
Στις συλλογές της ΕΒΕ εντάχθηκε πρόσφατα το αρχείο Σταύρου Ζουμπουλάκη, κατόπιν δωρεάς του ιδίου του Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ στα τέλη του 2022.
Το αρχείο απαρτίζεται από ποικίλα τεκμήρια που αφορούν τη δημιουργία και την πρόσληψη του συγγραφικού έργου του Σταύρου Ζουμπουλάκη από το 1992 μέχρι το 2023, όπως πρωτότυπα κείμενα, άρθρα δημοσιευμένα στον Τύπο, βιβλιοκρισίες και αλληλογραφία με φίλους και αναγνώστες. Το πεδίο ενδιαφερόντων του συγγραφέα συνοψίζεται εύστοχα στον τίτλο του πρόσφατου βιβλίου του «Ηθική της αγάπης και πολιτική πράξη» και εκτείνεται θεματικά από τον φιλοσοφικό στοχασμό, τη χριστιανική θεολογία, την ανθρωπιστική παιδεία και τη λογοτεχνική κριτική ως την αυτοβιογραφική κατάθεση.
Περιλαμβάνει επίσης το προσωπικό αρχείο του, όταν ήταν διευθυντής της Νέας Εστίας (1998-2012). Μέσα από την αλληλογραφία με συνεργάτες, συνδρομητές και φίλους του περιοδικού, καθώς και τα δημοσιευμένα και αδημοσίευτα χειρόγραφα τακτικών συνεργατών – σημαντικών μορφών της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας και κριτικής, όπως ο Ηλίας Λάγιος, ο Γιώργης Παυλόπουλος, ο Γιάννης Βαρβέρης, ο Νάσος Βαγενάς, ο Κώστας Μόντης και πολλοί άλλοι – καταγράφεται η προσπάθεια ανανέωσης του ιστορικού περιοδικού και αποτυπώνεται η εικόνα των διανοητικών διαδρομών της εποχής.
Σε χωριστό τμήμα του αρχείου έχει συμπεριλάβει ο δωρητής την προσωπική του και σταθερή αλληλογραφία με τρεις εμβληματικούς λόγιους των ελληνικών γραμμάτων: τον Ζήσιμο Λορεντζάτο (1915-2004), τον Στυλιανό Αλεξίου (1921-2013) και τον Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλο. Διαφορετικής χρονικής έκτασης και πυκνότητας η κάθε μία, ξεδιπλώνει το εύρος της σκέψης και τις καίριες παρατηρήσεις του καθενός για τα φιλολογικά τεκταινόμενα.
Διακριτό μέρος της δωρεάς Σταύρου Ζουμπουλάκη αποτελεί το Αρχείο Νίκου Καχτίτση (ΕΒΕ Φ1897-1900), το οποίο του δώρισε ο ποιητής Γιώργης Παυλόπουλος και έχει παρουσιαστεί σε προηγούμενο Δελτίο Προσκτήσεων (αρ. 6, Δεκέμβριος 2022).
Σύντομη περιγραφή του αρχείου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ενώ τα φυσικά τεκμήρια μπορεί να τα μελετήσει κανείς στο Αναγνωστήριο Χειρογράφων όπου διατίθενται και τα εργαλεία ευρετηρίασης και τεκμηρίωσής του.
Leave A Comment