To Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας Ζακύνθου με εφόρμηση τη Διεθνή Ημέραουσείων στις 18 Μαϊου σε συνεργασία με τη ζωγράφο, συγγραφέα, αφηγήτρια παραμυθιών και ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεύτρια, Ζωή Νικητάκη, σας προσκαλεί  στο πρόγραμμα “Ο Μαγικός Κήπος της Καρδιάς μας”.

Το Μουσείο Χέλμη θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα μουσεία φυσικής ιστορίας στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια. 3.000 δείγματα σε καλωσορίζουν και σου επιτρέπουν να θαυμάσεις τις ομορφιές της φυσικής κληρονομιάς της Ζακύνθου καθώς και άλλων περιοχών του πλανήτη. Πουλιά, ψάρια, όστρακα από τις επτά θάλασσες του κόσμου, φυτά και ζώα που έχουν εξαφανιστεί από τη Γη, ορυκτά και πετρώματα ξεδιπλώνουν την ιστορία τους.

Η Ζωή Νικητάκη, που ζωντάνεψε τα Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου μέσα από τοομώνυμο βιβλίο της που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τρίμορφο το 2012 κι έχοντας εμπειρία τριών δεκαετιών με τα παιδιά μέσα από μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, βιωματικά εργαστήρια παραμυθιού, εκπαιδευτικά προγράμματα τέχνης και παραμυθοπαραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας θα υλοποιήσει ένα Βιωματικό εργαστήριο αφήγησης παραμυθιού, οραματικής φαντασίας και δημιουργίας για τα παιδιά. Με όχημα τον μαγικό κόσμο της τέχνης των παραμυθιών και ευφάνταστες πρακτικές οραματικής φαντασίας και δημιουργίας τα παιδιά θα αντιληφθούν βιωματικά ότι τα δώρα που κουβαλά το κάθε πλάσμα από όλα τα βασίλεια της φύσης και του Ουρανού στο θαυμαστό ταξίδι της ζωής είναι ο θησαυρός όλων μας, ο μαγικός κήπος της καρδιάς μας, που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας, τον κόσμο μας και τον πλανήτη. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα και την ομορφιά των θαυμάτων του πλανήτη μας, καλούμαστε να ανακαλύψουμε ο καθένας μας το θαυμαστό δώρο που κουβαλά μέσα του και να αναζητήσουμε πώς με αυτό το δώρο μπορούμε να βοηθήσουμε όλα τα βασίλεια της φύσης, την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας. Το όστρακο, η πέτρα, το δέντρο, το ζώο, το πουλί, ο άνθρωπος, διαθέτουν από ένα ιδιαίτερο, μοναδικό και ανεπανάληπτο δώρο. Το δώρο του κάθε πλάσματος συνδέεται με τα δώρα των άλλων. Η ζωή είναι ένα δίκτυο μαγικό που εξαρτάται από τα νήματα όλων μας, το κάθε νήμα είναι ωφέλιμο με έναν τρόπο ξεχωριστό και αυτό το μεγάλο μυστικό μπορούμε να το αντιληφθούμε μόνο μέσα στον Μαγικό Κήπο της Καρδιάς μας, εκεί που ζουν όλα τα πλάσματα του πλανήτη. Η μεταμόρφωση του πλανήτη ξεκινά από μέσα μας!

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι:

  1. να καλλιεργηθεί η ευαισθησία για τους αδελφούς μας από όλα τα βασίλεια της φύσης
  2. να ενεργοποιηθεί η φαντασία και να ενισχυθεί η δημιουργικότητα, μα και η

περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσα από τη γνώση, την

αλήθεια, αλλά και την ποίηση που μπορεί να κρύβουν τα παραμύθια

  1. να κατανοηθεί η πολυτιμότητα και η σπουδαιότητα των δώρων που όλοι μας εμφέρουμε

και καλούμαστε να αντιληφθούμε. Αν τα ανακαλύψουμε, θα αποκαλυφθεί ο μαγικός κήπος

της καρδιάς μας, θα ανθίσουμε και θα ανθίσει και ο κόσμος γύρω μας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές από δευτέρα έως και τετάρτη τάξη του Δημοτικού

σχολείου.

Share This Story, Choose Your Platform!