Η γκαλερί MARGINALIA παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Άντη Παρτζίλη με τίτλο¨THE SPACE WITHIN¨, από την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου και ώρα 19.00.

Διάρκεια έκθεσης : 3/11/2023 – 25/11/2023.

Ο Αριστόδημος Αναστασιάδης υπογραμμίζει, σχετικά με τα έργα του ζωγράφου:

«Αντικρίζοντας τα έργα του Άντη Παρτζίλη, τις υδατογραφίες της νέας σειράς με τίτλο ¨Τhe space within¨ έχει κανείς την αίσθηση ότι πρόκειται για μια ώριμη ζωγραφική που συνομιλεί με προηγούμενη δουλειά του από την δεκαετία του ’80. Με την υδατογραφία ο καλλιτέχνης επιστρέφει στο είδος με το οποίο είχε ασχοληθεί με επιτυχία στο παρελθόν, παράλληλα με τις σκηνογραφικές και άλλες ενασχολήσεις.

Είναι ζωγραφική με ορμή, εκρηκτική συμπύκνωση που απλώνεται με δραματικότητα στην επιφάνεια, απειλώντας να καταργήσει κάθε όριο. Οι τόνοι του chiaroscuro ζωντανεύουν τον καμβά, ενώ το ελάχιστο χρώμα υπογραμμίζει απλώς τη συγκίνηση του καλού χρωστήρα, χωρίς να μειώνει την ένταση. Και αν το σχέδιο καθαυτό μπορεί κάποτε να αποβεί επικίνδυνο για τον ζωγράφο, πρέπει κανείς να ¨καταστρέψει¨ το σχέδιο για να ξαναβρεί την ζωγραφική ολοκλήρωση. Η μαύρη βελούδινη επιφάνεια- νύκτα και μυστήριο- υπενθυμίζει ότι η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση και η ποίηση άδουσα ζωγραφική.

Εδώ, υπαινιγμοί μίας κοσμογονίας εν ενεργεία- επικράτεια του ίσκιου, επικράτεια του φωτός- βρίσκουν αντηχήσεις σε όποιο συγγενές τοπίο.»

Ο Άντης Παρτζίλης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1947 και σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία θεάτρου στην Ανώτατη Ακαδημία Θεάτρου (DAMU ) στην Πράγα. Παρακολούθησε επιμορφωτικά προγράμματα για το θέατρο και τις τέχνες στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία.

Η εργασία του για το σκηνικό των Φοινισσών του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, επιλέγηκε και παρουσιάστηκε, το 2005 στην Παγκόσμια Έκθεση Σκηνογραφίας WSD 2005 στο Τορόντο. Την ίδια σκηνογραφία η εφημερίδα GUARDIAN του Λονδίνου, στην ηλεκτρονική της έκδοση στις 31 Ιανουαρίου 2015 σε άρθρο με τίτλο Get Set Go:Stunning Stage Designs from Around the World, την κατέταξε μεταξύ των 16 πιο εντυπωσιακών σκηνογραφικών εργασιών παγκοσμίως για την περίοδο 1990 – 2005.

Επίσης εκπροσώπησε την Κύπρο σε πολλές διοργανώσεις της μεγαλύτερης παγκόσμιας έκθεσης σκηνογραφίας Prague Quadrennial (PQ) ως σκηνογράφος αλλά και ως επιμελητής και σχεδιαστής του περιπτέρου της Κύπρου, όπως και στην Παγκόσμια Έκθεση Σκηνογραφίας WSD 2005 στο Τορόντο και WSD 2009 στη Σεούλ. Το 2019 ένα σκηνικό του αντικείμενο, το άγαλμα του θεού Απόλλωνα από την παραγωγή του ΘΟΚ Επτά επί Θήβας του Αισχύλου, εκτέθηκε στην Παγκόσμια έκθεση Σκηνογραφίας στην Πράγα στο τμήμα FRAGMENTS, όπου φιλοξενήθηκαν σκηνικά αντικείμενα που δημιούργησαν σκηνογράφοι από διάφορες χώρες που χαρακτηρίζονται ως ζωντανοί θρύλοι.

Ως εικαστικός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, με μεικτές τεχνικές και τις κατασκευές. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το Εξωτερικό (Μπιεννάλε Νέων στη Μασσαλία (1985), Σύγχρονοι Κύπριοι ζωγράφοι στις Βρυξέλλες (1988), Παγκύπριες Εκθέσεις ΕΚΑΤΕ, Παγκύπρια Έκθεση στην Αθήνα, Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση (1987) και άλλες) όπως επίσης σε δεκάδες ατομικές εκθέσεις στην Αμμόχωστο, Πράγα, Λεμεσό, Λευκωσία και Πειραιά. Έργα του βρίσκονται στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, στη συλλογή του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ, στη συλλογή του Luciano Benetton, στη συλλογή Μιχαλάκη Ζαμπέλλα και σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Γκαλερί ΜARGINALIA
Αρχ. Κυπριανού 15 Δ,Ε   2059 Στρόβολος, τηλ.99657080
Email: [email protected]

Share This Story, Choose Your Platform!