Με αφορμή την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (ΕΚΜ), σε συνεργασία με τη ΣΕΚΑ Βικτώριας, την Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας και την Ομάδα Δράσης για την 50 η επέτειο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο.

Για να τιμήσει αυτούς που έχασαν τη ζωή τους και αυτούς που εξακολουθούν να αγνοούνται, το Ελληνικό Κέντρο θα φωτιστεί με κόκκινο χρώμα και οι κοινότητες σε όλη τη Βικτώρια θα συγκεντρωθούν για να τιμήσουν αυτή την τραγική επέτειο. Αυτές οι εκδηλώσεις μνήμης συμβολίζουν την αλληλεγγύη στις οικογένειες που διώχθηκαν από τα σπίτια τους και τη δέσμευση του Κέντρου  να υπερασπιστούμε την ιστορία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία που αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της Κύπρου για χιλιάδες χρόνια.

Αυτή η θλιβερή επέτειος αποτελεί ένα τραγικό ορόσημο, καταδεικνύοντας την παρατεταμένη κατοχή τμήματος μεγαλύτερου από το ένα τρίτο του νησιού. Η εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούλιο του 1974 αποτέλεσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, οδηγώντας σε εκτεταμένο διωγμό και πόνο.

Ο Πρόεδρος της ΣΕΚΑ Βικτώριας Παύλος Ανδρόνικος δήλωσε: «Δε θα ξεχάσουμε ποτέ! Η μνήμη είναι υψίστης σημασίας, γιατί καθιστά αδύνατη τη συναίνεση. Για να αποδοθεί δικαιοσύνη, πρέπει να θυμόμαστε την αδικία. Το Ελληνικό Κέντρο λουσμένο στο κόκκινο φως είναι ένα σύμβολο της μνήμης αυτής. Θυμόμαστε όλους αυτούς που σκοτώθηκαν άδικα, τους αγνοούμενους, τις γυναίκες που βιάστηκαν βίαια, τους πρόσφυγες που έχασαν όχι μόνο τα σπίτια τους αλλά και πανάρχαια χωριά. Είναι ώρα για δράση, για οργή, για διαμαρτυρία, για ελπίδα».

Ο κ. Θεόδωρος Θεοφάνους, πρώην υπουργός της κυβέρνησης και νυν πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, δήλωσε ότι: «Η Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης ήταν πάντα ένα κομβικό σημείο για τη διατήρηση της ελληνικής και κυπριακής κουλτούρας και γλώσσας. Τα τελευταία 50 από τα 92 χρόνια της ύπαρξής της, όμως, υπήρξε επίσης ένας τόπος στήριξης των προσφύγων, εκείνων που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα στην τουρκική εισβολή και μια φωνή που διεκδικούσε την επανένωση. Μετά από 50 χρόνια, η Κύπρος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι με ένα νέο διαχωριστικό καθεστώς που θέλει να διαιρέσει την Κύπρο μόνιμα, ουσιαστικά σε δύο χώρες. Αυτό έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει διχασμό μεταξύ των κοινοτήτων μας στην Αυστραλία που πάντα υποστήριζαν μια ενωμένη Κύπρο υπό ένα ομοσπονδιακό σύστημα. Καλούμε την Αυστραλιανή Κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην Τουρκία να αντιστρέψει αυτή την πορεία και να επιστρέψει σε πραγματικές διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη δημοκρατική, ενωμένη Κύπρο».

Ο πρόεδρος της ΕΚΜ, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης δήλωσε: «Καθώς φωτίζουμε το Ελληνικό Κέντρο, ας είναι η αφορμή αυτή η κίνηση να αποτελέσει φάρο ελπίδας και υπενθύμιση της ακλόνητης δέσμευσής μας στον αγώνα. Ενωμένοι, μπορούμε να εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη της κοινότητάς μας και όχι μόνο, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και να σταθούν αλληλέγγυοι στους Κύπριους αδελφούς μας».

Η κοινότητά θα συγκεντρωθεί την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, στην πλατεία Federation Square στις 2:00 μ.μ. Θα πραγματοποιηθεί έπαρση της σημαίας και κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσουν ομιλίες από πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς πολιτικούς, καθώς και από τους ηγέτες των εκκλησιών της κοινότητας.

Share This Story, Choose Your Platform!