Share it!

Λαμία-Δήμος Αγιάς: “Τα μονοπάτια των Θεών”,

έργο για την ανάδειξη της αγροτικής πολιτισμικής κληρονομιάς.

Τα μονοπάτια των Θεών, είναι ο τίτλος του έργου που ανέλαβε να διεκπεραιώσει το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος, με την υποστήριξη του Δήμου Αγιάς , του Φορέα Διαχείρισης ΚάρλαςΜαυροβουνίουΚεφαλόβρυσου ΒελεστίνουΔέλτα Πηνειού, και του Δικτύου των επαγγελματιών του τουρισμού της περιοχής Ολύμπου Κισσάβου (ΟΛΚΙΣ).

Είναι μια προσπάθεια που στόχο έχει την ανάδειξη της αγροτικής πολιτισμικής κληρονομιάς και ταυτότητας της περιοχής του Κισσάβου γνωρίζοντας παράλληλα τα βότανα και τη χρήση τους ανά το χρόνο, μέσα από μια πεζοπορική και μια ποδηλατική διαδρομή.

Το έργο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την ψηφιακή αποτύπωση των 2 διαδρομών , την καταγραφή των βοτάνων της περιοχής και τις απαραίτητες παρεμβάσεις και σημάνσεις για ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών σε όλες τις εποχές του χρόνου. Στη συνέχεια προβλέπεται η εκπαίδευση  ξεναγών της περιοχής πάνω στην  πολιτιστική κληρονομιά και στις διαδρομές, με σκοπό να μπορούν να ξεναγήσουν σχολικές ή και τουριστικές εκδρομές.

Η εφαρμογή του έργου θα γίνει στο Δέλτα του Πηνειού που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά του τοπίου με την εύκολη  πρόσβαση και τις υπάρχουσες υποδομές  για τουρισμό και εκπαίδευση.

Σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη των συμμετεχόντων, του Δήμου Αγιάς (Ν.Ντάγκας) , του Φορέα Διαχείρισης (Δ. Μιχαλάκη και Γ. Βέργος) και του Μεσογειακού Κέντρου Περιβάλλοντος (Βιβιάν Παπαπαναγιωτάκη και Γιώργος Λοράντος) ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες διαδρομές.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο δράσεων για την μελέτη, την διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.