα έσοδα της ειδικής προβολής της “Ανεμώνης” (όπως είναι ο τίτλος του πολυαναμενόμενου φιλμ) για τους σκοπούς της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοικτή. Η προσωπική σχέση του ηθοποιού με την επίτιμη πρόεδρο της Εταιρείας, Δάφνη Οικονόμου, αποτελεί ένα συγκινητικό ταξίδι ζωής και αποδεικνύει πως οι πραγματικά μεγάλοι καλλιτέχνες είναι και άνθρωποι με ευαισθησίες, ενσυναίσθηση και μεγάλη καρδιά.

Daniel Day-Lewis, Anemone
Στις μεγάλες πρεμιέρες του αθηναϊκού φεστιβάλ, που το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει αυτόν τον Οκτώβριο συγκαταλέγεται μια σειρά από ταινίες που θα μας απασχολήσουν και κατά την οσκαρική κούρσα. Τίτλοι όπως: “Μυστικός Πράκτορας” (του Κλέμπερ Μεντόσα Φίλιου, από τη Βραζιλία), “Καμία άλλη επιλογή” (του Παρκ Τσαν-γουκ, από τη Νότια Κορέα), “After the hunt” (του Λούκα Γκουαντανίνο, με πρωταγωνίστρια τη Τζούλια Ρόμπερτς), το βραβευμένο στο φεστιβάλ Βενετίας “Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ“, αλλά και το ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτριας Σεπιντέ Φαρσί για την Γάζα (“Put Your Soul on Hand and Walk“). Ανάμεσα στις αναμενόμενες, εκτός διαγωνιστικού προβολές, βρίσκει κανείς και το φιλμ που κατέκτησε τον Χρυσό Διόνυσο στο πιο πρόσφατο Φεστιβάλ Δράμας, το “Noi” του παλιού γνώριμου των Νυχτών Πρεμιέρας Νεριτάν Ζιντζιρία.

The Voice of Hind Rajab
Ταυτόχρονα, στις 04 Οκτωβρίου, ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας μοντέρ (υποψήφιος για δύο Όσκαρ στις ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου, The Favourite και Poor Things) Γιώργος Μαυροψαρίδης, θα παραδώσει ένα ολοήμερο masterclass στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Το ενδιαφέρον του κοινού και των επαγγελματιών έχει ήδη μετατρέψει το masterclass σε απόλυτο sold-out.

Yorgos Mavropsaridis
Η αναμονή κορυφώνεται μιας και επίκειται η αποκάλυψη (εκ μέρους των ιθυνόντων του φεστιβάλ) των ταινιών έναρξης και λήξης της 31ης και μιας και εκ των πλέον ιδιαζόντων διοργανώσεων του θεσμού.
Leave A Comment