Ανάμεσα στους πρώτους καλλιτέχνες, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα τις πρώτες δεκαετίες μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, απαντάται η Ελένη Μπούκουρη – Αλταμούρα (Σπέτσες 1821/1824 – 1900). Πρόκειται για την πρώτη Ελληνίδα σπουδασμένη ζωγράφο και πρόδρομο της φεμινιστικής κίνησης στην Ελλάδα.

Ελενη Αλταμουρα (περ.1853-1857)
Λάδι σε καμβά 55,2 Χ 32,3

Η ζωή της ήταν πολυκύμαντη, τα έργα της που έχουν διασωθεί  είναι ελάχιστα. Έτσι κάθε νέο έργο που εντοπίζεται συμβάλλει στην πληρέστερη παρουσίαση και μελέτη της καλλιτεχνικής της δημιουργίας και πλουτίζει την πινακοθήκη των απαρχών της νεοελληνικής τέχνης.

Ελενη Αλταμουρα (περ.1853-1857)
Λάδι σε καμβά 55,2 Χ 32,2

Τα τελευταία χρόνια, ο ερευνητής της νεοελληνικής τέχνης, κ. Δημήτρης Παπαγεωργόπουλος, εντόπισε και έφερε στην Ελλάδα από την Ιταλία τρία ενυπόγραφα και άγνωστα μέχρι τώρα έργα της, τα οποία παρουσιάζουν πολλαπλό ενδιαφέρον, για το θέμα τους και την τεχνοτροπία τους και για άλλους λόγους. Ένα τέταρτο έργο προέρχεται από τους κληρονόμους της ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου. Την παρουσίαση των έργων θα αναλάβει η αφυπ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κ. Δώρα Μαρκάτου.

Ελενη Αλταμουρα (περ.1850-1855) Αυτοπροσωπογραφία ντυμένη άνδρας, ζωγραφίζοντας την Αγγλίδα Φιλη της Jane Benham Hay. Ανυπόγραφο έργο, χαρισμένο από την ίδια στην Σοφια Λασκαριδου. Λάδι σε καμβά 32 X 26

Το δημοσίευμα αποτελεί έρευνα τεκμηρίωσης του γράφοντα, κ. Δημήτρη Παπαγεωργόπουλου, και δεν αποτελεί αντικείμενο πιστοποιημένης έρευνας του Days of Art in Greece. 

Share This Story, Choose Your Platform!