Ταξινομήθηκαν πρόσφατα και είναι διαθέσιμα στους μελετητές της ΕΒΕ δύο ενδιαφέροντα ιδιωτικά αρχεία που δωρήθηκαν από τους κληρονόμους των δημιουργών τους μαζί με αντίστοιχες οικογενειακές βιβλιοθήκες: Το αρχείο του Δημητρίου Σ. Ψύχα και των παιδιών του (Αικατερίνης, Άγι και Ιδομενέα) και το αρχείο του πρωτεργάτη της ελληνικής μαρξιστικής ιστοριογραφίας Γιάν(ν)η Κορδάτου (1891-1961).
Β. Αρχείο Κορδάτου (Ψ 68)
Το φθινόπωρο του 2020 η εγγονή του Γιάνη Κορδάτου Κάτια Μπαράκου χάρισε στην ΕΒΕ χίλια περίπου βιβλία από τη βιβλιοθήκη του. Η καταγραφή αυτής της βιβλιοσυλλογής (όπως και της προηγούμενης) έχει ανατεθεί στον συνάδελφο Αντρέα Βυριδή.
Εκτός από τα βιβλία η δωρεά περιείχε και φακέλους με αποκόμματα από άρθρα και συνεντεύξεις του Κορδάτου σε εφημερίδες ή περιοδικά της Αθήνας, του Βόλου, του Καΐρου κ.ά. Βρέθηκαν επίσης μεταξύ τους έγγραφα προσωπικά, σημειώσεις και φωτογραφίες, 56 γράμματα προς τον Κορδάτο από διάφορες προσωπικότητες (1926-1961), χειρόγραφο εγκόλπιο μαρξιστικής Πολιτικής Οικονομίας (1945) και ένα μικρό «μεταθανάτιο αρχείο» με νεκρολογίες, συλλυπητήρια τηλεγραφήματα κλπ. Στη συνέχεια η δωρήτρια πρόσθεσε άλλα 7 μεταπολεμικά χειρόγραφα με ομιλίες του Κορδάτου για το ’21, για τις σχέσεις της Ρωσίας και της Ρουμανίας με τους Έλληνες, για τους αγώνες της Κύπρου κ.ά. Όλα αυτά κρίθηκε εύλογο να ταξινομηθούν χωριστά σε δύο αρχειακά κουτιά ως «αρχείο Κορδάτου» και να συνταχθεί δισέλιδος συνοπτικός κατάλογος.
Μέσα στα υπόλοιπα ενθύμια θα διακρίναμε τα στρατολογικά του έγγραφα, το κομματικό του βιβλιάριο από το ΣΕΚΕ (ΚΚΕ), μια φωτογραφία με αφιέρωση του Α. Μπεναρόγια από τη φυλακή του Βόλου (1921), δημοσιογραφική ταυτότητα κλπ. Οι 56 επιστολές έχουν μεγάλη ποικιλία: Γράφουν στον Κορδάτο ιστορικοί (Ε. Κυριακίδης), λογοτέχνες (Π. Βλαστός), νομικοί (Κ. Τριανταφυλλόπουλος), παιδαγωγοί (Μ. Κουντουράς) και πολιτικοί κρατούμενοι (Σ. Ιβανούδης), αλλά και άνθρωποι που στρατεύθηκαν ύστερα σε πολιτικούς χώρους διαμετρικά αντίθετους με τον αριστερό ιστοριογράφο (Π. Πιπινέλης, Σ. Μαρκεζίνης).
Σύντομη περιγραφή του αρχείου υπάρχει επίσης στο Εθνικό Ευρετήριο Αρχείων. Στη βιογραφία του Κορδάτου που ετοιμάζει ο ιστορικός κ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης αξιοποιούνται ήδη αρκετά τεκμήρια του αρχείου της ΕΒΕ, όπως και άλλα κατάλοιπα του Κορδάτου που διατηρούνται στο Βόλο.
Μιχάλης Κοκολάκης
Ιστορικός
Leave A Comment