Τίτλος: Βουτιά σε παγωμένα νερά: Μια συζήτηση με τη Μάργκαρετ Άτγουντ για τη λογοτεχνία, τις δυστοπίες και τη γυναικεία ταυτότητα

Συγγραφέας: Χάρης Βλαβιανός

Εκδόσεις: Πατάκη

Θέμα: Δοκίμια λογοτεχνίας, πολιτισμικής θεωρίας και κριτικής

Χρονολογία: 2024

Σελίδες: 80

Τεχνικά Χαρακτηριστικά: 13χ20

Στις 06 Απριλίου 2023, ο συγγραφέας και μεταφραστής Χάρης Βλαβιανός πραγματοποίησε μία συνομιλία με τη σπουδαία Καναδή μυθιστοριογράφο και ποιήτρια, Μάργκαρετ Άτγουντ, στο θέατρο του Pierce, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Πλέον το αναγνωστικό κοινό μπορεί να αναζητήσει τη συνομιλία στη σειρά των εκδόσεων Πατάκη, Οζυμανδίας: Δοκίμια Λογοτεχνικής Θεωρίας και Κριτικής.

Μέσα από αυτό το βιβλίο αναδεικνύονται αφενός τα καίρια ερωτήματα και το εύρος γνώσεων του κυρίου Βλαβιανού, και αφετέρου η ετοιμότητα και η διεισδυτική ματιά της δημιουργού της Ιστορίας της Θεραπαινίδας. Η συζήτηση εκκινεί από την έμπνευση που έχει διαδραματίσει κατά καιρούς για το έργο της η αρχαία ελληνική μυθολογία, την τεχνητή νοημοσύνη, την προσωπικότητα του Τραμπ, τη σύγχρονη θέση της γυναίκας και κυρίως την πολιτική ορθότητα που τείνει να μετακινήσει τους πολίτες από το επίκεντρο της κοινής λογικής.

Ανάμεσα στις πλέον σημαντικές δηλώσεις που κάνει στη συνέντευξη είναι εκείνη σχετικά με την τέχνη της συγγραφής: ”Όταν ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο σχετικά με τη γραφή, θέλησα να διερευνήσω τα κίνητρα που οδηγούν τον άνθρωπο σε αυτή. Τα κίνητρα είναι αναρίθμητα και αντιφατικά. Συγκέντρωσα λοιπόν όλα όσα εντόπισα. Τα πάντα μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρα: η προσπάθεια να αιτιολογήσουμε τη στάση του Θεού απέναντι στον άνθρωπο, η ανάγκη να πάρω το αίμα μου πίσω για τα παιδιά που μου φέρθηκαν άσχημα στο σχολείο, η ανάγκη για αναγνώριση, η έμπνευση. Νομίζω ότι το αγαπημένο μου είναι αυτό που ανέφερε ένας Τσέχος συγγραφέας: “Θέλω να δημιουργήσω τον ιδιωτικό μου χώρο τον οποίο θα επισκέπτεται ο αναγνώστης και θα περνάει καλά’. Μια διαφορετική εκδοχή της διασκέδασης. Αν δεν φροντίσεις να υπάρχει μια γερή δόση “διασκέδασης” στο βιβλίο σου, δεν πρόκειται να το διαβάσει κανείς“.

Share it!