
Ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, προσκλήθηκε και συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια διάλεξη του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», που οργανώνει το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Κέντρου MacMillan του Πανεπιστημίου Yale στις ΗΠΑ, στις 9 και στις 10 Απριλίου 2025.
Την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Henry Luce Hall, ο Καθηγητής διερεύνησε το δυναμικό πεδίο της δημόσιας αρχαιολογίας στη σύγχρονη Ελλάδα, μιλώντας με θέμα “Public Archaeology in contemporary Greece”. Χρησιμοποιώντας την αρχαία πόλη της Ελεύθερνας στην Κρήτη, την οποία ανασκάπτει επί 40 έτη, ως περίπτωση μελέτης, έδειξε πώς η δημόσια αρχαιολογία ενσωματώνει την επιστημονική έρευνα, τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις ψηφιακές τεχνολογίες, την εμπλοκή του κοινού, τον τουρισμό και τις οικονομικές εκτιμήσεις. Η διάλεξη υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τη διάδοση και την προσβασιμότητα της αρχαιολογικής γνώσης και πώς αυτή αποτελεί τμήμα της αειφόρου ανάπτυξης ενός τόπου, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και τον άνθρωπο ως κέντρα δημιουργίας.
Στις 10 Απριλίου 2025, ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης συμμετείχε σε μια Δημόσια Συζήτηση με τίτλο “Repatriating Cultural Heritage: The Parthenon Marbles and beyond”, σχετικά με τον επαναπατρισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα για τα γλυπτά του Παρθενώνα, η οποία έλαβε χώρα παρουσία πλήθους φοιτητών και καθηγητών. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Κώστας Αρκολάκης, Καθηγητής Οικονομικών και Διευθυντής Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Yale, η Antonia Bartoli, επιμελήτρια έρευνας προελεύσεων της Πινακοθήκης του Πανεπιστημίου Yale, η Μαριλένα Χριστοδούλου, Αν. Εκτελεστική Διευθύντρια του Μουσείου Τέχνης Rubin στη Νέα Υόρκη, και η Milette Gaifman, Καθηγήτρια κλασικών σπουδών και ιστορίας της τέχνης, με συντονίστρια την Μαρία Καλιαμπού, Ανώτερη Λέκτορα Ελληνικών Σπουδών και Διευθύντρια των Προπτυχιακών Σπουδών του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Yale.
Ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, συνέβαλε γι’ άλλη μια φορά, εύγλωττα και δυναμικά, στην επιχειρηματολογία για την επιστροφή και την επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα στο μνημείο όπου ανήκουν.
Leave A Comment