Τίτλος: Καρποί και Σύμβολα
Συγγραφέας: Συλλογικό έργο (επιμέλεια Γεώργιος Κακαβάς, Κλεοπάτρα Παπαευαγγέλου-Γκενάκου)
Χρονολογία: 2019
Εκδόσεις: Νομισματικό Μουσείο
Θέμα: Κατάλογος Έκθεσης
Σελίδες: 326
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κατερίνα Λιάμπη, ζωντανεύει με τον πιο παραστατικό τρόπο το περιεχόμενο του καταλόγου της έκθεσης του Νομισματικού Μουσείου, Καρποί και Σύμβολα, στον πρόλογό της:
“Η εικόνα του νομίσματος λειτουργεί σα μαγνητικό πεδίο που έλκει τον χρήστη του να αποκρυπτογραφήσει και να εμπεδώσει τη νοηματοδότησή της. Παράλληλα το μινιμαλιστικό αυτό έργο τέχνης προκαλεί αισθητική ευφορία.
Ποικίλα φυτά και καρποί, κομμάτια αναπόσπαστα της ελληνικής και μεσογειακής χλωρίδας, τιθασεύονται από τους χαράκτες και μετουσιώνονται σε δημιουργίες εξαίσιες. Στα νομίσματα, στα μολύβδινα ή πήλινα σύμβολα, στους εκλεκτούς σφραγιδόλιθους. Οι παραστάσεις, απότοκα της καλλιτεχνικής εμπειρίας και δεξιοτεχνίας τους, απέριττες στην αρχή, σχεδόν αφαιρετικές, εξελίσσονται στη συνέχεια σε πιο σύνθετες και νατουραλιστικές, αναπαριστώντας πιστά το φυσικό περιβάλλον και υπακούοντας στους εκάστοτε νόμους και ρυθμούς της τέχνης, από την υστεροαρχαϊκή εποχή έως το τέλος της ελληνορωμαϊκής περιόδου.
[…]
Ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, Δρ. Γεώργιος Κακαβάς και οι άξιοι συνεργάτες του δώρισαν στο Κοινό μια έκθεση πρωτότυπη, υψηλών αισθητικών προδιαγραφών, με πρώτιστο και κύριο μέλημα να αποκαλύψουν το θεματικό πολυδιάστατο των αρχαίων ελληνικών νομισμάτων, συμβόλων και λίθων. Ανέσυραν από τις νομισματοθήκες του Μουσείου μίαν πληθύν των εν λόγω αντικειμένων (323), τα οποία οι ικανότατες συντηρήτριές του συντήρησαν για τις ανάγκες της έκθεσης, συμπεριλαμβανομένων και 13 τεμαχίων της Ιδιωτικής Συλλογής του Θεοδώρου Αραβανή. Σε μία διαχρονική διάσταση περιλαμβάνονται και νεότερα νομίσματα, στα οποία αναδίδονται οι καρποί της γης.
Στον καλαίσθητο συνοδευτικό Κατάλογο, φροντισμένο με περισσή αγάπη από τους υπευθύνους, παρουσιάζονται ειδολογικά όλα τα εκθέματα, αναλύονται, σχολιάζονται και αποτελούν ένα εξαιρετικό πεδίο γνώσης για τον μελετητή και κάθε ενδιαφερόμενο.
[…]”
(σελ. 16-19)
Leave A Comment