Το πολιτιστικό καλοκαίρι του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, προσελκύοντας για 2 μήνες έναν σημαντικό αριθμό Ελλήνων αλλά και ξένων επισκεπτών. Με κεντρικό θεματικό άξονα την «σύγκρουση» το κοινό είχε τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσει συνολικά 140 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, παραστάσεων/δράσεων για παιδιά και εφήβους, χορού, εικαστικών/περφόρμανς και μουσικού θεάτρου σε αρχαία θέατρα, κάστρα, μνημεία, μουσεία, μονές, εκκλησίες, τζαμιά και σπήλαια ανά την Ελλάδα.
Στην τοπoειδική συνθήκη που υποβάλουν οι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την επικράτεια, οι προτάσεις πρέπει να συνδιαλέγονται δημιουργικά με το παρελθόν ως έννοια, ως μεταφορά, ως ιστορική παρακαταθήκη, ως δημιουργική συνθήκη. Πώς η πρόσληψη του παρελθόντος μπορεί να γονιμοποιήσει το παρόν της τέχνης, χωρίς να τη δεσμεύει στην παρελθοντολαγνεία; Πώς μπορεί το παρελθόν να ιδωθεί μέσα από νέους τρόπους πρόσληψής του; Από τον (συχνά στείρο) σεβασμό, στην (συχνά άγονη) αποδόμησή του, η πρόσληψη του παρελθόντος αποτελεί έναν τόπο στον οποίο διαρκώς επιστρέφει δημιουργικά η τέχνη. Το “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” προσδοκά σε προτάσεις που θα αναμετρηθούν δημιουργικά με τα παραπάνω ερωτήματα ή θα θέσουν καινούργια.
Το πρόγραμμα 2025 του θεσμού του ΥΠΠΟ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» θα συγκροτηθεί από τις προτάσεις που θα επιλεγούν από Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης του Υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης που απευθύνεται σε πολιτιστικούς φορείς που λειτουργούν με τη μορφή Αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών (ΑΜΚΕ).
Οι προτάσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων (https://drasis.culture.gr/index.php/allofgreeceoneculture-gno) από τη Πέμπτη 03 Ιανουαρίου 2025 έως και τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025.
Κάθε πρόταση πρέπει να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς:
- Μουσική (όλα τα είδη: κλασική, σύγχρονη, παραδοσιακή κτλ.)
- Θέατρο (όλα τα είδη: πρόζα, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών κτλ.)
- Χορό (όλα τα είδη: κλασικός, σύγχρονος κτλ.). Απαιτείται πρωτότυπη μουσική ή διασκευή/παράφραση ήδη υπάρχουσας μουσικής
- Μουσικό Θέατρο (Απαιτείται πρωτότυπη μουσική)
- Εικαστικές Τέχνες/performance (όλα τα είδη: ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία κτλ.)
- Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους.
Στις προτάσεις των εικαστικών τεχνών, η έκθεση μπορεί να καλύπτει και ολόκληρη την περίοδο λειτουργίας του προγράμματος, ενώ η δεύτερη απαραίτητη τέχνη θα παρουσιάζεται μέχρι δύο φορές.
Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης για το 2025 καλύπτει όλο το φάσμα των τεχνών και είναι η εξής:
- Γιώργος Κουμεντάκης – Πρόεδρος της Επιτροπής, Συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ
- Δημήτρης Μαραγκόπουλος – Συνθέτης, Επικεφαλής του Κύκλου “Γέφυρες” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου – Μουσική και Παραστατικές Τέχνες
- Κωνσταντίνος Χατζής – Σκηνοθέτης
- Δάφνις Κόκκινος – Χορευτής, Χορογράφος, Διευθυντής της ΚΣΟΤ
- Συραγώ Τσιάρα – Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
- Νατάσα Τριανταφύλλη – Σκηνοθέτις
- Αναστασία Γκαδόλου – Αρχαιολόγος, Γενική Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Εκ μέρους του ΥΠΠΟ, μετέχουν στην Επιτροπή χωρίς δικαίωμα ψήφου:
Η καθ. Άννα Παναγιωταρέα, Δημοσιογράφος, Σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού
Η Δήμητρα Φίλιου, Αρχαιολόγος στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η αξιολόγηση των προτάσεων θα ξεκινήσει την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025 και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 4 Μαρτίου 2025. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν ως τις 11 Μαρτίου 2025.
Leave A Comment