Η Μαρίτσα Τραυλού συμμετέχει στο Homo Faber 2024 με τίτλο «Το ταξίδι της ζωής» (The Journey of Life) εκθέτοντας μέρος του έργου της, μαζί με άλλους σύγχρονους διεθνείς καλλιτέχνες, από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου 2024, στο Ίδρυμα Giorgio Cini, στη Βενετία.

Στην τρίτη αυτή έκδοση του Homo Faber, οι επισκέπτες ταξιδεύουν στην ανθρώπινη ζωή, εξερευνώντας τις ξεχωριστές στιγμές αυτής και την καθημερινή απλότητα μέσα από τον φακό της σύγχρονης χειροτεχνίας. Σημαντικοί σταθμοί της τέχνης θα γιορταστούν με χειροποίητα αντικείμενα που έχουν κατασκευαστεί από εξειδικευμένους τεχνίτες σύμφωνα με συγκεκριμένες τεχνικές. Από την παιδική ηλικία μέχρι τα ταξίδια, από τον ρομαντισμό μέχρι τα όνειρα, το Homo Faber 2024 αναδεικνύει την τέχνη της χειροτεχνίας πίσω από τα αντικείμενα που συνοδεύουν τις πιο πολύτιμες στιγμές της ζωής.

Ο Luca Guadagnino και ο Nicolò Rosmarini φέρνουν το όραμα και τη δημιουργικότητά τους στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Homo Faber 2024. Εξερευνώντας και αναπτύσσοντας το “Ταξίδι της Ζωής”, μια σύλληψη της Αντιπροέδρου του Michelangelo Foundation,Hanneli Rupert, οι επισκέπτες θα βυθιστούν σε μια πλούσια ανθρώπινη αφήγηση που υφαίνεται μέσα στο Ίδρυμα Giorgio Cini, στο νησί San Giorgio Maggioreτης Βενετίας.

Τεχνική και έργο Μαρίτσας Τραυλού

Η ενασχολήση της Μαρίτσας Τραυλού με τη ζωγραφική και το σχέδιο ήταν και εκείνη που την οδήγησε να πειραματιστεί με την κεραμική στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αντιλήφθηκε νωρίς ότι την ενδιέφερε το χρώμα και είδε την πορσελάνη ως ύλη για ζωγραφική. Η ίδια πιστεύει ότι η κεραμική προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες καιτο ταξίδι της δημιουργίας είναι αυτό που αγαπά περισσότερο: η συνεχής επαφή με το υλικό και η καθημερινή γέννηση ιδεών για τη δημιουργία και ολοκλήρωση νέων έργων. Αυτοδίδακτη, δουλεύει με λευκή πορσελάνη Αγγλίας, την οποία αποθηκεύει σε ελεγχόμενο περιβάλλον για να διατηρεί την υγρασία της. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη παραγωγή εκατοντάδων διαφορετικών αποχρώσεων αναμειγνύοντας μόνο 20 βασικά χρώματα, κατασκευασμένα από οργανικά υλικά υψηλής θερμοκρασίας από την Κίνα -μη διαθέσιμα στην Ελλάδα- από τα οποία δημιουργεί εκατοντάδες διαφορετικές αποχρώσεις για να βάψει τις πορσελάνινες δημιουργίες της. Η Τραυλού χρησιμοποιεί ειδικά καλούπια και σε συνδυασμό με πολλαπλά ψησίματα, διαμορφώνει το τελικό αντικείμενο. Το πρώτο ψήσιμο πραγματοποιείται στους 800°C, όπου τα χρώματα δεν είναι ακόμη ορατά, ενώ το δεύτερο στους 1.280°C. Τα ψάρια που απεικονίζονται στο έργο που παρουσιάζεται στην έκθεση, είναι κατασκευασμένα από χρωματισμένη μάζα πορσελάνης αντικατοπτρίζοντας το μεγαλείο της φύσης, αφού και η ίδια η πορσελάνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γη και το έδαφος, χρησιμοποιώντας παράλληλα πλέξιγκλας για να πλαισιώσει τα ψάρια, εξασφαλίζοντας έτσι τη διαφάνεια από όποια πλευρά κι αν το παρατηρήσει ο επισκέπτης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Homo Faber 2024: Το ταξίδι της ζωής (The Journey of Life)
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Luca Guadagnino & Nicolò Rosmarin
i
Επιμέλεια:
Michelangelo Foundation
1 – 30 Σεπτεμβρίου 2024
Βενετία,
Giorgio Cini Foundation (San Giorgio Maggiore)
www.2024.homofaber.com

Share This Story, Choose Your Platform!