
Με το επαγγελματικό πρόγραμμα ξεκίνησε η φετινή 21η ΔΕΒΘ λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι πόρτες για το κοινό, την Πέμπτη, 8 Μαΐου 2025.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση για τη σημασία των διεθνών εκθέσεων βιβλίου, η Elena Pasoli και η Jacks Thomas από την έκθεση παιδικού βιβλίου της Μπολόνια ανέδειξαν την ΔΕΒΘ ως ένα «καλό παράδειγμα» του πώς ο κόσμος επιστρέφει στις εκθέσεις μετά και την πανδημία, παρατηρώντας τη μεγάλη αύξηση του κοινού. Αναφέρθηκαν στη σημασία των εκθέσεων βιβλίου για το διάλογο μεταξύ των χωρών, τις μεταφράσεις, τις εκδόσεις και γενικότερα τη συμπερίληψη. Τόνισαν τη soft power των βιβλίων με παράδειγμα το θεσμό της τιμώμενης χώρας στις εκθέσεις, χάρη στον οποίο, για παράδειγμα, η Ιταλία γνώρισε καλύτερα τη σύγχρονη ελληνική πνευματική δημιουργία, όταν η Ελλάδα υπήρξε τιμώμενη χώρα στην έκθεση της Μπολόνια.
Σε πάνελ για την ελληνική αγορά του βιβλίου σήμερα, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, ερευνητής Παναγιώτης Κάπος παρουσίασε στους επαγγελματίες του βιβλίου ερευνητικά στοιχεία, καθώς και ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα για την ελληνική εκδοτική βιομηχανία. Μίλησε για βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού εκδοτικού κλάδου και αναφέρθηκε σε ποικίλες προκλήσεις, ενώ παρουσίασε και την επανεκκίνηση του μεταφραστικού προγράμματος του ΕΛΙΒΙΠ, GreekLit με μεταφράσεις 52 βιβλίων μέχρι σήμερα, καθώς και τον σχετικό κατάλογο που τυπώθηκε για τις ανάγκες της έκθεσης. Ακολούθησε συζήτηση με τους εκδότες και μέλη του ΔΣ του ΕΛΙΒΙΠ, Αργύρη Καστανιώτη και Γιώργου Μουρούτη που παρουσίασαν το πανόραμα του εκδοτικού κλάδου μέσα από την επαγγελματική τους εμπειρία. Τέλος, υπήρξε εποικοδομητική συζήτηση με τους επαγγελματίες του εκδοτικού χώρου από το εξωτερικό. Σχετικά ερευνητικά στοιχεία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΒΙΠ.
Στο πάνελ για την παγκόσμια αγορά παιδικού βιβλίου οι επαγγελματίες του βιβλίου τόνισαν ότι, παρά τις αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή ψυχαγωγία, η μέση οικογένεια επιλέγει τα βιβλία για τα παιδιά της. Υπάρχουν ωστόσο διαθέσιμα συναρπαστικά παιδικά βιβλία που οι άνθρωποι δεν τα γνωρίζουν. Αυτό σχετίζεται και με το ότι, ιδίως οι μικροί εκδοτικοί οίκοι, δυσκολεύονται να βρουν τους πόρους για προωθητικές ενέργειες. Το παιδικό βιβλίο έχει ανάγκη μεγαλύτερης προσβασιμότητας και αξιοποίησης των ψηφιακών μέσων, αλλά δεν πρόκειται να εκλείψει. Ακόμη και αν πέσει αστεροειδής και χτυπήσει τη γη, το παιδικό βιβλίο θα αντέξει, ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Σε παρουσίαση της εκδοτικής δραστηριότητας της Ιταλίας τιμώμενης χώρας, επισημάνθηκε ότι την τελευταία δεκαετία το βιβλίο αποτελεί, με μεγάλη διαφορά, μια από τις πιο σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του πολιτισμού στη χώρα και την τέταρτη δύναμη στην Ευρώπη σε σχέση με το βιβλίο.
Το πρόγραμμα της Ιταλίας τιμώμενης χώρας για το κοινό εγκαινιάστηκε με την Αντρέα Μαρκολόνγκο, την «πιο Ελληνίδα από τις σύγχρονες Ιταλίδες συγγραφείς», που συνομίλησε με τον διευθυντή του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθήνας, Francesco Neri, για το ρόλο των κλασικών σπουδών και την κριτική που δέχονται καθώς θεωρούνται ελιτίστικες, ενώ μας εμπνέουν στην καθημερινή ζωή μας. «Είμαι περήφανη για την ιταλική καταγωγή μου, αλλά αυτό που είμαι σήμερα ως συγγραφέας το οφείλω στον ελληνικό πολιτισμό», είπε χαρακτηριστικά. «Πιστεύω ότι οι ουμανιστικές σπουδές προάγουν τη δημοκρατία. Θυμάμαι μια φράση από ένα βιβλίο της Φεράντε, όπου ρωτάνε ένα παιδάκι, ‘γιατί θες να μάθεις ελληνικά’ κι εκείνο απαντά ‘γιατί τα αρχαία ελληνικά είναι όμορφα.!’ Το όμορφο δεν είναι το ίδιο με το χρήσιμο, αλλά είναι παρακινητικό», τόνισε η Μαρκολόνγκο.
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις της ημέρας ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η παρουσία του γιού του Ένιο Μορικόνε, Μάρκο, που μίλησε για το βιβλίο που έγραψε για τον πατέρα του. «Προσπαθούσα να καταλάβω τι τριγυρνάει στο κεφάλι αυτού του ανθρώπου», είπε μεταξύ άλλων. «Αυτό το βιβλίο αποτέλεσε ένα σημείο υπέρβασης, έναν μαραθώνιο, γιατί όταν ο πατέρας μου δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να γίνει κατανοητός, έπρεπε εγώ να πάω να τον συναντήσω».
Η Πέμπτη ήταν και η πρώτη μέρα του προγράμματος της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς, με το περίπτερο 13 να γεμίζει με πάνω από 1.400 μαθητές και μαθήτριες από 32 σχολεία κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας στη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς, όπως Ημαθία, Κιλκίς ή Σέρρες. Τα παιδιά συμμετείχαν σε εκδηλώσεις και εργαστήρια και περιηγήθηκαν στους χώρους της ΔΕΒΘ χαρίζοντας τη μοναδική τους ζωντάνια και ενέργεια!
Πέρα από το παιδικό πρόγραμμα, το ζήτημα της νεανικής φιλαναγνωσίας απασχόλησε διάφορα πάνελ ενηλίκων, όπου εκφράστηκε προβληματισμός για την ανάγκη μιας νέας, διαφορετικής προσέγγισης των νέων, χρήσης της τεχνολογίας, καθώς και ευρηματικών και δημιουργικών αφηγηματικών μεθόδων.
Η 21η ΔΕΒΘ διαρκεί από την Πέμπτη 8 έως την Κυριακή 11 Μαΐου, η είσοδος είναι ελεύθερη και το ωράριό της για το κοινό είναι Πέμπτη 15.00-21.00, Παρασκευή & Σάββατο 10.00-22.00 και Κυριακή 10.00-21.00.
Leave A Comment