Η πορεία του Βαγγέλη Παπαθανασίου στη Μουσική είναι εντυπωσιακή. Ξεκίνησε την πορεία του από το συγκρότημα Forminx στα μέσα της δεκαετίας του 60, μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος ήταν η Jeronima Yanka που συνόδευε γιορτές και πάρτυ για δεκαετίες.

Επόμενο συγκρότημα του οι Aphrodite’s Child μαζί με τους  Ντέμης Ρούσος, Λουκάς Σιδεράς. Το τραγούδι Rain and Tears κυκλοφόρησε το Μάιο του 1968 και έγινε αμέσως επιτυχία με αποτέλεσμα να γίνει  ένα τραγούδι – ύμνος της φοιτητικής εξέγερσης. Παρά τη μεγάλη επιτυχία που σημέιωσε το συγκρότημα πουλώντας εκατομμύρια δίσκους στην Ευρώπη, οι διαφορετικού μουσική προσανατολοισμοί οδήγησαν τελικά στη διάλυση του συγκροτήματος. Ο τελευταίος δίσκος 666 θεωρείται ένας από τους καλύτερους progressive rock δίσκους.

Ο Παπαθανασίου ακολούθησε πιο progressive δρόμους στην συνέχεια της καριέρα του και θεωρείται από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής. Συνεργάστηκε με σημαντικές προσωπικότες της μουσικής βιομηχανίας αλλά και του κινηματογράφους υχογραφώντας δίσκους και soundtracks. To 1981 έγραψε τη μουσική των τίτλων της ταινίας Chariots of Fire του Hugh Hudson που τον οδήγησε στο Oscar. Η μουσική του χρησιμοποιήθηκε ακόμα και σε άλλες μεγάλες παραγωγές και χαρακτηρίζονται από διαχρονικό και πρωτοποριακό ήχο.

Ωστόσο, η πιο «οικεία» σύνεση του για τους Έλληνες είναι ο ήχος σήματος του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ που συνέθεσε το 1981.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ανήκει σε εκείνη την πολύ μικρή ομάδα μουσικών που έχει να παρουσιάσει έργο και επιτυχίες ποτ εκτείνεται σε έξι δεκαετίες ως αποτέλεσμα βέβαια της διαρκούς αναζήτησης νέων ήχων και της σκληρής δουλειάς.