Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίων (Σ.ΕΚ.Β), όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα παρουσιάσει μια σειρά από εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως. Το πρόγραμμα από τις 13 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024 διαρθρώνεται ως εξής:
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 13.09.2024 /ώρα 18.30
«Παγκόσμια Ειρήνη»
Θα πραγματοποιηθούν απαγγελίες ποιημάτων με θέμα την Παγκόσμια Ειρήνη από ποιητές-συγγραφείς μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, καθώς και από βραβευμένους μαθητές που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 13.09.2024 /ώρα 21.15
Συναυλία Μαθητικών Μουσικών Συνόλων:
Cosmos Band & Σόλο 16
Δύο μαθητικά σύνολα από το Μουσικό Σχολείο Πειραιά μας παρουσιάζουν παραδοσιακούς ρυθμούς μέσα από το πρίσμα της νιότης τους.
Η Cosmos Band, έχει έθνικ χαρακτήρα και ερμηνεύει τόσο διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών, προσθέτοντας έναν πιο ηλεκτρικό ήχο, όσο και διασκευές ξένων και ελληνικών έντεχνων τραγουδιών χρησιμοποιώντας παραδοσιακά όργανα.
Η Σόλο 16 έχει ελληνικό παραδοσιακό και έντεχνο ρεπερτόριο, το οποίο ερμηνεύει με ευρωπαϊκά όργανα, καταφέρνοντας ένα ήρεμο και αρμονικό αποτέλεσμα.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 14.09.2024 /ώρα 21.00
Συναυλία με τους
Σοφία Αρβανίτη, Νίκο Καλλίνη και Μάκη Ψαραδέλλη
Η Σοφία Αρβανίτη, με αγαπημένα τραγούδια στο ενεργητικό της όπως το «Μη μου μιλάς για καλοκαίρια», «Μόνη περπατώ», «Ζωή σαν Πορτοκάλι», και ο Νίκος Καλλίνης, από το συγκρότημα Εκείνος Κι Εκείνος με επιτυχίες όπως το«Λόγια Κομμάτια» και«Δε θυμάσαι…» συναντούν τον τραγουδοποιό Μάκη Ψαραδέλλη, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τους Γιώργο Νταλάρα, Μάνο Ελευθερίου, Γιάννη Σπανό, Γεράσιμο Ανδρεάτο.
Οι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν τραγούδια που αγαπήθηκαν και άντεξαν στον χρόνο και μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων δημιουργών. Επίσης, νέα τραγούδια τους θα ακουστούν για πρώτη φορά στη σκηνή του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου.
Μαζί τους: Βαγγέλης Κωστόπουλος– πιάνο,Νίκος Κορδέλης– κιθάρα.
Συμμετέχει και το Μουσικό – Φωνητικό Σύνολο Κορίνθου «Ηχοροή».
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 15.09.2024 /ώρα 18.00
«Μυστική Αποστολή: Κυστική Ίνωση»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης σε μια καινοτόμα προσπάθεια να φωτίσει τα ζητήματα γύρω από την πιο συχνή κληρονομική νόσο, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης και η συγγραφέας- εικονογράφος, Λιάνα Δενεζάκη, διοργανώνουν μια ξεχωριστή εκδήλωση.
Η «Μυστική Αποστολή: K.I.», το πρώτο διαδραστικό παιδικό βιβλίο για την Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα που διατίθεται δωρεάν από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης, ζωντανεύει στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου με διαδραστικά παιχνίδια, δώρα και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ στη συνέχεια ειδικοί θα ενημερώσουν τους παρευρισκόμενους για την Κυστική Ίνωση, αλλά και τη δύναμη και τα οφέλη του βιβλίου όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και για το ευρύ κοινό.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν δωρεάν το βιβλίο και αναμνηστικά δώρα. Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με το διασκεδαστικό «Κ.Ι. PartyTime!», που θα περιέχει διαδραστικές δραστηριότητες, παιχνίδια, μουσική, δώρα και εκπλήξεις για τους επισκέπτες όλων των ηλικιών.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 15.09.2024 /ώρα 20.15
«Νεολαία και νεολαίες στην μεταπολεμική Ελλάδα:
Πολιτική, πολιτισμός, πολιτισμοί»
Πρωταγωνιστής των εξελίξεων στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, η «νεολαία» σφραγίζει τις εξελίξεις. Οι κοινωνίες την επαύριο του μεγάλου πολέμου καθορίζονται από τους νέους ανθρώπους, όροι όπως το «χάσμα των γενεών» διαμορφώνουν το κοινωνικό κλίμα, ο ηθικός πανικός θα αφήσει το αποτύπωμά του στον κινηματογράφο και τον Τύπο της εποχής. Η ανάδυση της νεολαίας και κυρίως η αυτονόμησή της συνοψίζουν υπέροχα πλείστες εξελίξεις του μεταπολεμικού κόσμου, από την κατανάλωση στην εποχή της ευημερίας έως τον Μάη του ’68, και από την εποχή της σοσιαλδημοκρατίας έως τους ιδιαίτερους νεανικούς πολιτισμούς και την αμφισβητησιακή έκρηξη.
Ερευνητές, ιστορικοί και ειδικοί που έχουν ασχοληθεί με την νεολαία, τις νεολαίες πιο σωστά, της μεταπολεμικής περιόδου θα καταθέσουν σκέψεις καιπρο-βληματισμούς σε μια προσπάθεια να χαρτογραφηθούν ορισμένες από τις συναρθρώσεις της νεολαίας με την πολιτική, τον πολιτισμό και τους πολιτισμούς στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα.
Εισαγωγή και συντονισμός:
Κώστας Κατσάπης (ιστορικός, Πάντειο Πανεπιστήμιο).
Ομιλητές: Άννα Μαρία Δρουμπούκη (ιστορικός, Πανεπιστήμιο Μονάχου), Χίλντα Παπαδημητρίου (συγγραφέας, μεταφράστρια), Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης (συγγραφέας, μεταφραστής), Δημήτρης Μανιάτης (δημοσιογράφος, συγγραφέας).
Leave A Comment