Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», που έχει πλέον καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας, επιστρέφει το καλοκαίρι του 2025, προσκαλώντας το κοινό να βιώσει μια μοναδική εμπειρία σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας από την 1η Ιουλίου και για δύο ολόκληρους μήνες έως και τις 31 Αυγούστου 2025.

Αρχαίο θέατρο Ερέτριας

Κάθε καλοκαίρι (Ιούλιος – Αύγουστος), ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» παρουσιάζει υψηλού επιπέδου πολιτιστικές παραγωγές που συνδυάζουν με καινοτόμους τρόπους τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με την πολιτιστική κληρονομιά. Από την έναρξή του έως σήμερα, ο θεσμός αγκαλιάστηκε θερμά όχι μόνο από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και από τους επισκέπτες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, σημειώνοντας εξαιρετική επιτυχία.

Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη

Η διοργάνωση του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» προσκαλεί καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν νέα έργα πάνω σε έναν κεντρικό θεματικό άξονα: Για το 2025 επιλέχθηκε η θεματική: «Η πρόσληψη του παρελθόντος – Η σήμερον ως αύριον και ως χθες», εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου. Αναδεικνύει τους αρχαιολογικούς χώρους ως ζωντανά πεδία καλλιτεχνικής έμπνευσης, προσκαλώντας δημιουργούς και καλλιτεχνικές ομάδες να αναμετρηθούν με τον χρόνο, να ερμηνεύσουν το παρελθόν και να το συνδέσουν με το παρόν και το μέλλον, παρουσιάζοντας πρωτότυπα έργα, υψηλού επιπέδου και αισθητικής.

Από αρχαία θέατρα, φρούρια, ιερές μονές και κάστρα μέχρι βυζαντινά μουσεία, τζαμιά, αρχοντικά και προϊστορικούς οικισμούς, τα μνημεία της Ελλάδας ζωντανεύουν μέσα από ένα πλούσιο και πολυδιάστατο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που διευρύνει τον διάλογο ανάμεσα στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία.

Κάστρο Ιωαννίνων

Το πρόγραμμα 2025 του θεσμού του ΥΠΠΟ «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» περιλαμβάνει 70 νέες παραγωγές –μουσικής (24), θεάτρου (22), παραστάσεων / δράσεων για παιδιά και εφήβους (7), χορού (8), εικαστικών / περφόρμανς (7) και μουσικού θεάτρου (2)– οι οποίες θα παρουσιαστούν, για δύο παραστάσεις η καθεμία, σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας, εκτός της Περιφέρειας Αττικής, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα κάθε τόπου και ενισχύοντας την πολιτιστική αποκέντρωση. Με συνολικά 140 εκδηλώσεις το φετινό πρόγραμμα διατρέχει πολλαπλά πεδία καλλιτεχνικής έκφρασης και αναδεικνύει τη δημιουργική πολυφωνία του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Ιερά Μονή Κυρίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού Σητείας

Όλες οι εκδηλώσεις του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» προσφέρονται δωρεάν από το ΥΠΠΟ.

Οι προκρατήσεις θέσεων για τις εκδηλώσεις από 1 έως και 13 Ιουλίου 2025 ξεκινούν την Πέμπτη 19/6 μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του θεσμού: www.allofgreeceoneculture.gr

Oros Ensemble

Μουσική
Η μάνα μου η χήνα: Ένα σύγχρονο μουσικό παραμύθι
Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
12.07 — 13.07.2025

Το έργο Η μάνα μου η χήνα: Ένα σύγχρονο μουσικό παραμύθι είναι μια μουσική παράσταση από τους Oros Ensemble σε πρωτότυπο κείμενο της Δήμητρας Κατιώνη, μουσική σύνθεση της Ισμήνης Μπεκ και αφήγηση της Μάρας Τσικάρα. Η παράσταση στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας μορφής μουσικού παραμυθιού, αντλώντας έμπνευση από το κλασικό μουσικό έργο Η μάνα μου η χήνα του Μωρίς Ραβέλ. Συνδυάζοντας στοιχεία από την παράδοση και το ελληνικό παραμύθι, η παράσταση φιλοδοξεί να ανανεώσει και να τοποθετήσει το είδος σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Έτσι, το πρωτότυπο έργο του Ραβέλ διασκευάζεται για μικρό σύνολο από το Oros Ensemble και συνομιλεί με το πρωτότυπο μουσικό παραμύθι Χωρίς της ποιήτριας Δήμητρας Κατιώνη. Στόχος, το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον του παραμυθιού να συνταιριάξουν σε μια μουσική παράσταση για όλους.

Share This Story, Choose Your Platform!