«Πώς ακούγεται ένα έργο; Τί ήχο να βγάζει άραγε; Ονομάζουμε ένα έργο για να το περιγράψουμε. Για να πούμε στο θεατή με λόγια τί είναι αυτό που βλέπει.
Πώς ηχεί όμως αυτό που βλέπει; Τα χρώματα είναι δόνηση, συχνότητα… Το ίδιο και ο ήχος.
Η ιδέα ήταν ένας άνθρωπος που εκφράζεται μέσω ήχου, ένας μουσικός να δει τα έργα μου και να περιγράψει με νότες και όχι με λόγια αυτό που βλέπει. Να συνθέσει τον ήχο που του βγάζει ο πίνακας ή το γλυπτό που άγγιξε την ψυχή του και αντί για ονομασία του έργου, να δώσουμε στο θεατή να το ακούσει!
Στην έκθεση αυτή, δίπλα από κάθε έργο θα υπάρχει QR code που ο θεατής θα μπορεί να σκανάρει με το κινητό του για να ταξιδέψει μέσα από δύο τέχνες: τη ζωγραφική και τη μουσική, μουσικοοπτικά.».
Ειρήνη Γκόγκουα
Για πρώτη φορά διεξάγεται το project – έκθεση “Ο ήχος των έργων” της εικαστικού κας Ειρήνης Γκόγκουα μαζί με καταξιωμένους συνθέτες. Η έκθεση βασίζεται στη συναισθησία χρωμάτων και ήχου. Μουσικοί δημιουργοί από Ελλάδα και όχι μόνο συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε αυτό το εγχείρημα.
(*Ακολουθούν τα ονόματα των συνθετών με αλφαβητική σειρά.)
Θανάσης Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης, Θέμης Καραμουρατίδης, Βασίλης Κατσαρός, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιάννης Μηλιώκας, Αδριανός Νόνης, Γιάννης Νόνης, Γιώργης Ξυλούρης Καντρής, Σπύρος Τσάρας, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Χατζής, Aoris, Iakovos Gogua, Ingie, George Kachinsky, George Kallis, Roni Iron, 1000mods
Συνθέτες συνεπαρμένοι από την ιδέα έδωσαν χωρίς δεύτερη σκέψη τον ήχο τους στο έργο που τους “μίλησε” σε ένα ανατρεπτικό ταίριασμα των δύο τεχνών.
Ένα πρωτότυπο πρότζεκτ που θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο) από τις 14 έως 24 τις Φεβρουαρίου 2025 με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Η έκθεση είναι χωρίς χρηματικό αντίτιμο για το κοινό, καθώς στόχος των συμμετεχόντων είναι όσοι περισσότεροι άνθρωποι να βιώσουν αυτό το πρωτότυπο αποτέλεσμα!
Ο Διευθυντής Ορχήστρας κ. Γιώργος Παγιάτης αναφέρει για την έκθεση: «Το όφελος που αποκομίζουν οι επισκέπτες από την έκθεση, το απτό, κατά βάση, της εικαστικής δημιουργίας συναντά το απολύτως ιδεατό της μουσικής δημιουργίας σε ένα “όλον” αρμονίας και αμοιβαίας ολοκλήρωσης, εκφρασμένο με τον πλέον ζωντανό τρόπο. Ιδανικό δεδομένο, η συνύπαρξη των δύο τεχνών που ακολουθούν παράλληλους δρόμους, όσον αφορά την αφετηρία – σύλληψη, έμπνευση- την πορεία και το αποτέλεσμα, που είναι η έκφραση της προσωπικής συγκίνησης του καλλιτέχνη συνυφασμένη με τη συγκίνηση που το έργο προκαλεί στον αποδέκτη του.».
Leave A Comment