Με στόχο την αντιμετώπιση των απειλών από τα εισβλητικά-ξενικά είδη, όπως είναι το αμερικανικό μινκ, και την άμβλυνση των πιθανών συγκρούσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων κοινωνικών ομάδων, θα πραγματοποιηθεί διεθνές εργαστήριο, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, με τίτλο «LIFE ATIAS – Αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η συμβολή του προγράμματος LIFE ATIAS σε θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των απειλών από το αμερικανικό μινκ στη βόρεια Ελλάδα, στην ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης από την εισαγωγή των εισβλητικών-ξενικών ειδών, στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, στη διαχείριση των εισβλητικών-ξενικών ειδών και στην ανάπτυξη επικοινωνιακού μοντέλου για την άμβλυνση των συγκρούσεων των ενδιαφερόμενων κοινωνικών ομάδων. Μέσω του ερευνητικού έργου προωθείται στην Ελλάδα η έγκαιρη αντιμετώπιση των εισβλητικών-ξενικών ειδών με την εμπλοκή της επιστήμης των πολιτών (citizen science) και την εφαρμογή καινοτόμων εργαλείων.
Το διεθνές εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, και ώρες 9.00 με 14.00, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των επτά φορέων που είναι εταίροι στο έργο, καθώς και επιστήμονες από έξι χώρες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην έρευνα και διαχείριση των εισβλητικών-ξενικών ειδών.
Συντονιστής του ερευνητικού έργου είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δημήτριος Μπακαλούδης. Το ερευνητικό έργο, συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE NATURE και από το Πράσινο Ταμείο.
Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό έργο LIFE ATIAS και πρόγραμμα της εκδήλωσης στον σύνδεσμο: https://lifeatias.gr/?lang=el
Leave A Comment