Το Σάββατο 18 Μαΐου, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρα των Μουσείων ICOM 2024, το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρ. Ελευθεριάδη Tériade, διοργάνωσε με επιτυχία ημερίδα με θέμα: «Τα Μουσεία ως χώρος προαγωγής της εκπαίδευσης και της έρευνας, η περίπτωση του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Tériade».
Η εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου του Δ.Σ. του Mουσείου και Προέδρου της Επιτροπής Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων Μουσείων (World Federation of Friends of Museums-WFFM), κας Λίλας ντε Τσάβες-Χρονοπούλου, του Διευθυντή του Μουσείου, Εικαστικού- Ιστορικού Τέχνης, κ. Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου και με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Την ημερίδα τίμησαν και απεύθυναν χαιρετισμό, η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, εκπροσωπούμενη από την Eπιμελήτρια, Επιστημονική Συνεργάτη σε θέματα Σύγχρονης Τέχνης, κα Κατερίνα Τσέλου, η οποία μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Υπουργείο, εκτιμώντας την αξία αυτής της πολύτιμης παρακαταθήκης πολιτισμού, μοναδική για την Ελλάδα, το 2010, προσπάθησε και πέτυχε, να την στηρίξει εκσυγχρονίζοντάς την, με απόλυτο σεβασμό στο πνεύμα του δωρητή, διασφαλίζοντας την βιωσιμότητά της. Η Πρόεδρος του ICOM-EUROPE Dr Giuliana Ericani, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε την αναγκαιότητα της σύνδεσης και της συνεργασίας, στον χώρο του πολιτισμού και της έρευνας. Ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Δημήτρης Καπετανάς, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς και την εκτίμηση του Περιφερειάρχη.
Η κα Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ανέπτυξε τα σημαντικά σημεία που άπτονται της Πολιτιστικής Διπλωματίας και αφορούν στην σχέση του κοινού με τα μουσεία, τονίζοντας την σημασία των δύο πυλώνων του μουσειακού χώρου παγκοσμίως, που είναι από την μια πλευρά οι διεθνείς φορείς, το ICOM, οι επαγγελματίες των μουσείων και από την άλλη πλευρά το WFFM, δηλαδή οι Φίλοι των μουσείων. Αναφέρθηκε διεξοδικά στις πολλαπλές δράσεις εξωστρέφειας που πραγματοποιεί το Μουσείο Teriade, προαναγγέλλοντας την οργάνωση εκθέσεων του Μουσείου σε Ιταλία και Γαλλία.
Ακολούθησαν με ομιλίες τους, ο κ. Pascal Fulacher, επίτιμος Διευθυντής του l’Atelier du Livre d’art et de l’Estampe et du patrimoine de l’Imprimerie Nationale. Ο κ. Patrice Deparpe, Διευθυντής του Μουσείου Matisse στο Cateau Cambrésis. Η κα Eurydice Trichon-Milsane, Ιστορικός Τέχνης, Συγγραφέας και Chef de Projets, Beaubourg. Από πλευράς του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχαν ο κ. Χρήστος Καλλονιάτης, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και ο κ. Πάνος Γρηγορίου, Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας και κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet. Συμμετείχε επίσης η Δρ. Ασπασία Δεστούνη, από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ κι Επιστημονική Υπεύθυνη του NESTOR Επιχειρηματική Ανάπτυξη στις Κάτω Χώρες, Εσθονία κι Ελλάδα και η κα Αγγελική Χατζή, Θεατροπαιδαγωγός – Μουσειοπαιδαγωγός. Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση του κ. Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου, Διευθυντή του Μουσείου Tériade Εικαστικού –Ιστορικού Τέχνης. Την ημερίδα συντόνισε η κα Ίρις Κρητικού, Αρχαιολόγος-Ιστορικός Τέχνης.
Με την εκδήλωση «Τα Μουσεία ως χώρος προαγωγής της εκπαίδευσης και της έρευνας, η περίπτωση του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Tériade», δόθηκε η ευκαιρία ενός επιστημονικού και γόνιμου διαλόγου σχετικά με την αναγκαιότητα της επιστημονικής έρευνας και της συνεργασίας μεταξύ μουσείων, ερευνητικών ιδρυμάτων και κρατικών φορέων, ώστε μέσα σε ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο περιβάλλον, να ενισχυθεί ο κοινωνικός ρόλος και η προσφορά των μουσείων.
Leave A Comment