Η γκαλερί σύγχρονης τέχνης Braggart Gallery, υποδέχεται τον Χειμώνα με την παρουσίαση της δεύτερης ατομικής έκθεσης της εικαστικού  Ελένης Γάτσιου, με την αλληλεπίδραση του εικαστικού Χάρη Κοντοσφύρη, 19 – 27 Νοεμβρίου 2022, στο Joist Innovation park στη Λάρισα. Τα εγκαίνια θα γίνουν Σάββατο 19 Νοεμβρίου στης 18:00. Μια εικαστική οπτικοακουστική εγκατάσταση που διαπραγματεύεται τη φυγή του χρώματος στο χώρο.

Ταξιδεύει από χώρο σε χώρο και από τόπο σε τόπο. Μια κίνηση χωρίς επιστροφή. Παράγει πολλούς ήχους και μορφές. Διαδρομές και ίχνη ανεξίτηλα. Η φυγή του θυμίζει αυτόβουλο κρυφτοκυνηγητό και κάθε φόρα φαντάζει να είναι μοναδικό, διαφορετικό. Αλλάζοντας χώρο μετατρέπετε, μεταμορφώνετε, αλλάζει ιδιότητες. Αποφασίζει να παίξει το είναι και το φαίνεσθε. Είναι χρώμα, χρώμα αυθύπαρκτο, μα αποζητά από τους ανθρώπους να το αφουγκραστούν. Να δουν αυτά που φανερώνει. Τα ίχνη, τις διαδρομές και τους ήχους. Είναι αυθύπαρκτο. Αλληλεπιδρά με τους χώρους τα όντα το φως τη φύση. Μας καλεί  να ακολουθήσουμε  τις διαδρομές και τα ίχνη που χάραξε με σκοπό όχι για να επιστρέψει αλλά για να δηλώσει την παρουσία του.

Ο Λούντβιχ Βιτγκενστάϊν στο βιβλίο του Φιλοσοφικές Έρευνες αναφέρει «Ποιος είναι ο σκοπός σου στη φιλοσοφία; Να δείξω στη μύγα τη διέξοδο από την παγίδα της» (παράγραφος 309 σελ 136-1977) Αυτή η έκφραση θα μπορούσε να γίνει μια παρομοίωση πάνω στην ερευνά που πραγματοποιεί η Ελένη Γάτσιου για την φυγή των χρωμάτων. Αν θεωρήσουμε τα χρώματα ως μύγες και ο χώρος και τα αντικείμενα στα όποια βρίσκονται ως παγίδες, τότε θα καταλήξουμε στο εξής συμπέρασμα. Τα χρώματα αισθάνονται παγιδευμένα και έχουν την ανάγκη να απελευθερωθούν, να βγουν στο χώρο να ταξιδεύσουν και να αφήσουν παντού τα ίχνη τους. Έτσι συμπεριφέρεται και το χρώμα αναζητά τη δική του διέξοδο να δράσει αναδυόμενο. Η φυγή του στο χώρο μοιάζει με περιπλανήσει αλλά δεν είναι. Είναι ταξίδι, κίνηση, ροή.

Η μύγα ως χρώμα αναδυόμενη διαφεύγει από την παγίδα της ακολουθώντας τους ήχους και τις διαδρομές των χρωμάτων. Ζωντανεύει και αναγεννάτε μέσα από το χρώμα, ιχνεύοντας μαζί του. Ο θεατής κινούμενος στο χώρο αισθάνεται ότι κάτι τον ακολουθεί, αφουγκράζεται ήχους και μορφές και νιώθει να βυθίζετε μέσα στις διαδρομές και τα ίχνη χρώματος.

Αλληλεπίδραση: Χάρης Κοντοσφύρης

Διοργάνωση: Braggart Contemporary Art Gallery, Τ :6908622813

Εγκαίνια: Σάββατο 19 Νοεμβρίου  2022, στις 18:00

Διάρκεια: 19 – 27 Νοεμβρίου 2021

Ωράριο: Καθημερινά 11:00 – 21:00 Σάββατο και Κυριακή 15:00 – 21:00

Τόπος: Joist Innovation park Βαλτετσίου και Τριπόλεως, Λάρισα

Ήχος: Γεωργία Μανταλιά

Σχεδιασμός/Υλοποίηση Μεταλλικής κατασκευής /Μύγας: Βασίλης Σέντζας

Γραφιστική Επιμέλεια : Γιάννης Πέτρου/korax

 

Share This Story, Choose Your Platform!