«Από τον Ευρυκλή στον Όσιο Νίκωνα: Η διαχρονική ανθρώπινη παρουσία ως σημαντική παράμετρος και πρόκληση για το έργο αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης»

Ευαγγελία Πάντου: Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ)

«Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης: λίθου λευκοῦ, θέας ἄξιον. Ανακτώντας τις αξίες του μνημείου μέσα από το αρχαιολογικό έργο»

Μαρία Τσούλη: Αρχαιολόγος και τμηματάρχης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ)

Χαρά Γιαννακάκη : Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ)

Προλογίζει και συντονίζει ο Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

Με έναν νέο κύκλο διαλέξεων επιστρέφει, αυτή τη χρονιά, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ. Η πρώτη εκδήλωση εστιάζει στο αρχαίο θέατρο της Σπάρτης και στα έργα αποκατάστασης της μνημειακής του φυσιογνωμίας.

Το έργο «Α΄ φάση αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου Σπάρτης» -που χρηματοδοτείται από τη δωρεά του ιδρύματος Kaplan και την ενταγμένη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 Πράξη «Αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου Σπάρτης»- εκτελείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, συνιστώντας την πρώτη ουσιαστική παρέμβαση για την προστασία και ανάδειξη ενός μνημείου-τοπόσημου, το οποίο συμπορεύεται με την αρχαία πόλη από την εποχή της κατασκευής του, τον 1ο αι. π.Χ., μέχρι τις μέρες μας. Στελέχη της Εφορείας θα παρουσιάσουν τα επικαιροποιημένα αρχαιολογικά δεδομένα, το ιστορικό και το σκεπτικό των επεμβάσεων στο μνημείο, η αποκατάσταση του οποίου θα το καταστήσει φορέα μνήμης και αυτογνωσίας και θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου και των κατοίκων του.

H εκδήλωση θα αρχίσει με την Ευαγγελία Πάντου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ) και τη διάλεξη «Από τον Ευρυκλή στον Όσιο Νίκωνα: Η διαχρονική ανθρώπινη παρουσία ως σημαντική παράμετρος και πρόκληση για το έργο αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης». Στη συνέχεια, η Μαρία Τσούλη, αρχαιολόγος και τμηματάρχης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και η αρχαιολόγος της ΕΦΑΛΑΚ Χαρά Γιαννακάκη θα παρουσιάσουν την ομιλία «Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης: λίθου λευκοῦ, θέας ἄξιον. Ανακτώντας τις αξίες του μνημείου μέσα από το αρχαιολογικό έργο». Προλογίζει ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, Σταύρος Μπένος, o οποίος έχει αναλάβει και το συντονισμό της συζήτησης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και του Megaron Plus, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στον ίδιο χώρο τη συναυλία της Χορωδίας του Μουσικού Γυμνασίου Σπάρτης, με τραγούδια από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.

Η είσοδος στη διάλεξη και στο καλλιτεχνικό δρώμενο είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής: 5:30 μ.μ.).

Μετά το πέρας της διάλεξης και του καλλιτεχνικού δρωμένου, θα προσφερθεί κέρασμα στο Φουαγέ της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος, με προϊόντα της λακωνικής γης: κρασί από το Κτήμα Θεοδωρακάκου και την Οινοποιητική Μονεμβασιάς-Οικογένεια Τσιμπίδη, ελιές από την Εταιρεία Terra Sparta της Μαρίας Καράμπελα (μέλους του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ), τυρί από το Τυροκομείο Καράμπελα στα Χρύσαφα Λακωνίας και λαλάγγια (προσφορά της Ένωσης Δροσοπηγητών Λακωνίας «Η Τσεροβά»).

Σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ

Share This Story, Choose Your Platform!