Το Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοξενεί τον τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, κ. Κωνσταντίνο Μπαλαμπάνωφ, ο οποίος θα μιλήσει για τους Έλληνες της Ουκρανίας από το χθες στο σήμερα. Για περισσότερες από δυο δεκαετίες, το Κρατικό Πανεπιστημίο της Μαριούπολης, καθιέρωσε συνεργασίες με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, το Ίδρυμα «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» και το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την πνευματική αναβίωση των Ελλήνων της Ουκρανίας, την προβολή της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.

Ο κ. Μπαλαμπάνωφ στη διάλεξή του θα καταπιαστεί με διάφορα θέματα όπως την ελληνική διασπορά της Ουκρανίας, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες στην Ευρώπη, τα κύρια στάδια επανεγκατάστασης Ελλήνων σε ουκρανικά εδάφη, τη συγκρότηση ελληνικών κοινοτήτων στο έδαφος της σύγχρονης Ουκρανίας κατά τον 17ο – 18ο αιώνα, καθώς και για τον ρόλο της δημιουργημένης στην Οδησσό Φιλικής Εταιρείας στην οργάνωση του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού. Μεταξύ άλλων, θα αναφερθεί και στην πολιτική του εκρωσισμού κατά τον 19ο και 20ο αιώνα και τις συνέπειές της για την ελληνική κοινότητα, στην ιστορία των Ελλήνων της Αζοφικής, οι οποίοι, παρά τις κολοσσιαίες θυσίες και δοκιμασίες, κατάφεραν να διατηρήσουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους και στη συμβολή των Ελλήνων της Ουκρανίας στην ανάπτυξη της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού της Ουκρανίας, στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη των Ελλήνων στην ανεξάρτητη Ουκρανία.

Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023, στις 4 μ.μ., στο Αμφιθέατρο Β108, Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στην Πανεπιστημιούπολη, θα συντονίσει ο Δρ Παύλος Κοκτσίδης, Επισκέπτης Καθηγητής Δημοσίων Σχέσεων στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Για όσους και όσες επιθυμούν να παρευρεθούν μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στις ηλ. διευθύνσεις: [email protected] ή [email protected] το αργότερο μέχρι τις 17 Μαρτίου 2023.

Share This Story, Choose Your Platform!