Share it!

Η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου έρχεται σχεδόν ως συνέχεια μιας μακράς  περιόδου εκδηλώσεων, εκδόσεων, εκθέσεων και δράσεων που αφορούσαν την Επανάσταση στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 ετών το 2021. Με λιγότερους περιορισμούς αν και όχι χωρίς μετρά θα γιορταστεί και φέτος η επέτειος σε όλη τη χώρα.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο τιμώντας την επέτειο της 25ης Μαρτίου, φιλοξενεί την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022 στις 20:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής την παράσταση – αφήγηση: “φερμένα εκ στόματος”. Αφηγήσεις για το 1821.

Μαρτυρίες για πρόσωπα ή περιστατικά της Επανάστασης, παροιμιόμυθοι που αρέσκονταν να αφηγείται ο Κολοκοτρώνης στα παλικάρια του, μελοποιημένοι στίχοι του Ανδρέα Κάλβου και του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και ολίγος ηρωικός Καραγκιόζης συνθέτουν την Παράσταση – Αφήγηση, που διαμορφώθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα σε ημερολόγια, αλληλογραφία και μαρτυρίες των αγωνιστών του 1821. Αφήγηση: Αγνή Στρουμπούλη, Βιολοντσέλο: Σταύρος Παργινός.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, στο «Σπίτι της Κύπρου» και η «Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας – Ιωάννης Καποδίστριας» θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα «Η ευημερούσα, πολύπαθη Χίος: το χρονικό μίας ανείπωτης τραγωδίας». Θα μιλήσει η ιστορικός και αρχειονόμος Ντίνα Αδαμοπούλου, Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας (ΓΑΚ Ύδρας), ενώ παρέμβαση θα κάνει ο νομικός και ιστορικός Ανδρέας Κούκος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι.. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 19:00. Θα προβληθεί ζωντανά και στο σύνδεσμο: https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=11585

Eugène Delacroix, Η Σφαγή της Χίου, Eugène Delacroix, The Massacre of Chios

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει τον επίσημε εορτασμό της επετείου στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ομιλία του Λάμπρος Μαργαρίτης, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, με θέμα  «Η δίκη του Τερτσέτη», δρώμενο και μουσική εκδήλωση. ΗΟ εορτασμός θα μεταδοθεί ζωντανά στο σύνδεσμο.

Όπερα Μάρκος Μπότσαρης – Opera Markos Botsarisο.

Στην Πάτρα ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Οργανισμός, διοργανώνουν την εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στις 23/3 στην πλατεία Ομονοίας της πόλης. Στην εκδήλωση συμμετέχουν η Δημοτική Μπάντα και το Χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού. Η δραματική σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Πάτρας, θα παρουσιάσει θεατρικό δρώμενο, για τη ζωή και τη δράση  του πατρινού αγωνιστή του 1821 Παναγιώτη Καρατζά. Παράλληλα συνεχίζεται η έκθεση “Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821 – Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών”, η οποία φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών. Στη διάθεση του κοινού είναι επίσης και η παραγωγή της όπερας «Μάρκος Μπότσαρης».

«Σταμάτης Ζάννος – Κεντητική – Louis Dupré – Karl Krazeisen

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, ανήμερα της επετείου θα εγκαινιάσει την έκθεση του μουσειογράφου και δημιουργού Σταμάτη Ζάννου «Σταμάτης Ζάννος – Κεντητική – Louis Dupré – Karl Krazeisen» στον πολιτιστικό χώρο του ΠΛΙ, στο Ναύπλιο. Οι εικόνες των ανθρώπων που συνάντησαν τόσο ο Γάλλος ζωγράφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ελλάδα των προεπαναστατικών χρόνων και στην Κωνσταντινούπολη το 1819, όσο και ο Γερμανός αξιωματικός του στρατού και εικονογράφος, ενέπνευσαν και παρακίνησαν τον Σταμάτη Ζάννο, να τις αποδώσει διακόσια χρόνια μετά με σύγχρονο τρόπο, χρησιμοποιώντας μια παραδοσιακή τεχνική, την  κεντητική.