Σας ενημερώνουμε με μεγάλη χαρά ότι το σπίτι / ατελιέ του ζωγράφου Νίκου Νικολάου (1909-1986) στην Αίγινα, ανακαινίσθηκε και θα είναι πλέον επισκέψιμο για το κοινό.

Ο ζωγράφος Νίκος Νικολάου εγκαταστάθηκε το 1964 στην Αίγινα με τη σύζυγό του Αγγέλα Νικολάου και το σπίτι τους έγινε τακτικός τόπος συνάντησης φιλότεχνων και διανοούμενων.

Το 2019 ξεκίνησε η ανακαίνιση του σπιτιού και του περιβάλλοντος χώρου και δημιουργήθηκαν πέντε ξενώνες. Πρόσφατα οι ξενώνες συμπεριλήφθηκαν στη λίστα με τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία της Ελλάδας για το 2020, σύμφωνα με το περιοδικό Conde Nast Traveler.

Η ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε με σεβασμό στην ιστορία του ζωγράφου και της συζύγου του Αγγέλας, διατηρώντας το πάντα ζεστό κλίμα φιλοξενίας για το οποίο φημίζονταν.

Ξεκινώντας από το μπροστινό δωμάτιο του σπιτιού –πρώτο ατελιέ του ζωγράφου, που αργότερα χρησιμοποιούσε ως καθιστικό- και με οδηγό το φωτογραφικό αρχείο και τα προσωπικά βιώματα της οικογένειας, έγινε προσπάθεια να τοποθετηθούν στην αρχική τους θέση τα έργα και τα αντικείμενα που υπήρχαν στον χώρο, ανασυστήνοντας την ατμόσφαιρα στην οποία έζησε ο Νικολάου.

Η συλλογή των έργων ανήκει στην οικογένεια της Αγγέλας Νικολάου, στον Θοδωρή, την Χριστίνα, την Δάφνη και τον Φίλιππο Ζουμπουλάκη.

Την ανακαίνιση επιμελήθηκε το Αρχιτεκτονικό γραφείο του Θοδωρή Ζουμπουλάκη. (https://www.zoumboulakisarchitects.gr/el/)

Ο περιβάλλων χώρος συμβάλλει καταλυτικά στην αίσθηση ηρεμίας που εισπράττει ο επισκέπτης -ήδη από τα πρώτα βήματα. Φιστικιές, συκιές, ελιές και δενδρολίβανα περιβάλλουν με αρώματα και χρώμα την κύρια κατοικία και τα επιμέρους κτίσματα.

Οι ένοικοι των ξενώνων έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και να απολαύσουν τη δύση του ηλίου στα πέτρινα πεζούλια, όπου συνήθιζε να συναντιέται κάθε απόγευμα η παρέα της Αίγινας, Νικολάου, Μόραλης, Καπράλος, Ελύτης, κ.ά.

Το γλυπτό «Αίγινα», του Ι. Μόραλη (δωρεά της Πέγκυς Ζουμπουλάκη), έχει τοποθετηθεί απέναντι από το κτήμα Ν. Νικολάου, ως ένδειξη της βαθιάς φιλίας που συνέδεε τους δύο καλλιτέχνες, αλλά και τοπόσημο μιας γειτονιάς με κατοικίες σημαντικών καλλιτεχνών.

Η επίσκεψη της συλλογής θα μπορεί να πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού. (email: [email protected])

____________________________________________________________________

Nikolaou Residence

Νίκου Καζαντζάκη 39, 18010 Αίγινα

Share This Story, Choose Your Platform!