2  – 3 – 4 Αυγούστου

Μια έκθεση, τρεις παραστάσεις και ένα βιβλίο

αφιερωμένες στον μεγάλο λαϊκό ήρωα και τη σπάνια ιστορία του

1922-2022. Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει με το τραίνο

Ο ξυπόλυτος ήρωας μας καλεί να σκαρφαλώσουμε σ’  ένα βαγόνι του τραίνου στο πάρκο του ΟΣΕ έξω από το Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «Σταθμός» στο Ναύπλιο και να πάρουμε μέρος στο ταξίδι του.

Στο βαγόνι αυτό θα είναι στημένη από τις 2 Αυγούστου η έκθεση «1922-2022. Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει με το τραίνο»,  όπου ο επισκέπτης θα δει να παρελαύνουν στους κλασικούς μπερντέδες οι αγαπημένοι ήρωες του ελληνικού θεάτρου σκιών: Ο Καραγκιόζης, ο Χατζηαβάτης, τα Κολλητήρια και η παρέα τους, ο Μεγαλέξαντρος και το φίδι, αρματολοί και κλέφτες, ο Μπαρμπαγίωργος και ο Βεληγκέκας. Ένας ολόκληρος άψυχος κι όμως ζωντανός θίασος, από κατεργασμένο δέρμα,  ζελατίνα ή σκαλιστό χαρτόνι, μέρος της συλλογής του  Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου που χρονολογείται από το 1922 μέχρι και σήμερα. Η έκθεση της συλλογής που εκπροσωπεί δώδεκα σημαντικούς μάστορες και εικαστικούς δημιουργούς του θεάτρου σκιών θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Τις ίδιες μέρες στο υπαίθριο θεατράκι πλάι στο πάρκο του ΟΣΕ τρεις παραστάσεις θα συμπληρώσουν την εκδήλωση.

Στις 2 Αυγούστου στις 9 μμ. «Ο Καραγκιόζης αν- Ιχνευτής», καραγκιοζίστικη μεταγραφή του αρχαίου στατυρικού δράματος Ιχνευτές. του Σοφοκλή. Το σύγχρονο έργο είναι γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Γιάγκο Ανδρεάδη με ερμηνευτές στον Μπερντέ τον Κώστα και τον νεότατο Μπάμπη Μακρή, δυο σπουδαίους μάστορες  που εκπροσωπούν δημιουργική συνάντηση δυο γενιών. Παρεμβαίνουν επί σκηνής ο περφόρμερ –μίμος Φάνης Καφούσιας και ο μουσικός περφόρμερ  Παν Καπερνέκας με οκτώ όργανα και κυρίως την αρχαία λύρα που είναι και ο… έγχορδος πρωταγωνιστής της παράστασης.

Στις 3 Αυγούστου στις 9 μμ. ο Γιάννης Νταγιάκος  θα ζωντανέψει το έργο «Ο Καραγκιόζης μάγος της Ανατολής» παραδοσιακή μαγική κωμωδία.

Στις 4 Αυγούστου 9 μμ. ο Τάσος Γεωργίου παρουσιάζει το έργο «Η Ορφανη της Χίου και ο Νικηταράς», ιστορικό δράμα με αναφορά στο 21 και στην Σμύρνη. Θα συνοδεύονται από μουσική ορχήστρα αποτελούμενη από τους: Πένυ Γεωργοπούλου (σαντούρι), Σωτήρης Παπατραγιάννης (μπαγλαμά και τραγούδι) Αργύρης Νικολάου (κιθάρα) Δημήτρης Κρανίδας (μπουζούκι).  

Η οργάνωση παραγωγής των παραστάσεων  είναι της  Dream Production.

Παράλληλα, θα κυκλοφορήσει από το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Τόπος» η δίγλωσση (ελληνική και αγγλική) πολύχρωμη  έκδοση που παρουσιάζει  την συλλογή ελληνικού θεάτρου σκιών του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου με τίτλο «Εγώ ο Καραγκιόζης. Κατάλογος για μια έκθεση» που περιλαμβάνει και ένα θεωρητικό και πρακτικό οδηγό του θεάτρου σκιών, κείμενα κορυφαίων Ελλήνων για το σπουδαίο αυτό είδος,  και σελίδες από ανέκδοτα αρχεία καραγκιοζοπαιχτών. Το κείμενο και η επιμέλεια είναι του καθηγητή Γιάγκου Ανδρεάδη που επίσης επιμελήθηκε και την έκθεση και η μετάφραση στα αγγλικά της σκηνοθέτιδας Ιόλης Ανδρεάδη.  Χορηγός της έκδοσης είναι η Βικτωρία Καρέλια.

Επιμέλεια καταλόγου, έκθεσης και καλλιτεχνικής διοργάνωσης των παραστάσεων: Γιάγκος Ανδρεάδης

Οι εκδηλώσεις είναι καρπός της συνεργασίας του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου και του Δήμου Ναυπλιέων.

Share This Story, Choose Your Platform!