Το δάσος θεωρείται δημιούργημα του Θεού ή της φύσης, ο κήπος όμως είναι δημιούργημα του ανθρώπου που επιλέγει πώς θα αξιοποιήσει τη φύση. Στον κήπο ο άνθρωπος συναντά την ομορφιά, όχι ως απλός θεατής, αλλά ως “συνδημιουργός”.

Share it!

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής, που διοργανώνεται από τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, παρουσιάζεται η αφηγηματική παράσταση Ο αλησμόνητος κήπος στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης (αυλή με τα Χαμάμ) την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021 στις 21:00. Το έργο εκτυλίσσεται με οκτώ τραγούδια και τρεις οργανικές συνθέσεις σε μουσική Κυριάκου Καλαϊτζίδη και κείμενα και στίχους της Βασιλικής Νευροκοπλή.

Διαχρονικά ο κήπος, σε διάφορες θρησκείες, πολιτισμούς και κοινωνίες, διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Το δάσος θεωρείται δημιούργημα του Θεού ή της φύσης, ο κήπος όμως είναι δημιούργημα του ανθρώπου που επιλέγει πώς θα αξιοποιήσει τη φύση. Στον κήπο ο άνθρωπος συναντά την ομορφιά, όχι ως απλός θεατής, αλλά ως “συνδημιουργός”.  Σε αυτή τη θεματική κινείται η παράσταση, η οποία πρόκειται για μια ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής η οποία παρουσιάστηκε στο Κέντρο Πολιτισμού  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΚΠΙΣΝ τον Μάρτιο του 2018, ενώ ακολούθησαν παραστάσεις σε Χίο και Θεσσαλονίκη.

Εργαστήριο Ορχήστρας με τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη

Το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής, εκτός από την παράσταση, θα φιλοξενήσει και τον δεξιοτέχνη στο Ούτι Κυριάκο Καλαϊτζίδη σε ένα πρωτότυπο εργαστήριο ορχήστρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 10 Αυγούστου 2021 στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες μέσω της μελέτης των οργανικών και φωνητικών μερών του έργου να προσεγγίσουν στοιχεία της Ανατολικής μουσικής θεωρίας (αυτοσχεδιασμό, καθώς και την τέχνη της φωνής στην Ανατολική μουσική), αλλά και να συμμετάσχουν στην παράσταση «Ο αλησμόνητος κήπος». Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τα μουσικά μέρη του έργου, τα οποία που αφορούν όργανα και φωνές τόσο της Ανατολικής, όσο και της Δυτικής μουσικής.