Ο Δήμος Ερμούπολης- η Επιτροπή  Ποιότητα Ζωής Δήμου Σύρου στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Σύρος-Πολιτισμός  2022,  παρουσιάζει  την επιτελεστική δράση (performance) της Έλενας Τονικίδη  ΕΥστέραΑ#  την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 σε παραγωγή της Syros Art gallery.

Δεν περνάει πλέον ούτε μια μέρα χωρίς την ειδησεογραφική καταγραφή και ανακοίνωση μιας γυναικοκτονίας στην Ελλάδα.  Μάρτυρες μια παρανοϊκής εξέλιξης και ακραίων φαινομένων βίας καλούμαστε ως πολίτες και ως άνθρωποι να πάρουμε θέση.

«Οι άνδρες, αφέντες ένοχοι, μέσα στην έπαρσή τους. Μισθώνουν τις αδύναμες γυναίκες στην ντροπή τους» έγραφε  ο Ουίλιαμ  Σαίξπηρ το 1592 στο εκπληκτικό ποίημα του των 2000 στίχων «Ο  βιασμός της Λουκρητίας»

Δικαίως παρατήρησε τέσσερις αιώνες  μετά ο συγγραφέας Τένεσι Ουιλλιάμς «ότι οι δημιουργοί και οι καλλιτέχνες μοιάζουν με το νευρικό σύστημα μιας εποχής η μίας χώρας. Αν το νευρικό σύστημα προσβληθεί από τα συνθήκες που το περιβάλλουν θα αντανακλά αυτές τις συνθήκες με έμμεσο  τρόπο ή με βίαιη αμεσότητα.»

Η καλλιτέχνις Έλενα Τονικίδη ως δημιουργός και κοινωνός των καιρών θα προβάλλει  την εικαστική προσωπική της σχέση με το ευαίσθητο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, άμεσα με βίαιο –σωματικά και πολιτικά – τρόπο, με την προσωπική της εσωτερική επίπονη αφήγηση, την μαγική, μεταμορφωτική επιτέλεση ΕYστέρΑ #.

Αυτό  που θα συναντήσει και θα βιώσει το κοινό κατά τη διάρκεια ενός πολύ μεγάλου μέρους της ημέρας της 29ης Ιουνίου είναι μια μέθεξη με σκληρές παραμέτρους.

Χρησιμοποιώντας το ανθρώπινο σώμα ως βασική κινητήρια δύναμη, η performance επιχειρεί να δημιουργήσει ανοιχτή πλοκή  και να θίξει την απουσία των γυναικών που χάθηκαν από “οικογενειακό χέρι” πίσω από την επιφάνεια.
Από την ανατολή  και σε δυο πράξεις η καλλιτέχνις θα δίνει τον εσωτερικό της εαυτό, φόρο τιμής στις γυναίκες που χάθηκαν … Θα επιχειρήσει να κοινωνήσει τον αληθινό εαυτό κουβαλώντας το σώμα της με το προστατευτικό κέλυφος του, αυτήν την μεμβράνη, ως όργανο που περιορίζει και θα καταφέρει ένα έργο/ installation δημιουργώντας τον “ενδιάμεσο χώρο”.  Ο  ασυνείδητος εαυτός της γυναίκας θα γίνεται τρισδιάστατος με την βουβή έκφραση, την επικοινωνία του σώματος που “ομιλεί” αποτυπώνοντας τον εαυτό- γυναίκα να σπάει, να αποσυνδέεται, να λιώνει να βυθίζεται..

Στις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου  ο Υμένας ο θεός του γάμου, είναι τυλιγμένος στο κροκί πέπλο του. Σε πείσμα των καιρών και της πατριαρχικής επιβολής, η δημιουργός τυλίγεται στο ίδιο της το έργο, το κόκκινο ρόγχο για να προστατέψει την ίδια την γυναίκα, τον πραγματικό υμένα και την ύπαρξη της.

Η Έλενα Τονικίδη στοχάζεται, συνδιαλέγεται, μεταμορφώνεται, υποφέρει για εμάς και με εμάς στον δημόσιο, ανοιχτό χώρο – τις σκάλες του Δημαρχείου της Ερμούπολης της Σύρου.

Μέσω της παρατήρησης, της διάδρασης, του διαλόγου και της αλληλεγγύης επιλέγουμε να μην παραμείνουμε απομονωμένοι αλλά να πάρουμε τελικά θέση απέναντι στο μείζον ζήτημα της γυναικοκτονίας.

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022

Α’ πράξη 06:00-12:00 Β’ πράξη 18:00-24:00

Χώρος διεξαγωγής:  σκάλες Δημαρχείου Ερμούπολης, Πλατεία Μιαούλη, Σύρος

ιδέα_σύλληψη_επιτέλεση:  Έλενα Tονικίδη_ Abyss & Art

παραγωγή/ υλοποιήση έργου: Syros Art gallery

κείμενο/ επιμέλεια: Μαργαρίτα Καταγά, ιστορικός/θεωρητικός της τέχνης

δημιουργικό/ επιμέλεια: Χριστίνα Μαυροπαίδη, αρχιτέκτων, εικαστικός

φωτογράφιση: Δώρα Τσιτσικλή

επιμέλεια video-κάλυψη/δημιουργία video documentary & trailer: Πάνος Μπουντούρογλου, κινηματογραφιστής

φωτογράφιση επιτέλεσης: Δημήτρης Ντούμας, φωτογράφος

Περισσότερες πληροφορίες:   [email protected]   & [email protected]

Η Έλενα Τονικίδη είναι εικαστικός/art therapist , συνεργάτιδα των επιμορφωτικών προγράμματων Ψυχικής Υγείας του πανεπιστημίου Αιγαίου -Θεραπεία μέσω τέχνης με έμφαση στα εικαστικά-Ψυχολογία-Τέχνη. Το μεγαλύτερο μέρος της εικαστικής της πορείας στη ζωγραφική, σε επιμελλητικές δρασεις και σχεδιασμό project, αφορά τη σύνδεση της ψυχικής υγείας με τη τέχνη καθώς και την προβολή της εικαστικής δημιουργικότητας των ατόμων με ψυχική διαταραχή με επιμέλεια έργου σε  project art as therapy σε συνεργασία με Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς. (“1ο Διεθνές Συμπόσιο θεραπειών μέσω τέχνης” 5η Μπινάλε Θεσ/νικης  ΚΜΣΤ 2015, “art.ψυχοΑρχιτεκτονική”, labattoir, Δήμος Θεσ/νικης 2016, “Art _therapy_Now”,Art Athina, 2017, “εκείνο* το μικρό α “,1η Biennale Larnaca, Klotho group, 2018.κ.αλ. ) Από το 2011 θίγει και ερευνά μέσω της επιτελεστικης δράσης (performance) το  ρόλο της γυναίκας ως κοινωνική κατασκευή ( “SoMA “, Άσμα Ασμάτων, 2011,  “hysTe(r)Ra ” ,Women in RED, 2012,  “conversion Oral”,  ΕΝστίζω α√α,  2019, “Υ εις τη v “, 2ο φεστιβάλ Ψυχοθεραπευτης, καλλιτέχνης, θεατής, 2022) Απο 2020 τρέχει το project  “αλληλενέργεια- τέχνη & διανεμητική ευμάρεια-”  στις Κυκλάδες με πρώτο σταθμό τη Σύρο.

Περισσότερα εδώ: elenatonikidi.com

Share This Story, Choose Your Platform!