Tο Πανεπιστήμιο του Qinghai στην Κίνα απένειμε τον τίτλο του Διακεκριμένου Καθηγητή (Distinguished Professor) στον Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και επικεφαλή της Έδρας UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως έμπρακτη αναγνώριση από την πανεπιστημιακή κοινότητα του Ιδρύματος της συνεισφοράς του στην ανάδειξη των μνημείων της γεωλογικής κληρονομιάς και την γεω-διατήρηση.
H κορυφαία αυτή διάκριση απονεμήθηκε στον Καθηγητή Ν. Ζούρο για την συμβολή του στην ανάδειξη και προστασία της γεωλογικής κληρονομιάς και της θέσπισης του θεσμού των Γεωπάρκων διεθνώς, και ειδικότερα για την συνεργασία στην εκπαίδευση και κατάρτιση κινέζων επιστημόνων στον τομέα της γεω-διατήρησης και συμβολή του στην αναγνώριση και ανάπτυξη των Γεωπάρκων στην Κίνα.
Το Πανεπιστήμιο του Qinghai στην Κίνα, είναι δημόσιο πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1958 με έδρα στην πόλη Xining, της επαρχίας Qinghai, και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα πρότυπων πανεπιστημίων (First Class University Plan) του Κινεζικού Υπουργείου Παιδείας που στοχεύει στην ενίσχυση της συνολικής ισχύος και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κίνας. Το Πανεπιστήμιο του Qinghai διαθέτει 15 κολλέγια, 26 Τμήματα, 5.392 διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, 4.493 μεταπτυχιακούς φοιτητές και 23.465 προπτυχιακούς , φοιτητές.
Ο τιμητικός τίτλος απονεμήθηκε στον Καθηγητή Ν. Ζούρο σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε στα πλαίσια του 8ου Διεθνούς Σεμιναρίου Κατάρτισης Στελεχών Γεωπάρκων που συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου, την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Zangye με την συμμετοχή 140 επιστημόνων. Στην Κίνα έχουν αναγνωρισθεί 49 περιοχές ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και πάνω από 240 ως Εθνικά Γεωπάρκα.
Στην τελετή παρευρέθηκε ο κ. Zhaxi Cairang επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Huangnan, επικεφαλής αντιπροσωπείας.
O Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Qinghai Dunzhu Wangxiou αναφέρθηκε στην δομή του Πανεπιστημίου και στους λόγους της απονομής του τίτλου που θα συμβάλει στην συνεργασία μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων. Ανέφερε επίσης ότι θα επιδιωχθεί η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου στη Λέσβο το 2024.
Ο Καθηγητής Wang Genhou, Επικεφαλής της Σχολής Γεωλόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Qinghai αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την ακαδημαϊκή διαδρομή του καθηγητή Ν. Ζούρου, το συγγραφικό και επιστημονικό έργο καθώς και τις βραβεύσεις που έχει λάβει. Αναφέρθηκε επίσης στη διεθνή αναγνώριση και στην προσφορά του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και στην συμβολή του ανάδειξη, προστασία και ολοκληρωμένη διαχείριση γεωλογικών μνημείων διεθνώς.
Στην ομιλία του ο Καθηγητής Νικολαος Ζούρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς και τον ρόλο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO τα οποία διαχειρίζονται και αναδεικνύουν γεωλογικά μνημεία διεθνούς αξίας και μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία για την τοπική βιώσιμη ανάπτυξη αγροτικών, ορεινών και νησιωτικών περιοχών. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Λέσβου και στις δράσεις που υλοποιούνται για την ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων και της βιοποικιλότητας της Λέσβου.
Αναφέρθηκε επίσης στην μακρόχρονη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου, την Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών, την Κεντρική Υπηρεσία δασών και χορτολιβαδικών εκτάσεων που είναι υπεύθυνη για τις προστατευόμενες περιοχές της Κίνας καθώς και τους φορείς λειτουργίας των Κινεζικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO και τις τοπικές αρχές. Πρότεινε τέλος δράσεις συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων και των γεωπάρκων.
Οι επισκέψεις των Κινεζικών πανεπιστημίων στη Λέσβο θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Αύγουστο.
Leave A Comment