Μνημείο της Επισκοπής Σικίνου, Ελλάδα

Βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς/ Βραβείο Europa Nostra 2022

Βρυξέλλες / Χάγη, 30 Ιουνίου 2022

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra μόλις ανακοίνωσαν τους νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς / Βραβείων Europa Nostra για το 2022, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα
« Δημιουργική Ευρώπη »  της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το έτος, το οποίο σηματοδοτεί την 20η επέτειο των κορυφαίων Βραβείων της Ευρώπης στον τομέα της πολιτισμικής κληρονομιάς, βραβεύονται 30 εξαιρετικά  επιτεύγματα από 18 Ευρωπαϊκές χώρες σε 5 κατηγορίες. Οι τελευταίες ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις τελευταίες εξελίξεις και προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρώπη σε ό,τι αφορά πολιτικές και πρακτικές στον τομέα της πολιτισμικής κληρονομιάς. To ένα από τα οκτώ ευρωπαϊκά βραβεία στην Κατηγορία της Συντήρησης απονέμεται στην Ελλάδα για την στερέωση και αποκατάσταση του Μνημείου της Επισκοπής στη Σίκινο.

Οι νικητές θα τιμηθούν στις 26 Σεπτεμβρίου στην Πράγα στην Τελετή  Απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς, η οποία θα λάβει χώρα στο πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο της Κρατικής Όπερας, με οικοδεσπότες την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κα. Μariya Gabriel, και τον Πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Europa Nostra, κ. Δρ. Hermann Parzinger.

Μετά την ανακοίνωση των νικητών για το 2022, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μariya Gabriel, δήλωσε: «Συγχαίρω θερμά όλους τους νικητές των φετινών  Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς / Βραβείων Europa Nostra για την εξαίρετη ποιότητα της δουλειάς τους και το άνοιγμα του έργου τους στην καινοτομία. Το 2022 είναι ένα ιδιαίτερο έτος, καθώς εορτάζουμε την 20η επέτειο των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτισμική κληρονομιά, το οποίο έχει αναχθεί στο πλέον εξέχον έπαθλο στους κύκλους της Ευρωπαϊκής κοινότητας που στηρίζει την πολιτισμική κληρονομιά. Πολλές από τις βραβευθείσες πρωτοβουλίες καταδεικνύουν το τεράστιο ενδιαφέρον και την δέσμευση των νέων ανθρώπων για την κληρονομιά, την ιστορία και την πολιτιστική μας ταυτότητα, κάτι το οποίο σχετίζεται ειδικότερα με το φετινό Ευρωπαϊκό Έτος για τη Νεολαία. Μια ιδιαίτερη σκέψη συνοδεύει τους δύο Ουκρανούς νικητές. Το πρόγραμμα « Δημιουργική Ευρώπη», που συγχρηματοδοτεί τα Βραβεία, επισημαίνει την ιδέα της προώθησης του πολιτισμού και της δημιουργικότητας στην οικοδόμηση συμπεριληπτικών και συνεκτικών κοινωνιών, θεμελιωμένων στις βασικές Ευρωπαϊκές αξίες.»

 

Ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Europa Nostra, Δρ. Hermann Parzinger είπε: «Οι νικητές των Βραβείων της φετινής χρονιάς αποτελούν ισχυρά παραδείγματα του πώς η πολιτισμική μας κληρονομιά μας επανασυνδέει με τη φύση, βοηθάει στη δημιουργία της αίσθησης του τόπου και του «ανήκειν», και αποτελεί αναπόσπαστο δομικό στοιχείο για την ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας που θα υποστηρίζει έναν τρόπο ζωής αειφόρο και συμπεριληπτικό. Συγχαίρω αυτούς τους εξαίρετους νικητές –επαγγελματίες και θιασώτες– για το ουσιαστικό και αξιέπαινο έργο τους».

Μνημείο της Επισκοπής στη Σίκινο, Ελλάδα

Το μνημείο της Επισκοπής Σικίνου, ενός από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων, είναι ένα μαυσωλείο των ρωμαϊκών χρόνων που ανοικοδομήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. και διατηρήθηκε μέχρι σήμερα σχεδόν ακέραιο λόγω της μετατροπής του σε βυζαντινό ναό με αδιάλειπτη χρήση. Το αρχαίο οικοδόμημα συνδυάζεται με διαδοχικές επεμβάσεις κατά τον μεσαίωνα και τα νεώτερα χρόνια, προσφέροντας ένα μοναδικό παλίμψηστο ιστορικών περιόδων που σπάνια διασώζεται σε άλλες περιπτώσεις αρχαίων μνημείων.

Σοβαρά πληγωμένο από καταστροφικούς σεισμούς και ανθρώπινες επεμβάσεις ανά τους αιώνες, το μνημείο εγκαταλείφθηκε τον 20ο αιώνα. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων το 2016 αποφάσισε την αποκατάστασή του και την επαναλειτουργία του για το κοινό. Την μελέτη αποκατάστασής του ανέλαβε το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας, εγχείρημα που υποστηρίχθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Ίδρυμα Α. & Μ. Μαρτίνου με την χρηματοδότηση της στατικής και γεωτεχνικής μελέτης. Το συνολικό έργο αποκατάστασης του μνημείου χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το εντυπωσιακό αρχαίο μαυσωλείο, που δημιουργήθηκε στους μεταβατικούς αιώνες της Ύστερης Αρχαιότητας, υπήρξε διαχρονικά τοπόσημο για το νησί της Σικίνου. Η αρχαιολογική έρευνα που έλαβε χώρα κατά την αναστήλωση του μνημείου εμπλούτισε τις γνώσεις μας για τα ταφικά μνημεία της ρωμαϊκής περιόδου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και για την βυζαντινή ναοδομία στις Κυκλάδες. Κατά τις εργασίες αποκατάστασης της Επισκοπής, αποκαλύφθηκαν πολύτιμα τεκμήρια του παρελθόντος, όπως επιγραφές και σπαράγματα ρωμαϊκών και βυζαντινών τοιχογραφιών, για την διατήρηση των οποίων εγκαταστάθηκε σύστημα παρακολούθησης μικροκλίματος. Το σημαντικότερο εύρημα ήταν ο ερμητικά σφραγισμένος, ασύλητος τάφος μιας γυναίκας της ανώτερης τάξης, ονόματι «Νεικώ».

Η κοινότητα της Σικίνου αφοσιωμένη στην αναστήλωση του μνημείου της Επισκοπής παρείχε κάθε υποστήριξη για την υλοποίηση του έργου. Με το κτήριο κλειστό για το κοινό επί μισό αιώνα, η τοπική κοινωνία προσδοκά να αποκαταστήσει τον ζωτικό δεσμό της με το εμβληματικό μνημείο, αρχικά με την αναβίωση του ετήσιου εορτασμού του δεκαπενταύγουστου και στη συνέχεια εγκαινιάζοντας πολιτιστικές δραστηριότητες σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε αυτό τον απαράμιλλο αρχαιολογικό χώρο.

«Αυτό το έργο συνδύασε την μεθοδική έρευνα με την σχολαστική συντήρηση που είχαν ως αποτέλεσμα την υψηλής ποιότητας αποκατάσταση του μνημείου. Το μνημείο της Επισκοπής αποτελεί εξαιρετικό πολιτιστικό τοπόσημο για το οποίο είναι ιδιαίτερα υπερήφανη η μικρή νησιωτική κοινότητα. Κατά τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου επιδιώχθηκε η κατά το δυνατόν επανάχρηση αυθεντικών αρχιτεκτονικών μελών όπως επίσης ενσωματώθηκαν λίθοι που περισυλλέχθηκαν από τον περιβάλλοντα χώρο του. Ο συνδυασμός αρχιτεκτονικών στοιχείων ενός μαυσωλείου της ρωμαϊκής εποχής με αυτά ενός βυζαντινού ναού δημιουργούν ένα μοναδικό μνημείο που είναι απλά καθηλωτικό» τόνισε η Κριτική Επιτροπή Απονομής του Βραβείου.

 

Νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς / Βραβείων Europa Nostra για το 2022[1]

 

Συντήρηση και Προσαρμοστική Επανάχρηση

 

Πυροβολαρχία « Άαχεν », Atlantikwall Raversyde, Δυτική Φλάνδρα, ΒΕΛΓΙΟ

«Άαχεν» είναι το όνομα της μοναδικής Γερμανικής παράκτιας πυροβολαρχίας από τον 1Ο  Παγκόσμιο Πόλεμο, της οποίας τα εναπομείναντα στοιχεία είναι επαρκή ώστε οι επισκέπτες της να μπορέσουν να αντιληφθούν τη δομή της. Αυτό προσδίδει στην αποκατάσταση και ανάπλαση τούτου του μνημείου μεγάλη Ευρωπαϊκή σημασία αλλά και παιδαγωγική αξία.

H Βίλα Ε-1027, Roquebrune-Cap-Martin, ΓΑΛΛΙΑ

Η Βίλα Ε-1027 σχεδιάστηκε στην δεκαετία του 1920 από την Ιρλανδή αρχιτέκτονα και σχεδιάστρια επίπλων Eileen Gray σε συνεργασία με τον Ρουμάνο αρχιτέκτονα Jean Badovici. Η πλήρης αποκατάστασή της, που συμπεριλαμβάνει όλα τα εσωτερικά αντικείμενα και υλικά, καθώς και προηγμένα συστήματα πρόληψης της διάβρωσης, είναι υποδειγματική για την μελλοντική προστασία αρχιτεκτονημάτων του Μοντέρνου Κινήματος.

Μνημείο της Επισκοπής, Σίκινος, ΕΛΛΑΔΑ

Αυτό το εντυπωσιακό Ρωμαϊκό Μαυσωλείο μετατράπηκε σε βυζαντινή εκκλησία, έχοντας επιβιώσει σχεδόν άθικτο μέσα στο χρόνο. Σχολαστικές έρευνες συνδυασμένες με προσεχτική συντήρηση συντέλεσαν στην υψηλή ποιότητα τούτου του έργου αποκατάστασης.

Αποστακτήριο Atlungstad, Ottestad, ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Με έτος ίδρυσης το 1855, είναι το παλαιότερο νορβηγικό αποστακτήριο εν χρήσει. Η ανάπλασή του συμπεριλάμβανε την επαναχρησιμοποίηση  του παλαιού εργοστασιακού μηχανολογικού εξοπλισμού, αποκαθιστώντας το βιομηχανικό χαρακτήρα του κτιρίου και προσδίδοντας του νέες κοινωνικές και πολιτιστικές χρήσεις.

Μονή των Καπουτσίνων, Sintra, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Χτισμένο το 1560, αυτό το μοναστηριακό συγκρότημα μέσα στο ενδημικό δάσος της Sintra εκπέμπει πνευματική αφοσίωση και ασκητισμό. Όλα τα κτίρια καθώς και τα διακοσμητικά στοιχεία τους αποκαταστάθηκαν, συνδυάζοντας παραδοσιακές τεχνικές με καινοτόμες λύσεις.

Οίκος Θρησκευτικής Ελευθερίας, Cluj-Napoca, ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Αυτό το κτίριο του 15ου αιώνα είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά στο Cluj-Napoca. Μετά από την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης, που διήρκεσαν μια δεκαετία, η μονοκατοικία άνοιξε κα πάλι ως πολιτιστικό κέντρο αφιερωμένο στα ιδεώδη της θρησκευτικής ελευθερίας και της ανεκτικότητας.

Νήσος του Βασιλέως, Μινόρκα, ΙΣΠΑΝΙΑ

Η ανάπλαση της νήσου του Βασιλέως είναι το αποτέλεσμα μιας καρποφόρου συνεργασίας μεταξύ ενός ιδρύματος που δημιούργησε μία τοπική ομάδα εθελοντών, οι οποίοι μετέτρεψαν ένα ναυτικό νοσοκομείο του 1711 σε μουσείο, και μιας ελβετικής Γκαλερί τέχνης, η οποία αποκατέστησε και διακριτικά επαναπροσδιόρισε τις χρήσεις των παρακείμενων βοηθητικών κτιρίων της Langara.

Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ανδρέα, Κίεβο, ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Αυτή η περιεκτική και πολύ καλά τεκμηριωμένη αποκατάσταση επανάφερε ένα μνημείο με σημαντική πολιτισμική και πνευματική αξία για τον λαό της Ουκρανίας. Η εκκλησία λειτουργεί σήμερα ως μουσείο και φιλοξενεί εκκλησιαστικές υπηρεσίες, επιστημονικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και μουσικές συναυλίες.

Έρευνα

 

Ευκαιρίες/Απειλές για την πολιτισμική κληρονομιά στα πλαίσια Μέγα-Εκδηλώσεων στην Ευρώπη (HOMME), ΚΥΠΡΟΣ / ΙΤΑΛΙΑ / ΠΟΛΩΝΙΑ / ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Αυτό το έργο διερεύνησε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που συνεπάγονται της  οργάνωσης μέγα-εκδηλώσεων σε πόλεις με ιδιαίτερη πολιτισμική κληρονομιά και έθεσε ένα σημαντικό ποιοτικό πλαίσιο για μελλοντικές εκδηλώσεις.

SILKNOW, ΓΑΛΛΙΑ / ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΑΛΙΑ / ΠΟΛΩΝΙΑ / ΣΛΟΒΕΝΙΑ / ΙΣΠΑΝΙΑ

Το έργο Horizon 2020 παρήγαγε ένα περιεκτικό έξυπνο σύστημα που υπερβαίνει τις υφιστάμενες τεχνολογίες με στόχο τη βελτίωση της γνώσης και κατανόησης μας της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς γύρω από τις τέχνες του μεταξιού.

Heritage Quest, ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Αυτό το μεγάλης κλίμακας επιστημονικό έργο των πολιτών, στο πεδίο της αρχαιολογίας, αποκάλυψε νέα αρχαιολογικά ευρήματα και συνδύασε υπερσύγχρονες τεχνολογίες με την οικοδόμηση μίας κοινότητας.

Διαφυλάσσοντας το κουκλοθέατρο της Σικελίας, ΙΤΑΛΙΑ

Αυτό το έργο προτείνει μέτρα για την διαφύλαξη, ανάδειξη και αειφόρο διαχείριση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Σικελίας που σχετίζεται με την τέχνη του κουκλοθέατρου.

 

Εκπαίδευση, Επιμόρφωση και Δεξιότητες

 

Μαιτρ” και ασκούμενοι, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Νεότερες και παλαιότερες γενιές συναντιούνται επί ίσοις όροις στα πλαίσια αυτού του έργου, με σκοπό τη συνεργασία με κοινές δραστηριότητες που στρέφονται γύρω από την πολιτιστική κληρονομιά – ένα καταπληκτικό νέο πρότυπο μεταλαμπάδευσης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διεθνές Μάθημα πάνω στην Τεχνολογία Συντήρησης Ξύλου, ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Η  διεπιστημονική προσέγγιση σε αυτό το μάθημα επιτρέπει σε επαγγελματίες από διάφορους τομείς και χώρες να επεκτείνουν την παιδεία και ειδίκευσή τους στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς από ξύλο.

TISH Φεστιβάλ Εβραϊκής Γαστρονομίας, Βαρσοβία, ΠΟΛΩΝΙΑ

Μέσω του εορτασμού της εβραϊκής γαστρονομικής κληρονομιάς, οι συμμετέχοντες μιλούν για την κοινή ιστορία τους, μάχονται τα στερεότυπα και καταρρίπτουν φραγμούς δια μέσου μιας σειράς εργαστηρίων μαγειρικής και γευσιγνωσίας.

Μουσείο και Εργαστήριο του Σχολείου Piscu, ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Η πολιτιστική κληρονομιά, η σύγχρονη τέχνη και η κεραμική συνδέονται και γεννούν ένα πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κόμβο σε εάν πρώην εργοστάσιο πηλοπλαστικής. Θερινά πανεπιστήμια, εργαστήρια και πολιτιστικά δρώμενα συμβάλλουν στην μετάδοση αυτής της συναρπαστικής κληρονομιάς.

Κεντητά Σύμβολα, ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Το έργο αυτό βοηθάει στην διαβίβαση της τέχνης και της γνώσης σχετικά με το παραδοσιακό ρουμανικό υποκάμισο και αποτελεί ένα ισχυρό μανιφέστο κατά της βιομηχανίας «ταχείας ένδυσης».

Συμφωνία, ΙΣΠΑΝΙΑ

Με μια εμβυθιστική οπτικοακουστική εμπειρία, η «Συμφωνία» επιτυγχάνει μια πιο ευρεία ευαισθητοποίηση των νέων γενιών ώστε να εκτιμήσουν περισσότερο την κληρονομιά της κλασικής μουσικής.

 

Συμμετοχή και Ευαισθητοποίηση των Πολιτών

 

Οι ποταμοί της Σόφια, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Δια μέσου αναδυόμενων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, αυτή η πρωτοβουλία μετέτρεψε τις τεχνίτες κοίτες των ποταμών της Σόφια σε δημόσια προσβάσιμους χώρους – για πρώτη φορά μέσα σε 80 χρόνια – και αύξησε την προβολή τους.

Επιστροφή στην πατρίδα των Sami, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα δημόσιου διαλόγου προηγήθηκε της επιστροφής μια σημαντικής συλλογής της πολιτιστικής κληρονομιάς των Sami από του Εθνικό Μουσείο της Φινλανδίας στο Μουσείο πολιτισμού των Sami « Siida» και αναπαριστά ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα πραγμάτωσης  μιας διαδικασίας επιστροφής της πολιτιστικής  κληρονομιάς στον τόπο της.

Swapmuseum, Apulia, ΙΤΑΛΙΑ

Το Swapmuseum ενεργοποιεί συνεργασίες μεταξύ μουσείων και νεότερων ανθρώπων εντός της καθημερινής πρακτικής των μουσείων ώστε να βοηθηθεί η ανανέωση και ο εμπλουτισμός μικρών τοπικών πολιτιστικών θεσμών.

Va’Sentiero, ΙΤΑΛΙΑ

Μία τριετής εξόρμηση, που διαμορφώθηκε σαν ένα κίνημα βάσης, από μία ομάδα νέων ένθερμων υποστηρικτών οι οποίοι περπάτησαν και τεκμηρίωσαν τα 8000 χλμ. του μονοπατιού Sentiero της Ιταλίας, της μακρύτερης πεζοπορικής διαδρομής του κόσμου, με 3000 συμμετέχοντες από 10 χώρες και την ανάμειξη πολλών τοπικών κοινοτήτων.

« Ο Lumbardhi και πάλι δημόσιος», ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ [2]

Η επιτυχής πρωτοβουλία « Ο Lumbardhi και πάλι δημόσιος» για τη διάσωση του ιστορικού κινηματογράφου Lumbardhi από την ιδιωτικοποίηση και  κατεδάφισή του. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες κατέστησαν τον κινηματογράφο χώρο πολιτισμικής κληρονομιάς ο οποίος εξελίχθηκε σε ένα ζωντανό κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Μουσείο στο χωιό, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Αυτό το πολιτιστικό πρόγραμμα συσπειρώνει μουσεία, καλλιτέχνες και κοινότητες για να απολαύσουν την τέχνη και τον πολιτισμό, να μάθουν και να αναβιώσουν τοπικές παραδόσεις και στοιχεία πολιτισμικής κληρονομιάς καθώς και να βελτιώσουν την πρόσβαση σε πολιτιστικές δράσεις σε αγροτικές περιοχές.

PAX-Αίθρια της Axerquia, Córdoba, ΙΣΠΑΝΙΑ

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα διακυβέρνησης για κτίρια που εγγράφονται στην πολιτισμική κληρονομιά, το οποίο ενθαρρύνει ένα νέο πρότυπο αστικής ανάπλασης μέσω της κοινωνικής καινοτομίας (εντός περιβάλλοντος πολιτισμικής κληρονομιάς), και βασίζεται στην αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων κατοικιών με τα αίθρια (casa de vecinos) της Córdoba.

Wikipedra, ΙΣΠΑΝΙΑ

H Wikipedra χρησιμοποιεί την επιστημονική δραστηριότητα των πολιτών για να αναπτύξει μία «τράπεζα» γνώσεων που θα μπορούσε να σώσει την ισπανική πολιτισμική κληρονομιά των ξερολιθιών και να περιορίσει την λήθη μέσω μιας ιστοσελίδας και μίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα.

Παγκόσμια ημέρα Vyshyvanka, ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κάτι που ξεκίνησε σαν μια μικρή φοιτητική κινητοποίηση, εξελίχθηκε σε μία ετήσια επέτειο που εορτάζεται παγκοσμίως και βοηθάει την διάσωση της τέχνης του εμβληματικού κεντητού ουκρανικού υποκαμίσου (vyshyvanka) που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

 

Πρωταθλητές Πολιτισμικής Κληρονομιάς

 

Κώστας Καρράς, ΕΛΛΑΔΑ  (μετά θάνατον)

Για περισσότερο από 50 χρόνια, ο Κώστας Καρράς εργάστηκε υπέρ της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Ευρώπης, για να δημιουργήσει ένα πιο αειφόρο, συμπεριληπτικό και όμορφο κόσμο για τις μελλοντικές γενιές. Υπήρξε ένα οραματικός οικολόγος, ένας εξέχων ιστορικός και ένας αληθινός Ευρωπαίος.

Συνεταιρισμός La Paranza, Νάπολη, ΙΤΑΛΙΑ

Αυτός ο συνεταιρισμός νέων φίλων έχει εργαστεί, από την αρχή του τρέχοντος αιώνα, πάνω στον μετασχηματισμό των Κατακομβών της Νάπολης σε έναν ζωντανό πόλο έλξης επισκεπτών, μεριμνώντας επιπροσθέτως για την απτή αναζωογόνηση της γειτονιάς της Sanità.

Elżbieta Szumska, Złoty Stok, ΠΟΛΩΝΙΑ

Με την αδιάκοπη αφοσίωσή της, η Elżbieta Szumska βοήθησε στον μετασχηματισμό του πρώην χρυσορυχείου Kopalnia Złota, που βρίσκεται στην μικρή κωμόπολη Złoty Stok, σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς πόλους έλξης της Πολωνίας.

Επιπρόσθετα, ένα Βραβείο Europa Nostra απονέμεται σε ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα στον τομέα της πολιτισμικής κληρονομιάς από μια Ευρωπαϊκή χώρα που δεν λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης « Δημιουργική Ευρώπη».

Εθνογραφικό Μουσείο Kenan Yavuz, Bayburt, ΤΟΥΡΚΙΑ ( Συμμετοχή και Ευαισθητοποίηση των Πολιτών)

Το μουσείο αυτό στοχεύει στην διαφύλαξη και αναβίωση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της  Bayburt και της Ανατολίας παρέχοντας διαδραστικές εμπειρίες στους επισκέπτες του, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

Οι νικητές των φετινών Βραβείων επιλέχθηκαν από την Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς από όλη την Ευρώπη, κατόπιν αξιολόγησης από ανεξάρτητες Επιτροπές Επιλογής των υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν από οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα από  36χωρες.

Τελετή  Απονομής Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς για το 2022

 

Οι νικητές θα εορταστούν στις 26 Σεπτεμβρίου στην Κρατική Όπερα της Πράγας κατά την Τελετή  Απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς, με οικοδεσπότες  την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, και τον Πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Europa Nostra.  Τα Grand Prix των νικητών καθώς και ο νικητής του Βραβείου Επιλογής του Κοινού, που θα απονεμηθούν σε κάποια από τα φετινά βραβευθέντα έργα και που θα λάβουν καθένα από €10,000, θα ανακοινωθούν κατά την Τελετή Απονομής. Ανάμεσα στα μέσα Αυγούστου και μέσα Σεπτέμβριου, οι υποστηρικτές και λάτρεις της πολιτιστικής κληρονομιάς παροτρύνονται να ψηφίσουν διαδικτυακά για την ανάδειξη του Βραβείου Επιλογής του Κοινού και να κινητοποιήσουν την υποστήριξη του νικητή ή των νικητών από την χώρα τους ή από κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.

Η Τελετή Απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς, θα είναι ένα από τα εξέχοντα δρώμενα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής για την Πολιτιστική Κληρονομιά για το 2022, η οποία θα λάβει χώρα από τις 25 μέχρι τις 27 Σεπτέμβριου στην Πράγα. Η Σύνοδος Κορυφής, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργανώνεται από την Europa Nostra και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

EUROPA NOSTRA

Audrey Hogan, Υπεύθυνη Προγράμματος
[email protected],

Tηλ. +31 70 302 40 52

Joana Pinheiro, Συντονίστρια Επικοινωνίας

[email protected],

Tηλ. +31 6 34 36 59 85

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Sonya Gospodinova

[email protected]

Tηλ. +32 2 2966953

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Περιβάλλοντος και

Πολιτισμού

Κατερίνα Στεμπίλη, [email protected]

Τ. (+30) 210 3225245 (εσωτ. 2)

Νίκος Δέγλερης, [email protected]

T. (+30) 210 3225245 (εσωτ. 112)  

 

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Δημήτριος Αθανασούλης, Διευθυντής

[email protected]

Τηλ. (+30) 210 3310039

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δελτίο τύπου σε διάφορες γλώσσες

 

Για καθέναν από τους φετινούς νικητές:

Πληροφορίες και σχόλια της κριτικής επιτροπής

Βίντεο (σε υψηλή ανάλυση)

Φωτογραφίες και e-banners (σε υψηλή ανάλυση)

Ιστοσελίδα « Δημιουργική Ευρώπη »

Ιστοσελίδα Επιτρόπου Gabriel

 

 

 

http://en.ellet.gr

 

Γενικές πληροφορίες

 

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτισμικής Κληρονομιάς / Βραβεία Europa Nostra θεσμοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2002 και τα διαχειρίζεται από τότε η Europa Nostra. To πρόγραμμα των Βραβείων τυγχάνει της στήριξης από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσής «Δημιουργική Ευρώπη». Εδώ και 20 χρόνια, τα Βραβεία επισημαίνουν και διαδίδουν την αριστεία και τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της πολιτισμικής κληρονομιάς, παροτρύνουν διασυνοριακές ανταλλαγές γνώσεων και διασυνδέουν τα αντίστοιχα ενδιαφερόμενα μέρη εντός ευρύτερων δικτύων. Τα Βραβεία έχουν επιφέρει μείζονα οφέλη στους νικητές τους, όπως μια μεγαλύτερη εθνική και διεθνή προβολή, συνεπακόλουθες χρηματοδοτήσεις και ασκημένα επίπεδα επισκεψιμότητας. Επιπλέον, τα Βραβεία έχουν ενθαρρύνει μια μεγαλύτερη μέριμνα εκ μέρους των πολιτών της Ευρώπης υπέρ της κοινής πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ως εκ τούτου, τα Βραβεία έχουν αποτελέσει ένα εργαλείο-κλειδί για την ανάδειξη των πολλαπλών αξιών που αντιπροσωπεύει η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον της Ευρώπης. Για περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες αναφορικά με τα Βραβεία, παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.europeanheritageawards.eu/facts-figures.

Europa Nostra είναι η Ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών που υπερασπίζεται τη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Πρόκειται για πανευρωπαϊκή ομοσπονδία Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στηρίζεται από ένα ευρύ δίκτυο δημοσίων φορέων, ιδιωτικών εταιρειών και φυσικών προσώπων, και καλύπτει περισσότερες από 40 χώρες. Ιδρυθείσα το 1963,  αναγνωρίζεται σήμερα ως το μεγαλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό δίκτυο πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη,  και διατηρεί στενές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την UNESCO και άλλους διεθνείς φορείς. Η Europa Nostra διεξάγει εκστρατείες για την διάσωση των επαπειλούμενων μνημείων, χώρων, τόπων και τοπιών  της Ευρώπης, ειδικότερα μέσω του προγράμματος “7 Most Endangered” / «7 υπό Απειλή». Εορτάζει την αριστεία μέσω των  «Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς / Βραβείων Europa Nostra». Η Europa Nostra συμβάλει ενεργά στον καθορισμό και στην εφαρμογή Ευρωπαϊκών στρατηγικών και πολίτικων που άπτονται της πολιτισμικής κληρονομιάς, μέσω ενός συμμετοχικού διαλόγου με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Europa Nostra συγκαταλέγεται ανάμεσα στους επίσημους εταίρους της πρωτοβουλίας New European Bauhaus που αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, και είναι Περιφερειακός Συμπρόεδρος του Climate Heritage Network για την Ευρώπη και της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

Η «Δημιουργική Ευρώπη» είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκή Ένωσης που υποστηρίζει του πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς, επιτρέποντας τους να αυξήσουν την συμβολή τους στην κοινωνία, στην οικονομία και στο περιβάλλον διαβίωσης της Ευρώπης. Με έναν προϋπολογισμό €2,4 δις για την περίοδο 2021-2027, υποστηρίζει οργανώσεις από τα πεδία της πολιτιστικής κληρονομιάς, των παραστατικών τεχνών, των καλών τεχνών, των διεπιστημονικών τεχνών, των εκδόσεων, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, της μουσικής, των βιντεοπαιχνιδιών, καθώς και δεκάδες χιλιάδες καλλιτέχνες και επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού και των οπτικοακουστικών μέσων.

[1] Οι νικητές παρατίθενται κατά αλφαβητική σειρά και ανά χώρα

[2] Προσδιορισμός με την επιφύλαξη των θέσεων κάθε κράτους ως προς το καθεστώς, και σε συμφωνία με την ΑΣΑΗΕ 1244/1999 και την  γνωμοδότηση του ΔΔ σχετικά με την διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Share This Story, Choose Your Platform!