Το βιβλίο του Γιάγκου Ανδρεάδη Μνήμη Αντίστασης. Από το Πολυτεχνείο στα Πανεπιστήμια και στο Θέατρο παρουσιάζεται από τις εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ στο Θέατρο «Σημείο», Χαριλάου Τρικούπη 4 Καλλιθέα, πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, την Τρίτη 30 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ.

Αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου αυτού ήταν η συζήτηση στην προηγούμενη βουλή για την πολιτική διαχείριση της εξέγερσης του 1973 στο Πολυτεχνείο σε σχέση με την ασφάλεια στα Α.Ε.Ι. και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών εναντίον του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία και του ΠΔ 85/22 που εξίσωνε τα πτυχία των ανωτέρων θεατρικών σχολών με απολυτήρια λυκείου. Τα ζητήματα αυτά είναι από μόνα τους πολύ σημαντικά, το βιβλίο ωστόσο επικεντρώνεται σε κάτι που υπάρχει πίσω τους και θα συνεχίσει να υπάρχει είτε αυτά λυθούν είτε όχι. Πρόκειται για την ανάδειξη και την υπεράσπιση της συλλογικής μνήμης που αποτελεί θεμέλιο της πολιτικής, της παιδείας και του πολιτισμού: Αυτής που αφορά στη συχνά λησμονημένη είτε πλαστογραφημένη αντίσταση του λαού μας κατά της δικτατορίας και επίσης στην πολιτισμική μας μνήμη, σε κάθε τομέα της παιδείας και της δημιουργίας, αρχίζοντας από το ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας και για τον κόσμο θέατρο. Σε παραρτήματα του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει κείμενα της Πέπης Ρηγοπούλου για τη μνήμη του Πολυτεχνείου και του Περικλή Κοροβέση για τα βασανιστήρια που υπέστη στην Μπουμπουλίνας, και πέντε παρεμβάσεις κορυφαίων πανεπιστημιακών δασκάλων από ξένες χώρες αναφερόμενα στη φύλαξη των ιδρυμάτων στα οποία εργάζονται.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος, ο δημοσιογράφος Πέτρος Ευθυμίου, η συνθέτις και ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου και η πρωταγωνίστρια του Θεάτρου Τέχνης Κάτια Γέρου. Ο συγγραφέας θα κλείσει εισάγοντας ένα σύντομο δρώμενο εμπνευσμένο μια συγκλονιστική παράσταση Τραγωδίας το 51 π.Χ. στην Ασία, που θα ερμηνευθεί από την κα Γέρου.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν και είκοσι πίνακες του συγγραφέα –λάδια, τέμπερες και κραγιόνια– εμπνευσμένα από το θέμα του βιβλίου.

Share This Story, Choose Your Platform!