Με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024, η 8η Hμερίδα με τίτλο «Δημόσια Υγεία, Τέχνη και Αλληλεγγύη», που διοργάνωσαν το ΠΜΣ Δημόσια Υγεία–Public Health και το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, προσέλκυσε από φοιτητές και επαγγελματίες της υγείας μέχρι καλλιτέχνες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
Ένα ταξίδι στη Δημόσια Υγεία, την Τέχνη και την Αλληλεγγύη
Με συντονιστή της τον Καθηγητή Υγιεινής του Τμ. Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Απόστολο Βανταράκη, η ημερίδα επικεντρώθηκε στη σύνδεση της δημόσιας υγείας με την τέχνη και την αλληλεγγύη, προσφέροντας μια μοναδική πλατφόρμα για ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιστημονικές εισηγήσεις, διαδραστικές συζητήσεις, καθώς και μια εξαιρετική καλλιτεχνική παράσταση.
Η πρώτη ενότητα, με τίτλο «Δημόσια Υγεία και Αλληλεγγύη», ανέδειξε τη σημασία της αλληλεγγύης και των ουσιαστικών πολιτικών υγείας στη στήριξη ευάλωτων πληθυσμών, την προώθηση του εμβολιασμού και την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Οι εισηγήσεις των κ.κ. Απόστολου Βεΐζη, Άγη Τερζίδη και Νίκου Γκιωνάκη, οι οποίοι τιμήθηκαν για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη Δημόσια Υγεία, προσέλκυσαν τεράστιο ενδιαφέρον και έδωσαν τροφή για σκέψη αλλά και εργαλεία για δράση.
Στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Αθλητισμός, Τέχνη και Αλληλεγγύη», η συζήτηση εστίασε στις ιστορίες συμπερίληψης και τις καλλιτεχνικές προσεγγίσεις που αναδεικνύουν τη σημασία της αποδοχής και της διαφορετικότητας.
Η ημερίδα κορυφώθηκε με την παράσταση σύγχρονου χορού «Dancing (fancy)» από την Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πρόσχημα, η οποία εντυπωσίασε το κοινό με την ερμηνεία και τη χορογραφική της ευαισθησία. Η παράσταση προσέφερε στο κοινό μια μοναδική εμπειρία, εστιάζοντας στις πολλαπλές πτυχές του ανθρώπινου σώματος, της αποδοχής και της διαφορετικότητας.
Με τη χορογραφική επιμέλεια της Μαρίας Κολιοπούλου και τις εξαιρετικές ερμηνείες των Κ. Αβραμοπούλου, Κ. Γεβετζή και Λ. Παπαδάκη, το έργο ανέδειξε το πώς η τέχνη μπορεί να φωτίσει τα χαρακτηριστικά που δεν θεωρούνται πάντα «αποδεκτά» στον δημόσιο χώρο και στη σκηνή. Μέσα από δυναμικές κινήσεις, ευαίσθητες αφηγήσεις και εντυπωσιακές χορογραφικές συνθέσεις, το «Dancing (fancy)» κάλεσε το κοινό να επαναπροσδιορίσει την έννοια της ομορφιάς, της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης.
Leave A Comment