Οι εργασίες του συμποσίου, το οποίο πραγματοποιείται στο χώρο της «Ιχθυόσκαλας» στο Νότιο Πάρκο, ξεκίνησαν. Ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Μελά, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και την πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας Εύα Μελά, υποδέχθηκαν και να καλωσόρισαν τους γλύπτες, οι οποίοι θα φιλοτεχνήσουν σε δέκα μαρμάρινους όγκους αντίστοιχα γλυπτά.
Από την πλευρά τους οι καλλιτέχνες – κάθε ένας ξεχωριστά – ενημέρωσαν για το έργο που θα δημιουργήσουν, ενώ κατέθεσαν την δική τους άποψη, για το πώς προσεγγίζουν και πως θα αναδείξουν το θέμα του Διεθνούς Συμποσίου που αφορά στη προσφυγιά.
Ο Δήμαρχος της Πάτρας, με αφορμή την έναρξη των εργασιών, καλωσορίζοντας τους καλλιτέχνες, εξέφρασε κατ’ αρχήν τις ευχαριστίες του, «σε όλους όσους εργάστηκαν μέχρι τώρα και σε όσους θα μοχθήσουν το επόμενο διάστημα, για την πραγματοποίηση του συμποσίου» κάνοντας αναφορά «στους καλλιτέχνες, στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου της Πάτρας και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος».
Ο κ. Πελετίδης τόνισε, ότι «εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, μέσα και από το πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται, ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του, θέλουν να αναδείξουν την αιτία, η οποία σε ότι αφορά την δημιουργία προσφύγων καλά κρατεί. Τα γλυπτά που θα παραχθούν στη διάρκεια του συμποσίου θα μας φέρουν αντιμέτωπους με τα πως και το γιατί. Με το γιατί σήμερα να υπάρχει προσφυγιά; Γιατί σήμερα πνίγονται εκατοντάδες πρόσφυγες στη θάλασσα και ποιοι είναι αυτοί που τους υποχρεώνουν να φεύγουν από τον τόπο τους».
Ο Δήμαρχος της Πάτρας πρόσθεσε πως «Το τελικό αποτέλεσμα, με το οποίο έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή όλη η πόλη μέσα από μεμονωμένες και οργανωμένες επισκέψεις, θα φωτίσει και θα δώσει απαντήσεις στο θέμα της προσφυγιάς…»
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη ανέφερε, πως «είναι ιδιαίτερη η χαρά που σήμερα ξεκινάνε οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου και ευχαρίστησε από καρδιάς τους γλύπτες που συμμετέχουν στις εργασίες. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Επιμελητήριο Εικαστικών τεχνών Ελλάδος και την πρόεδρό του Εύα Μελά, χάρη στην ουσιαστική βοήθεια και στήριξη της οποίας έγινε εφικτή η συγκεκριμένη διοργάνωση καθώς και το σύνολο των εργαζομένων στο Δήμο της Πάτρας και φυσικά των εργαζομένων στον Πολιτιστικό Οργανισμό, γιατί επίσης χωρίς τη δική τους άοκνη προσπάθεια δεν θα ήταν δυνατή η επίτευξη του στόχου. Για να φτάσουμε έως εδώ όλα όσα αντικρίζουμε είναι αποτέλεσμα κοπιαστικής εργασίας και κατάθεση ψυχής και αυτό είναι απόδειξη πως οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που δημιουργούν…».
Παράλληλα κάλεσε «την πόλη, τις συλλογικότητες , τους φορείς να επισκεφτούν το χώρο και να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συμποσίου και να δουν όχι μόνο πως γίνεται ένα έργο τέχνης, αλλά και να νιώσουν γιατί η τέχνη μας αφορά και γιατί η τέχνη έχει αποστολή. Αποστολή να αναδείξει σύγχρονα κοινωνικά θέματα και φαινόμενα, που είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, συμβάλλοντας να ανοίγουν δρόμοι ελπίσας για την πάλη των λαών».
Η κ. Εύα Μελά με την ιδιότητα της προέδρου του Επιμελητηρίου Εικαστικών τεχνών Ελλάδας από την πλευρά της, αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι « το επιμελητήριο έχει συνεργαστεί πολλές φορές με το Δήμο της Πάτρας και τον Πολιτιστικό Οργανισμό. Ωστόσο το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι μεγάλο, καθώς πραγματοποιείται για πρώτη φορά. Αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία για τους δημότες και τους επισκέπτες του συμποσίου, έχει να κάνει με το γεγονός πως ένας όγκος μαρμάρου, σαν αυτούς που έχουν τοποθετηθεί στο χώρο της ιχθυόσκαλας, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα θα μετατραπεί σε έργο τέχνης και θα παραμείνει ως περιουσία της πόλης. Περιουσία των κατοίκων για να το χαίρονται μετά». Πρόσθεσε δε, πως «η δουλειά του γλύπτη είναι κάτι παραπάνω από σκληρή, αρκεί να φανταστεί κανείς πως ένα ς τεράστιος και αδιαμόρφωτος όγκος μαρμάρου θα αποκτήσει μορφή με χέρια σώμα κεφάλι, θα γίνει ολόκληρη σύνθεση και απαιτεί μόχθο…».
Η πρώτη ημέρα του Διεθνούς Συμποσίου ξεκίνησε με τους επτά από τους δέκα γλύπτες που συμμετέχουν σε αυτό να δίνουν το παρών. Πρόκειται για τους Kristaq Valera από την Αλβανία, Gagik Altunyan από την Αρμενία και τους Φίλιππο – Άγγελο Βαλερά, Βασίλη Βασίλη, Παναγιώτη Λάμπρου, Αλέξανδρο Πφαφφ, Τσαούσι Μπεσίμ από την Ελλάδα.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έρθουν στην Πάτρα οι γλύπτες Abdulhamid Aktham από τη Συρία, Selcuk Yilmaz από την Τουρκία και Χρήστος Τσουμπλέκας από τους Έλληνες δημιουργούς.
Στο πλαίσιο και του ενημερωτικού – εκπαιδευτικού χαρακτλήρα που έχει το συμπόσιο, υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης ομαδικών ξεναγήσεων σε σχολεία, συλλόγους, σωματεία και φορείς.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τις εργάσιμες ημέρες στο τηλέφωνο 2610-390-935 (10.00-14.00) και στο email: [email protected]
Ωράριο εργασιών συμποσίου:
Καθημερινά και Σαββατοκύριακα: 09.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00
Leave A Comment