Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τις επιμελήτριες στην περιοδική έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β΄): Οι Πρόσφυγες».

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερεις μεγάλες θεματικές ενότητες (Τα Αίτια, Ο Ξεριζωμός, Το Στέριωμα, Η Μνήμη). Εξετάζεται διαδοχικά η συνθήκη του πρόσφυγα και επιχειρείται η, όσο το δυνατόν πληρέστερη, παρουσίαση του προσφυγικού φαινομένου, μέσα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τους ομοεθνείς πληθυσμούς που βρέθηκαν στη δεινή θέση να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να εγκατασταθούν στη μητροπολιτική Ελλάδα, μεταξύ των ετών 1821 και 1923. Μέσα από ανθρώπινες ιστορίες, μαρτυρίες και καταγραφές, τις οποίες πλαισιώνουν φωτογραφικά τεκμήρια, ιστορικά  έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου και πλήθους φορέων και ιδιωτών, φωτίζονται πτυχές όπως η αναγκαστική φυγή, οι δυσκολίες της μετακίνησης, η υποδοχή, η εγκατάσταση, η ενσωμάτωση στη νέα πατρίδα, η διαχείριση του τραύματος των προσφύγων.

Για δηλώσεις συμμετοχής στην ξενάγηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Άννα Κάνδια στο email: [email protected] ή στο τηλέφωνο: 210 3237617 (εσωτ. 109) από  Τρίτη έως Παρασκευή 10:00-15:00.

Διάρκεια ξενάγησης: 75΄

Share This Story, Choose Your Platform!