Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, συμμετέχοντας στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, θα προβάλει την Κυριακή 24 Μαρτίου στις 19.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, το ντοκιμαντέρ της δημοσιογράφου και νομικού Γεωργίας Μπιτάκου «Μαντώ Μαυρογένη: Οδοιπορικό Ελευθερίας μιας Ανταριασμένης Ψυχής». Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε το 2021 και έλαβε δύο βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης (βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους και Βραβείο Κοινού), ενώ εντάχθηκε και στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

Το ντοκιμαντέρ, στο οποίο συμμετέχουν η Κάτια Δανδουλάκη και ο Τάσος Νούσιας, είναι αφιερωμένο στη ζωή και τη δράση της Μαντώς Μαυρογένη (όπως υπέγραφε η ίδια). Μαζί τους εμφανίζονται απόγονοι της ηρωΐδας, συγγραφείς, ερευνητές καθώς και εκπρόσωποι των  τοπικών αρχών και της Εκκλησίας, από τα μέρη με τα οποία συνδέθηκε. Τη μουσική επένδυση ανέλαβε ο Σταμάτης Σπανουδάκης και οι μουσικοί Θανάσης Βασιλόπουλος και Νίκος Χατζόπουλος.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε 16 πόλεις και νησιά της Ελλάδας αλλά και στην Ιταλία, όπου έζησε και δραστηριοποιήθηκε η ηρωίδα (Μύκονος, Πάρος, Τήνος, Σύρος, Μεσολόγγι, Ναύπλιο, Χίος, Αθήνα, Τεργέστη κ.ά.), ενώ η έρευνα της σκηνοθέτιδας στα Αρχεία του Ιταλικού Κράτους και η μελέτη συγγραμμάτων Ελλήνων και ξένων ιστορικών, περιηγητών, αξιωματικών καθώς και αναφορών που έκανε η ίδια η Μαντώ, έφεραν για πρώτη φορά στο φως νέα ιστορικά δεδομένα.

Διάρκεια: 2 ώρες

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Απαραίτητη η προηγούμενη κράτηση θέσης στο τηλ.: 210-3237617 (εσωτ. 120, 102), Τετάρτη-Σάββατο και ώρες 09:00-15:00.

Share This Story, Choose Your Platform!