Με αφορμή την ανακήρυξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του Μαρτίου ως μήνα αφύπνισης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η Β´ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ, διοργάνωσε εκδήλωση, με τίτλο «Σύγχρονες εξελίξεις στην Πρόληψη και Θεραπεία του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου», την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024.

Η ανοιχτή επιστημονική εκδήλωση είχε ως στόχο την ενημέρωση του κοινού πάνω στα νεότερα δεδομένα της πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του παχέος εντέρου και της δράσης του Τμήματος Παχέος Εντέρου της Β΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο».

Ανησυχητικά τα ποσοστά αύξησης

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και ο δεύτερος συχνότερος σε θανάτους ασθενών. Παγκοσμίως διαγιγνώσκονται 2 εκατομμύρια νέα περιστατικά ετησίως, ενώ οι θάνατοι αγγίζουν τους 930000!

Τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του παχέος εντέρου παρουσιάζει ανησυχητικά ποσοστά αύξησης. Αυτό γίνεται με τέτοιο ρυθμό, που σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα επόμενα 15 χρόνια τα νέα περιστατικά ανά έτος θα φτάσουν τα 3,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι το 1,6 εκατομμύριο (ποσοστό αύξησης 73%). Οι νέοι ασθενείς (κάτω των 50 ετών) εμφανίζουν ετησίως μια αύξηση 3% και κατά τη στιγμή της διάγνωσης, συχνά βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν τα εξής: «Διατροφή και Καρκίνος του Παχέος Εντέρου», «Πρόληψη και νεότερες εξελίξεις στη Χειρουργική Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου» και «Νεότερες εξελίξεις στην Ογκολογική Αντιμετώπιση του προχωρημένου Καρκίνου του Παχέος Εντέρου».

Share This Story, Choose Your Platform!