
Συμμετοχή για μια περίοδο φιλοξενίας (residency) 6 μηνών: Ιούλιος – Δεκέμβριος 2025
Σε συνεργασία με το WIELS, Βρυξέλλες, η παρούσα πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για μια περίοδο φιλοξενίας (residency) 6 μηνών εντός του 2025 είναι πλέον ανοιχτή σε καλλιτέχνες/-ιδες από την Ελλάδα (που έχουν ελληνική υπηκοότητα ή που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα). Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει και να διευκολύνει την κινητικότητά τους διευρύνοντας παράλληλα το επαγγελματικό και καλλιτεχνικό τους δίκτυο.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα φιλοξενίας (residency) WIELS: [email protected]
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αίτηση, είμαστε στη διάθεσή σας στο [email protected]
ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Παρακαλούμε συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα αίτησης ΕΔΩ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
Α. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Θα πρέπει να περιλαμβάνει τις σπουδές σας και ιστορικό των εκθέσεων τις οποίες έχετε παρουσιάσει ή στις οποίες έχετε λάβει μέρος. Ο τίτλος του αρχείου πρέπει να έχει τη μορφή: CV_Last name_First name
Β. ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ: Γράψτε μια δήλωση (Artist’s Statement) για τη δουλειά σας (μέχρι 250 λέξεις). Ο τίτλος του αρχείου πρέπει να έχει τη μορφή: Artist statement_Last name_First name
Γ. ΔΗΛΩΣΗ ΣΚΟΠΟΥ: Περιγράψτε τα πιθανά έργα, τις ιδέες και τις προσδοκίες σας από τη φιλοξενία (residency) στο WIELS (μέχρι 250 λέξεις). Ο τίτλος του αρχείου πρέπει να έχει τη μορφή: Statement of purpose_Last name_First name
Δ. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ: Σε μορφή PDF –στην αγγλική γλώσσα– στον οποίον θα περιλαμβάνονται απεικονίσεις έργων με πλήρεις λεζάντες (μέχρι 40 σελίδες). Ο τίτλος του αρχείου πρέπει να έχει τη μορφή: Artistic dossier_Last name_First name
Ε. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Παρακαλούμε να μας κοινοποιήσετε το όνομα, το email, τον αριθμό τηλεφώνου και την ταχυδρομική διεύθυνση τριών ατόμων που θα μπορούσαν να σχολιάσουν την πρόσφατη δουλειά σας καθώς και την επαγγελματική σας διαδρομή ως καλλιτέχνες/-ιδες. Παρακαλούμε μην επισυνάψετε συστατικές επιστολές καθώς δεν απαιτούνται.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ
Η παρούσα πρόσκληση υποβολής αιτήσεων απευθύνεται σε καλλιτέχνες/-ιδες άνω των 21 ετών που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και δεν έχουν εκ του νόμου κώλυμα να ταξιδέψουν και να εργαστούν, έχουν ελληνική υπηκοότητα ή/και ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, και έχουν παρουσία στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή τα τελευταία χρόνια.
Το πρόγραμμα φιλοξενίας (residency) απευθύνεται σε καλλιτέχνες/-ιδες που επιδιώκουν να αναπτύξουν την καλλιτεχνική τους πράξη σε επαγγελματικό πλαίσιο, μέσω έργων που περιλαμβάνουν πειραματισμό, έρευνα ή/και κριτική θεωρία. Οι υποψήφιοι/-ες μπορούν να επιλέξουν να εργαστούν με οποιοδήποτε μέσο, ωστόσο πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον τρία χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας και να έχουν λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις.
Το πρόγραμμα φιλοξενίας (residency) απευθύνεται ιδιαίτερα σε ανερχόμενους/-ες καλλιτέχνες/-ιδες και σε καταξιωμένους/ες καλλιτέχνες/-ιδες που αναζητούν νέους δρόμους στη δημιουργία τους ή επιθυμούν να πραγματοποιήσουν έρευνα ή ένα έργο με διαφορετικό προσανατολισμό σε σχέση με προηγούμενα έργα τους.
Για τον/την επιτυχόντα/επιτυχούσα προβλέπεται η κάλυψη των μεταφορικών δαπανών, των δαπανών ασφάλισης και διαμονής του/της, καθώς και ένα μηνιαίο επίδομα ύψους 850 € για την κάλυψη βασικών αναγκών.
Αιτήσεις που δεν ακολουθούν τις παραπάνω κατευθύνσεις, μορφοποιήσεις και όρια λέξεων δεν θα ληφθούν υπόψη. Πολλαπλές αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές.
Για να υποβάλετε την αίτησή σας, απαιτείται να διαθέτετε λογαριασμό Google.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
α. Ανά εβδομάδα πραγματοποιούνται ομαδικές συναντήσεις και επισκέψεις σε ατελιέ μαζί τους μέντορες του προγράμματος και καταξιωμένους καλλιτέχνες Simon Thompson και Sylvie Eyberg καθώς και τη συντονίστρια του προγράμματος Eva Gorsse. Σκοπός των επισκέψεων αυτών είναι οι καλλιτέχνες/-ιδες να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, να δείξουν την πρόοδο του έργου τους και να γίνει αξιολόγησή της σε τακτική βάση. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας εκ βαθέων διάλογος και οι καλλιτέχνες/-ιδες έρχονται σε επαφή με διαφορετικές θεωρήσεις.
β. Καλλιτέχνες, επιμελητές, και κριτικοί επισκέπτονται κατά καιρούς τα ατελιέ για να συναντήσουν τους/τις φιλοξενούμενους/-ες καλλιτέχνες/-ιδες και να συζητήσουν για το έργο τους.
γ. Οργανώνονται εκδρομές κυρίως εντός του Βελγίου, αλλά και σε μεγάλες πόλεις γειτονικών χωρών, όπως η Κολωνία, το Ντίσελντορφ, το Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ ή το Παρίσι, όπου οι φιλοξενούμενοι/ες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν εκθέσεις, συλλογές και να συναντηθούν με άλλους/ες καλλιτέχνες/-ιδες και πολιτιστικούς παραγωγούς.
δ. Ένα δημόσιο πρόγραμμα με το όνομα Open School οργανώνεται προς τα μέσα/τέλη της περιόδου φιλοξενίας (residency) κατά τη διάρκεια του οποίου οι καλλιτέχνες/-ιδες καλούνται να παρουσιάσουν το έργο και την έρευνά τους σε ένα κοινό με διαφορετικές αφετηρίες, μεταξύ αυτών επαγγελματίες της τέχνης, σε ένα ανοιχτό, διαδραστικό και παραστατικό περιβάλλον.
ε. Οι φιλοξενούμενοι/-ες ενθαρρύνονται να λάβουν μέρος σε όλες τις συμπληρωματικές δραστηριότητες του WIELS, όπως διαλέξεις, προβολές και συζητήσεις με σημαντικούς παράγοντες της σύγχρονης τέχνης στο διεθνές στερέωμα.
στ. Στους/στις καλλιτέχνες/-ιδες δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουν στο WIELS μετά το πέρας του προγράμματος φιλοξενίας για να παρουσιάσουν το έργο τους είτε στον χώρο AFFILIATE του WIELS ή σε άλλους χώρους, ώστε να ισχυροποιήσουν τους δεσμούς με το κέντρο και να ενισχύσουν την προβολή των αποτελεσμάτων των δημιουργικών διαδικασιών που ξεκίνησαν ή αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας τους.
ζ. Τα έργα των καλλιτεχνών/-ιδων συγκεντρώνονται σε ένα διαδικτυακό αρχείο: https://www.wiels.org/en/residencies
Leave A Comment