Τα αμέσως προηγούμενα χρόνια η χώρα μας διαχειρίστηκε δύο σημαντικές επετείους, τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης και τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Φέτος συμπληρώνονται τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, μια επέτειος που έχει την ιδιαιτερότητα να ανήκει στην πολύ πρόσφατη ιστορία με όλες τις σχετικές «ευαισθησίες». Οι πηγές για τη μελέτη της Μεταπολίτευσης είναι πλούσιες: Αρχεία, βιβλιογραφία, οπτικοακουστικό υλικό, δημοσιεύματα. Αλλά είναι ζωντανές και οι μνήμες και οι εμπειρίες των ανθρώπων που έζησαν εκείνες τις ημέρες, όταν η Ελλάδα κλήθηκε να εγκαθιδρύσει μια σταθερή δημοκρατία, κάτι καθόλου αυτονόητη και εύκολο.

Στο πλαίσιο της επετείου η  Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) και η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ), συνδιοργανώνουν την έκθεση «Τομή ’74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία», με μοναδικά αρχειακά τεκμήρια και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Τα εκθέματα αφορούν στη δικτατορία και στον αντιδικτατορικό αγώνα, τον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης, με τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, αλλά και γενικότερα την κοινωνική και πολιτιστική Μεταπολίτευση μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980. Για την έκθεση έχει δημιουργηθεί εικαστική εγκατάσταση από τον Αλέξη Φιδετζή. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Βασίλης Ζηδιανάκης/ATOPOS cvc.

H EBE συμμετέχει με υλικό από τις Συλλογές της που περιλαμβάνει κυρίως εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία (συνολικά πάνω από τριακόσια τεκμήρια). Την έκθεση συνοδεύει έγχρωμος Κατάλογος 288 σελίδων, που αποτελεί έκδοση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, σε επιμέλεια του Σταύρου Ζουμπουλάκη. Περιέχει πρωτότυπες μελέτες για την περίοδο και πολλά τεκμήρια.

Share This Story, Choose Your Platform!