Το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη σε τρεις εμβληματικές γυναίκες που σημάδεψαν με το έργο και τη δράση τους τη Θεσσαλονίκη. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, ώρα 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου).

Η ημερίδα αποτελεί ένα αφιέρωμα στις τρεις γυναίκες, τις πρωτοπόρες μαχήτριες του δημόσιου βίου, την Αγγελική Τσιώμου-Μεταλλινού, την Αρίστη Παγιατάκη και την Ελένη Σκούρα.

Ποιες ήταν όμως αυτές οι τρεις γυναίκες της πόλης μας; Μια σύντομη μόνο αναφορά στις τρεις προσωπικότητες, και οι προσκεκλημένοι ομιλητές θα ξεδιπλώσουν τις πτυχές του σημαντικού έργου και της συνεισφοράς τους κατά τη διάρκεια της ημερίδας:

Αγγελική Τσιώμου-Μεταλλινού (1886-1963) δασκάλα, δημοσιογράφος και συγγραφέας, αναγνωρισμένη επίσημα ως Μακεδονομάχος. Μετά τη λήξη του Μακεδονικού Αγώνα ασχολήθηκε με λαογραφικό και συγγραφικό έργο.

Αρίστη Παγιατάκη (1902-1975) γιατρός και πολιτικός. Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα μεταπολεμικά.

Ελένη Σκούρα (1896 -1991) πολιτικός και δικηγόρος, η πρώτη εκλεγμένη Ελληνίδα,  βουλευτής Θεσσαλονίκης, στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Προσκεκλημένοι ομιλητές:

Σπύρος Βασιλειάδης, Οικονομολόγος

Βαγγέλης Πλάκας, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Στέργιος Λεπτοκαρίδης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 18.30

Είσοδος ελεύθερη

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Μέγαρο Μπίλλη – Πλατεία Ιπποδρομίου – 546 21

Τηλ.: 23 13 318701

E-mail: [email protected]

Share This Story, Choose Your Platform!