Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου είχε την τιμή να φιλοξενήσει σε δημόσια διάλεξη στις 04/06/2024 τον διεθνούς φήμης Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του New York University, Edward I. Altman. Η εκδήλωση διεξήχθη στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσία ακαδημαϊκών, φοιτητών/τριών, και πολλών επαγγελματιών από τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Καθηγητής Σωφρόνης Κληρίδης, αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του ομιλητή και τον σημαντικό αντίκτυπο του έργου του τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον επαγγελματικό χώρο. Τόνισε επίσης τη σημασία της διεξαγωγής τέτοιων εκδηλώσεων, οι οποίες εντάσσονται στην προσπάθεια του Πανεπιστημίου Κύπρου να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο στηρίζεται η διάχυση της επιστημονικής γνώσης και δίνεται η ευκαιρία σε φοιτητές, επαγγελματίες και το ευρύ κοινό να γνωρίσουν από κοντά κορυφαίους διεθνείς ομιλητές.

Ο Καθηγητής Edward I. Altman είναι γνωστός παγκοσμίως για τη δημιουργία του μοντέλου Z-score, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε και αξιολογούμε την οικονομική υγεία μιας εταιρείας. Στην ομιλία του ο Καθ. Altman παρουσίασε μία καινούρια μελέτη του με τίτλο “Global Zombie Companies: Measurements, Determinants, and Outcomes,” η οποία δημοσιεύτηκε φέτος στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Journal of International Business Studies.Η μελέτη ασχολείται με το φαινόμενο των «εταιρειών ζόμπι»—εταιρειών που, παρά το γεγονός ότι είναι οικονομικά μη βιώσιμες, συνεχίζουν να λειτουργούν, συνήθως λόγω ευνοϊκών πιστωτικών συνθηκών και άλλων εξωτερικών παραγόντων. Ο Καθ. Altman εξήγησε τους παράγοντες που διατηρούν αυτές τις επιχειρήσεις στη ζωή, τους κινδύνους που ενέχουν και τις επιπτώσεις της ύπαρξής τους στη σταθερότητα της οικονομίας, την κατανομή των πόρων και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ακολούθησε συζήτηση, με τον Καθηγητή Altman να απαντά σε ερωτήσεις και σχόλια του κοινού. Η συζήτηση ανάμεσα στους παρευρισκόμενους συνεχίστηκε σε πιο χαλαρό περιβάλλον στη εκδήλωση που ακολούθησε στον προαύλιο χώρο της αίθουσας.

Share This Story, Choose Your Platform!